Dünyanın pizzası onların kutusuyla evlere ulaşıyor

Rüstem Kesgi ve Mustafa Çakal, Ankutsan’ın temellerini garajda attılar. Şu anda 500’ün üzerinde kişiyi istihdam eden üç şehirde üretim yapan dev bir kutu firması oldular. Bu ay Obama’nın girişimcilere verdiği bir davette boy gösterecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN 

YURT HABERLERİ - Garajda doğan bir fikirle girişimci olanları aramak için uzağa bakmaya gerek yok. Antalya’da iki çocukluk arkadaşı oto yıkama işi ile uğraşacakları bir garajda, satın aldıkları kutu tesisi sayesinde girişimci oldu. Şimdi Antalya, İstanbul ve Mersin’de üretim yapıyor, ürettikleri kartonları İngiltere, Almanya gibi pek çok ülkede ünlü markalara satıyorlar. İngiltere, Pizza Hut’tan pizza sipariş eden biri, kapıda Antalya’da üretilen kartonları karşılıyor. 500’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyorlar. Üç işletmelerinde toplam 140 bin tonu aşan kapasiteye sahipler… Aralık ayında Ankara’da Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) alanında Türkiye’nin en yeni teknolojisine sahip yatırımı devreye alacaklar. Bu iki girişimci 1976 doğumlu Rüstem Kesgi ve 1973 doğumlu Mustafa Çakal... Kısa bir süre sonra Detroit’te depo açmaya, bu ayın 21’ininde de ABD’de Başkan Obama’nın girişimcilere vereceği bir davete katılmaya hazırlanıyorlar... 

Ankutsan ismini verdikleri firmaları sadece fastfooda yönelik kutular da tasarlamıyor, kesme çiçeklere, tarım ürünlerine, et ve süt ürünlerine, yumurtalara ve sayısız sektöre kutu üretiyorlar. 

Rüstem Kesgi, üretime başlama serüvenlerini, şöyle anlatıyor: “Mustafa ile bir iş kuralım istiyorduk. Bildiğimiz oto yıkama işini yapalım dedik. Ama o dönem istediğimiz yer için ruhsat alamadık. İşte bu olumsuz gibi görünen olay hayatımızın dönüm noktasıydı. Oto yıkamada ne yapacağımızı düşünürken tesisini satmak isteyen bir karton kutu üreticisinden 150 metrekarelik tesisini aldık. 2001 yılı sonunda aldığımız kutu tesisi, kesme çiçek üreticilerine hizmet vermesine rağmen o dönemde çalışmalarını durdurmuş durumdaydı. Sıfırdan işleri öğrendik. Önce zambak ve şebboy gibi çiçekler için kutular yaptık.” 
Karton konfeksiyonculuğundan mukavva üretimine 

150 metrekarelik üretim alanlarını ilk olarak 300 metrekareye çıkardıklarını ardından da OSB içinde 8 dönüm yer aldıklarını kaydediyor Kesgi, “O dönem hala kartonun konfeksiyoncusuyduk. Kazancımızı gördüler ve alım yaptığımız kişiler bize bir anda yüzde 40 zam yaptılar” diyerek yine karşılaştıkları bir zorluğun kendilerine kapı açtığını anlatıyor. Kesgi, “Biz de mukavvayı kendimiz üretmeye karar verdik. 2004 yılı sonunda ilk mukavvayı ürettik” diyor. Kesgi, şöyle devam ediyor: “2010’da yıllık 24 bin ton üretim kapasitesi olan İstanbul’daki Kutay Oluklu Mukavva AŞ’yi grubumuzun bünyesine kattık. Antalya fabrikamızın yan tarafl arındaki araziyi alarak tesisi büyüttük. Şirketimizin büyüme trendi de böylece hız kazanmış oldu. 2012-2013’te de modernizasyon yatırımı yaptık.” 

98 haczi kaldırdı, Tarsus’ta fabrika satın aldı 

2013 yılında Ankutsan için önemli bir yatırım yapılmış, Kesgi bu yatırım sürecini, “Mersin’de sektörümüzde bir fabrika vardı ancak üzerinde 98 haciz bulunuyordu. Sahibi aradı orayı almamızı teklif etti. Biz de Mersin Tarsus OSB’deki bu yeri tam 98 haczi kaldırarak satın aldık. 2014’te test üretimi yaptık. Şimdi bu yatırımımız grubun en büyük cirosunu yapıyor. Ankutsan’ın gelirlerinin yüzde 60’ı oradan” şeklinde anlatıyor. 

Avrupa’nın en modernini Başkent OSB’de kuruyor 

Rüstem Kesgi’ye göre Ankutsan, sürekli yatırımla gücünü artırıyor. “Bugüne kadar yaptığımız yatırım 80 milyon doları bulmuştur” diyor Kesgi ve “Şimdi Ankara Başkent OSB’de 20 milyon dolarlık bir yatırımımızı devreye almak için gün sayıyoruz. Bu yıl sonunda Avrupa’nın teknoloji olarak en ilerdeki tesisini açmış olacağız. Ardından da Güney Marmara’da yine bir fabrika kuracağız” açıklamalarını yapıyor. Kesgi, Ankutsan’ın sektördeki yerini de şöyle özetliyor: “Türkiye’de entegre olmayan en büyük yerli mukavva üreticisiyiz. Entegreler arasında 2’nci yerliyiz. Tüm sektörde 6’ncıyız. Ankara yatırımımız devreye girince 5’inci olacağız.”

Kutuda nem geçirmeyen nano teknoloji

Bünyesinde çalışan 40 mühendisiyle Ankutsan, mukavva alanında da yeni ufuklar açıyor. Ankutsan bu kapsamda suda erimeyen nano teknolojik kutular üretiyor. Firma, Ar-Ge çalışmaları ile Türkiye’de bir ilke imza atarak önce ‘nanotech’ ambalajı yaratmış durumda. Ardından hem içten hem de dıştan rutubetten etkilenmeyen ‘nanobox’ı geliştirdiler. Böylelikle ortam-stoklama-ulaşım ve dağıtım şartlarında ürünlerin etkilenmeden ulaşmasını sağlıyorlar.

2010'dan beri aile anayasası ile yönetiliyor

İki ortaklı aile şirketi olmanın zaman zaman sıkıntılara yol açıp açmadığını soruyoruz Rüstem Kesgi’ye, şöyle cevaplıyor: “Biz 2010 yılında aile anayasasını yaptık. 2012’de de günün koşullarına göre revize ettik. 6 yıldır aile anayasamız var. İşten kazandığımızı işe yatırdık. Biz de maaşlı çalışan gibiyiz. Bu yapıyı bozmadığımız için de büyümemiz sürdürülebilir oldu.”