Dünyanın "ayağına" çorap örüyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA  - Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Başkanı Hüseyin Öztürk, Türkiye'nin yıllık 2,2 milyar çiftin üzerinde çorap ürettiğini ve Türk çorap sanayisinin yılda 2 milyar doların üzerinde işlem hacmi sağladığını belirtti.

Öztürk, Türkiye'nin Çin'in ardından dünyada en büyük çorap üreticisi konumunda bulunduğunu ve ürettiği çorapların yarısından fazlasını ihraç ettiğini kaydetti. Sektörde faaliyet gösteren 2 binin üzerindeki atölye ve fabrikada, doğrudan 70 bin, yan sanayi ve hizmet sektörü ile birlikte 110 bin kişiye istihdam sağladığını bildiren Öztürk, "Türkiye, dünya çorap üretiminin yüzde 8,5'ini gerçekleştiriyor, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) verilerine göre sektör, bavul ticareti hariç 2011 yılında 1,1 milyar dolarlık ihracat yaptı" dedi.

Öztürk, sektörün yıllar içinde hem ihracattaki hem de hazır giyim ve örme giyim içindeki payını istikrarlı bir şekilde artırdığına dikkati çekerek, "Sektör 2011 yılı sonu itibariyle ihracatını 1,1 milyar dolar seviyesine çıkardı, adet bazında ise bu rakam 2011 yılında 1 milyar 250 milyon çiftin üzerinde. Öte yandan sektör, örme konfeksiyon ihracatı içinde 2000 yılında yüzde 7,5 paya sahipken, 2011 yılında bu oranı 12,6'ya kadar yükseltti" diye konuştu.

Çorap sektörünün örme konfeksiyon ihracatı içerisindeki payını 2011 yılında yüzde 12,6'ya kadar yükselttiğini dile getiren Öztürk, 2012 yılının ilk yarısında ise adet bazında yüzde 4,91'lik bir düşüş yaşandığını açıkladı.
Öztürk, bu durumun oluşmasında Avrupa'da yaşanan kriz ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olayların büyük etkisi olduğunu savundu. Geçen yıla göre değer bazında da yüzde 13'lük düşüş yaşadıklarını kaydeden Öztürk, gerçekleşen düşüşteki ana etkenin dolar-avro paritesinde aleyhte yaşanan gelişmeler olduğunu ileri sürdü.

En yüksek ihracat İngiltere'ye

Öztürk, 2011 yılı sonu verilerine göre ihracatta sektörün en büyük pazarının Avrupa olduğunu vurgulayarak, ülke bazında bakıldığında ise 272 milyon dolar ile İngiltere'nin ilk sırada yer aldığını belirtti. Bu ülkeyi ise Almanya, 223 milyon dolarla takip ederken, Fransa'ya ise 122 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
İthalatın oldukça düşük olduğunu ifade eden Öztürk, İTKİB verilerine göre 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin çorap ithalatının 60 milyon dolar düzeyinde olduğunu dile getirdi. Öztürk, bu rakamda Türkiye'de sayıları artan yabancı mağaza zincirleri aracılığıyla gelen çorapların etkisinin olduğunu söyledi.

Türkiye'de kişi başı yıllık 6 çift çorap tüketiliyor

Öztürk, son alınan verilere göre Türkiye'de kişi başı yıllık çorap tüketiminin 6 çifte çıktığını bildirdi. Bu rakamın dört yıl öncesine kadar yıllık 3-5 çift düzeyinde olduğunu kaydeden Öztürk, Avrupa ülkelerinde bu rakamın yıllık 20 ile 30 çift arasında değiştiğini ifade etti.
Öztürk, çorabın moda ile olduğu kadar ayak ve cilt sağlığı ile de paralellik gösterdiğini belirterek, "Varis, diyabet ve teknik çoraplarda ciddi artış yaşanıyor. İnce çorapların son yıllarda farklı renk ve desenlerle model sayısı oldukça arttı, bu da tüketimi son 2-3 yıl içinde yaklaşık yüzde 35 arttırdı" diye konuştu.
Çorap satışlarının Ağustos - Aralık döneminde arttığını dile getiren Öztürk, okulların açılması, bayramlar ve hava şartlarının satışları olumlu yönde etkileyen unsurlar olduğunu ifade etti.

Yüzde yüz iş garantili bölüm

Öztürk, Türkiye'nin ağırlıklı olarak "basic" olarak tanımlanan klasik çorapta Avrupa'da hakim konumda bulunduğunu kaydederek, "ÇSD olarak eğitime yaptığımız yatırımlarla ve yetiştireceğimiz beyaz yakalı elemanlarla önümüzdeki beş yıl içinde katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünlerde de Avrupa'da ve dünyada söz sahibi olacağız. Sektör temsilcileri olarak 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılında Kavram Meslek Yüksekokulu bünyesinde dünyada tek olan 'Çorap ve Moda Tasarım Ön lisans Programını' bu amaçla hayata geçirdik. Burada gençler sektörle iç içe bir eğitim alacak ve yüzde 100 iş garantisiyle mezun olacak" ifadelerini kullandı.

Veliler çocuklarına pamuk çorap giydirsin

Gençlerin ve çocukların pamuklu çorap giymelerini öneren Öztürk, kullanıcıların günlük olarak çorabını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, mantarların nemli ortamları çok sevdiğine dikkati çekerek, "Gün içinde tüm yükümüzü taşıyan, ayaklarımızın en önemli giysisi çorap. Bu nedenle çorabı çok önemsemek zorundayız. Bu ürünler günlük değişmesi gereken, mutlaka birkaç gün dinlendirilerek ve dönüşümlü olarak kullanılması gereken ürünler" diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir