Elginkan'dan Kamboçya'da yatırım

Elginkan, Başkent Phnom Penh'te açtığı mağazada Türkiye'de ürettiği vitrifiye ve armatür ürünlerinin satışına başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'te açtığı mağazada Türkiye'de ürettiği vitrifiye ve armatür ürünlerinin satışına başlayan Elginkan Topluluğu'nun Başkanı Gaye Akçen, "Büyük cirolara sahip, dünyadaki birçok ülkeye ihracat yapan bir topluluğuz. Şimdi portföyümüze Asya Pasifik'in de dahil olmasından çok mutluyuz" dedi.

Topluluk, Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'te hizmete açtığı mağazada Türkiye'de ürettiği vitrifiye ve armatürleri satışa sundu.

Başkentin en önemli caddelerinden biri olan Monivong Bulvarı'nda açılan mağazada, grubun aralarında kategorisinde ödül alan birçok vitrifiye ve armatür ürünü yer alıyor.

Kamboçya'nın önemli ailelerinden Sok An Ailesi'nin sahip olduğu Soma Grubu tarafından işletilecek olan ve 200 metrekarelik alana kuruldu mağaza, yaklaşık 10 kişiye istihdam imkanı sağlayacak.

Açılışa yüzde 20 indirim 

Açılışa özel yüzde 20 indirimin yapıldığı ürünlere Kamboçyalılar yoğun ilgi gösterdi. Talep üzerine yeni siparişler de alındı.  

Elginkan Topluluğu ve Elginkan Vakfı Başkanı Gaye Akçen, törende, Kamboçya'ya gelmekten ve açılışa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Elginkan Topluluğu'nun 65 yıldan bu yana faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olduğunu, birçok iş kolunda hizmet verdiklerini belirten Akçen, şöyle konuştu:

"Ürün yelpazemiz musluk, seramik, sıhhi tesisat, sağlık gereçleri ve döküm radyatör, vana ve kombilerden oluşmaktadır. 19 şirket ve 14 fabrikaya sahip bu topluluk rahmetli başkanımız Ekrem Elginkan'ın emanetidir. Elginkan Topluluğu, Elginkan Vakfı tarafından yönetilmektedir." 

'Soma grubu bizimle büyüyecektir'
 
Akçen, Elginkan Topluluğu’nun fayda üretmek adına okullar da yaptırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Büyük cirolara sahip olan, dünyadaki birçok ülkeye ihracat yapan bir topluluğuz. Şimdi portföyümüze Asya Pasifik'in de dahil olmasından ve iş ortağımız olan Sok An Ailesi'ni ve Soma Grubu'nu tanımaktan çok mutluyuz. Kamboçya'da olmaktan da büyük bir gurur duyuyoruz. Birlikte showroomumuzu açarken sizlerin huzurunda Sok An Ailesi'yle geniş bir aile olduğumuzu belirtmek isterim. Hayırlara vesile olmasını dilerim. Showroomumuzun bol ve bereketli olmasını Yüce Rabbim'den niyaz ediyorum. İnşallah Soma Grubu sadece başkentte değil, diğer illerde de showroom açarak bizimle büyüyecektir."

'İlişkiler çok hızlı gelişiyor'

Türkiye'nin Phnom Penh Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ ise Elginkan Topluluğu'nun ürünlerini Kamboçya'da görmekten ve bu ülkede topluluğun mağaza açmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Kamboçya’nın hızla gelişme kaydettiğini ve ülkede inşaat ürünlerine yoğun ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tuğ, "Birçok yeni bina yapılıyor. Burası her tür inşaat malzemesi için iyi bir pazar. Elginkan Topluluğu'nun markaları olan E.C.A ve SEREL'in buraya gelmesi beni ayrıca mutlu etti. Çünkü dünyaca tanınmış bir marka ve burada kaydedeceği başarı Türkiye’deki diğer firmalar için iyi bir örnek olacaktır ve arkası gelecektir diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Tuğ, Türkiye ile Kamboçya arasındaki ilişkilerin çok hızlı gelişmeye başladığını belirtti.

Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) toplantısı dolayısıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Kamboçya'ya geldiğini anımsatan Tuğ, şunları anlattı:

"Bu toplantıda 2020 sonunda iki ülkenin ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştırılması kararı alındı. Şu anki ticaret hacmimiz 125 milyon dolar civarında. Son yıllarda hızlı ve istikrarlı bir artış var. Sene sonunda 150 milyon doları aşmasını bekliyoruz. KEK toplantısından sonra Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu geldi. Çok faydalı görüşmeler yapıldı. İki ülke arasında diplomatik, hususi ve özel pasaport sahiplerinin vizeden muafiyetine ilişkin anlaşması imzalandı." 

Tuğ, Kamboçya'nın Asya Pasifik Bölgesi'nin en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, Kamboçya Hükümeti'nin yabancı yatırımcılara büyük teşvikler sunduğunu ve kolaylıklar gösterdiğini aktardı.

Açılış törenine katılan Kamboçya Sanayi ve El Sanatları Bakanı Cham Prasidh ise Elginkan Topluluğu’nun Kamboçya'da mağaza açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

'Kamboçya'yı ihracat üssü yapmalısınız'

Prasidh, bu açılışın Türkiye ve Kamboçya ilişkilerinde atılan önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, "Stratejik konumundan dolayı ürünleriniz Kamboçya üzerinden Güneydoğu Asya'ya kolaylıkla ulaşacaktır. Kamboçya'yı ihracat üssü yapmalısınız. Ayrıca ülkemizin önde gelen gruplarından Soma Grubu'nu seçmeniz çok önemli. Sadece iki grupta değil diğer şirketlerinizin ürünlerini de buraya getirmelisiniz" ifadelerini kullandı. 

Kamboçyalı Soma Grubu'nun Üst Yöneticisi (CEO) Peter Sok Puthyvuth da Elginkan Topluluğu'nun ürünlerini ülkelerine getirmekten mutlu olduklarını söyledi.

Ürünlerin Kamboçyalıların yaşam kalitesini arttıracağını aktaran Puthyvuth, "Bugün atılan adım iki ülkenin ilişkilerine önemli katkı sunacak. Birlikte ülkelerimizin ekonomisine katkı vereceğiz. Bu bize büyük gurur veriyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mağazanın açılışı yapıldı, protokol üyeleri ve davetliler mağazayı gezdi.

Bereket için madeni para ve pirinç 

Akçen, bereket getirmesi amacıyla kase içine konulmuş madeni paraları ve pirinci mağazanın girişine döktü. 

Törenden sonra Akçen başkanlığındaki Elginkan Topluluğu heyeti Türkiye'nin Phnom Penh Büyükelçisi Tuğ'u makamında ziyaret etti. Ziyarette Türkiye ile Kamboçya’nın siyasi ve ticari ilişkileri değerlendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir