Elvan Gıda, kaos ortamında bile kruvasan sattı

Elvan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, gelecek yıl yüzde 50 büyüyeceklerini anlattı. Şirket, bir paketiyle öğün geçiştirilebilen yeni ürünü kruvasanı, Irak ve Suriye’ye sorunlu günlerde çok ciddi miktarlarda ihraç etmiş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ozlem_ermis_beyhan-016.jpg

Elvan Gıda, 1 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine hızlı adımlarla ilerliyor. 3 yıl önce Cici Gıda’yı satın alıp günlük 250 ton üretim yapan bir tesise dönüştüren Elvan, son olarak Nestle’den aldığı Balaban Gıda’yı da hızla büyütüp, hedefi daha geriye çekmenin hesaplarını yapıyor. 

2013’te çikolata şekerleme sektörü yüzde 15 büyüdü. Elvan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu sektörün bu yılı da yüzde 15 büyüme ile kapatacağını öngörüyor. Kadiroğlu, kendilerinin ise her yıl ortalama yüzde 25 ila 30 büyüdüğünü anlattı. Bu büyüme, satın almalar hariç. Kadiroğlu satın almalar da dahil edildiğinde 2015’te yüzde 50 büyüyeceklerini söyledi. İhracat odaklı bir şirket olan Elvan, yılı, 230 milyon dolar ciro ile kapatacak. Bunun 200 milyon doları ihracat. 2015 hedefi ise ihracatı 300 milyon dolar seviyesine çıkarmak. 2 bin 500 kişi istihdam eden grup yılı 3 bin çalışanla kapatmayı hedefl iyor. 

Balaban Gıda, iç pazarda büyümeye hız vercek 

Elvan hızlı bir büyüme sürecinde. Satın almalar belli ki devam edecek. Elvan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Balaban’ı kendi markaları ve kültürü ile yaşatma kararı ile satın aldıklarını anlattı. Balaban Gıda, sürpriz yumurta TOTO ile önemli bir pazar payı yakalamış, bu sayede dünya devi Nestle’nin ilgisini çekmişti. Şirket içindeki know how’ı çok önemsiyor Kadiroğlu. Uygun fiyatlı ürünleri ile segmentini domine eden markalardan biri olan Balaban’ı bir fırsat olarak değerlendirmiş Elvan. Kadiroğlu, “Bizim olmadığımız ürün gruplarında üretim yapıyorlardı. Hem ihracat hem de iç pazarda grubumuz böylece çikolata, şekerleme unlu mamüller segmentinde tüm kategorilerde üretim yapabilir hale geldi” dedi. Kadiroğu, bundan sonra belirli yatırımları Sakarya’da Balaban Gıda tesisinde yapmayı planladıklarını, yaklaşık 10 milyon euroluk ilk yatırımın 3 ay içinde realize olacağını söyledi. Gelecek yıl tam kapasite üretime geçilecek ve kapasite artırma yatırımı başlayacak. İstihdam iki kat artacak. 

3 yılda sıfırdan 800 kişi istihdam eden fabrika 

Yaklaşık 3 yıl önce Cici Çikolata’yı bünyesine katan Elvan, üretimi tamamen durmuş tesisi 50 milyon TL yatırımla ayağa kaldırmıştı. Cici’nin Eskişehir’deki binasının büyümeye ve yatırıma çok uygun olduğunu anlattı Kadiroğlu. Tıpkı Balaban gibi... “38 bin metrekare kapalı alanı 3 yıl içinde 80 bin metrekareye getirdik. Hiç üretim olmayan tesisi 3 ayda günlük 100 ton üretim yapar seviyeye getirdik. Şu an ek kek tesisleri ve kruvasan yatırımları ile günlük 250 ton ürün üreten, 800 kişinin çalıştığı bir müessese haline geldi Cici.” Balaban Gıda ise bugün çalışan, çalışanları olan bir şirket. “Burada stratejimiz biraz daha farklı” diyor Kadiroğlu. Bu yürüyen şirketi aynı kadroları koruyarak, hızla büyütmeyi hedefl ediklerini anlatıyor. 

Temkinli bir grubuz, tüm yatırımlar özsermayeyle

Elvan’ın Cici Çikolata bünyesindeki kruvasan tesisi tam kapasite ile çalışıyor. Tazeliğini 6 ay koruyan kruvasanlar son dönemde en çok, yolların kapandığı, yiyecek bulma zorluğu yaşanan süreçlerin söz konusu olduğu Irak ve Suriye’de tüketilmiş. Kadiroğlu, “Kruvasanın Suriye ve Irak’a ciddi bir ihracatı oldu. Öğün geçişi sağlanabilen bu pratik ürün, böyle yokluk, kaos döneminde ciddi talep artışı gördü. Unlu mamül ihracatımız Suriye ve Irak’a ciddi seviyede yükseldi” dedi. 

Elvan Gıda riski dağıtmayı seven, temkinli bir grup. Yatırımlar hep özsermaye ile yapılıyor. Kadiroğlu, “Dış kaynak kullanmadan hızlı büyüme imkansız yönünde bir baskı var yıllardır. Oysa biz bunun karşısında bir modeliz, bu algı yönetimine karşı bir örneğiz” diyor. Karlı iseniz elbette ama karlılıklar yatırımları finanse edecek seviyede mi? Kadiroğlu, “Biz kapasite kullanım oranımızı en yüksek seviyede tutarak yakaladığımız yüksek ciroyla karlılığı artırıyor, bu karı sadece kendi sektörümüze yatırıma yönlendiriyoruz” yanıtı veriyor. 

Son bir yıldır Turquality bünyesinde olan Elvan Gıda bugün 130 ülkeye ihracat yapıyor. Bu kadar çok ülkeye ihracatın ardında, bir pazarda bir sorun yaşandığında diğer pazarlarla bu açığı kapatma stratejisi yatıyor. “Yaşadığımız coğrafya bir ateş çemberi” diyor Kadiroğlu. İhracat pazarları çok kötü giderken riski paylaştır- maları sayesinde krizlerden etkilenmediklerini anlatıyor. Yönetim Kurulu Başkanı, çok ciddi talep olsa bile kapasitelerinin yüzde 20’den fazlasını bir ülkeye bağlamadıklarını söylüyor. Ülke kotası, Elvan’ın birkaç pazara bağımlı olmamasını sağlamış. Bölge ülkelerde sıkıntı yaşansa da ihracatta kan kaybetmediklerini anlatan Kadiroğlu, Türk dizilerinin halkı televizyon karşısına kilitlediği Latin Amerika ve Güney Kore serbest ticaret anlaşması sonrası Uzakdoğu’nun alternatif pazarlar olarak öne çıktığını vurguluyor. Irak, Mısır, Romanya, Bulgaristan’da şirketin ofisleri var. Cezayir’deki ofis yakında açılacak. Amerika’da bir ofis açmak da 2015’in gündemi olacak.

Kruvasan tesisi ile ihracat birim değeri kilogram başına 3 doların üzerine çıktı

Elvan Gıda, Sefaköy’de sektörde ilklerden olan Ar-Ge merkezinde şirketin satın almalarla hız kazanan büyümesini, kilogram satış fiyatlarını artırarak karlı hale getirmek için çalışıyor. Türkiye’nin ihracatı kilogram başına 1.75 dolar. Turquality şirketleri için 2.15. Elvan Gıda için ise bu rakam 2.5 dolarda. Kadiroğlu, hedefl erinin bu rakamı 3-3.5 dolar seviyesine çıkarmak olduğunu anlatıyor. Yani Elvan sadece tonaj olarak değil karlılıkta büyümenin hesaplarını yapıyor. Eskişehir’deki kruvasan üretiminin ardında işte bu hesap var. Söz konusu yatırım, dünyanın tek hat üzerindeki en uzun kruvasan üretim hattı olarak basına yansımıştı. Ancak burada hattan daha da önemli bir yatırım var. Kruvasanı 6 ay boyunca ilk günkü tazeliğinde nasıl korunabileceğine dair Ar-Ge çalışmaları tam 1.5 yıl sürmüş. Şirket kendi yerli kruvasan mayasını üretmiş. “Bu artık Elvan’a özel bir tat. 1.5 yıl sonra Avrupalı tedarikçilere sunduk. Ve ilk günden itibaren kapasiteyi dolduracak bir taleple karşılaştık. Avrupalıların büyük takdirini gördük” diye anlatıyor Kadiroğlu. Yaklaşık 4 ay önce açılan tesisin tam kapasite çalıştığının altını çizen Kadiroğlu, bu tesisle kilogram ihracatın 3 doların üzerine çıktığını vurguluyor. Bu Ar-Ge faaliyeti ve sonrasında gelen ticari başarı Elvan Gıda’ya büyük bir cesaret vermiş. Kadiroğlu Türkiye’de şimdiye kadar hiç üretilmemiş 2 ürünü üretmek için çalışmalara başladıklarını açıklıyor. Bu iki ürün için 2 tesis daha kurulacak.

Mısır’daki fabrika yıl sonu bitecek 

Hindistan sırada Elvan Gıda’nın bölgesel bir üretim merkezi olarak konumlandırdığı Mısır tesisi bu yıl sonu itibarıyla tamamlanacak ve üretime geçecek. Bu tesisin günlük üretim kapasitesi yaklaşık 100 ton olacak. Bu yaklaşık 25 milyon dolarlık bir üretime denk geliyor. Ülkede üreticiler açısından bir sorun yaşanmadığını anlatan Kadiroğlu, “Bölgedeki 20 ülkeye gümrüksüz satış yapabileceğiz. Bu bölgede pek çok ürünümüz markası ile tanınıp isteniyor” dedi. Hindistan’ın kendi ülkesindeki üreticileri desteklemek için ithalatı kısıtlayan politikalar yürüttüğünü vurgulayan Kadiroğlu, bir sonraki yurtdışı tesis yatırımının Hindistan’a yapılacağı sinyali verdi. “Hindistan’da taklitlerimiz çıktı. Hukuki süreci başlattık. Ama bu pazarı boş bırakmamak için acele ediyoruz” diyen Kadiroğlu, Hindistan’da bir arsa alınıp inşaatın başladığını, tesisin 2015’in ikinci yarısında da bu ülkede üretim yapılabileceğini söyledi. 

Kurlar yükselince ihracatçı yaşamadı 

“Kurlar yükselince ihracatçı yaşadı diyorlar, hayır yaşamadı. Şu an harıl harıl çalışıyoruz bütün fiyat ayarlamalarını yapmak için. Çok kötü bir zamanda yakalandık. İhracatçı kurun stabil olmasını ister. Bütün hesaplar değişti. Kuru değiştirme şansımız var mı, yok. Global yatırımcıların aldıkları kararlar bunlar, bu oyun kurgusuna göre hızlı biçimde yol almak. Bizim yapacağımız bu. Zaten tek haneli olan karlılığı yaşatmak da bu sayede oluyor. Onun için işimize odaklanmış durumdayız.”

Bu konularda ilginizi çekebilir