'Endüstri 4.0 için bir an önce adım atmalı'
Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ersoy, Endüstri 4.0 kavramının anlaşılması ve yaygınlaşması için Türkiye’de rehber olmayı amaçladıklarını söyledi.
Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, dünyada "4. Sanayi Devrimi" olarak da nitelendirilen "Endüstri 4.0"ın anlaşılması ve yaygınlaşması için Türkiye’de rehber olmayı amaçladıklarını belirterek, "Firmaların değişen dinamiklerle yol alarak bu sürece uyum sağlaması adına bir an önce gelişmeleri yakalaması ve adım atması gerekiyor." dedi.
Ersoy, Endüstri 4.0'ın ilk olarak 2011'de Almanya’daki Hannover Fuarı'nda gündeme geldiğini anımsatarak, Türkiye’nin de otomotivden başlayarak bu konuda önemli adımlar attığını belirtti.
Endüstri 4.0 kapsamında Siemens olarak endüstri sektörüne daha verimli üretim, ürünlerin pazara çıkış süresinde kısalma ve üretimde daha fazla esneklik için çözümler sunduklarını ifade eden Ersoy, "Yaşam için üretim, gelecek için teknoloji" anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.
Türkiye’de bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Ersoy, "Şirketlere teknolojik dönüşümde destek oluyoruz. Endüstri 4.0 kavramının anlaşılması ve yaygınlaşması için de Türkiye’de rehber olmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda şu ana kadar düzenlenen 150’ye yakın etkinlikte 25 bin civarında sanayiciye konu hakkında detaylı bilgi verilirken, Türkiye’deki ilk Türkçe Endüstri 4.0 kitapçığı ile de daha geniş kitlelere ulaşıldı. Ayrıca, Türkiye’deki ilk Endüstri 4.0 platformunun da ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Her gün bin 500 kişi tarafından ziyaret edilen bu platforma, geçtiğimiz bir yılda 100 bin ilgili geldi ve 900 bin sayfa okundu." diye konuştu.
"2020'ye kadar 16 yeni meslek ortaya çıkacak"
Ersoy, Endüstri 4.0 ile başlayan dönüşüm süreciyle, bireylerin hayatlarının da değişeceğine işaret ederek, şunları söyledi:
"2020 yılına kadar şu anda adını bilmediğimiz 16 yeni mesleğin ortaya çıkması öngörülüyor. Kısa vadede Endüstri 4.0 yatırımlarının Almanya’da yüzde 6 istihdam artışı sağlayacağı, uzun vadede ise başta bilişim teknolojileri ve mekatronik alanlarında olmak üzere nitelikli işgücü talebinin ciddi düzeyde artacağı tahmin ediliyor. Endüstri 4.0 insana, insan olarak değer vermenin bir yansıması. Çalışanlara kol hareketini yaptırmayı değil, onu daha değerli alanlarda çalıştırarak beyin gücüne ihtiyaç duymayı benimsiyor. Bu da hayat kalitesinin ve kalifiye elemanın artacağı anlamına geliyor."
Gelişmeleri zamanında yakalayarak zamanı doğru değerlendirmenin firmalar açısından önemine işaret eden Ersoy, "Firmaların değişen dinamiklerle birlikte yol alarak bu sürece uyum sağlaması adına bir an önce gelişmeleri yakalaması ve adım atması gerekiyor." diye konuştu.
"Sanayi reformu yeni teknolojiyle gerçekleşecek"
Siemens Dijital Fabrika, Proses Endüstrileri ve Sürücüler Divizyonları Yöneticisi Kerim Oal ise Endüstri 4.0’ın bir şirketin sadece üretim hattının değil, tüm üretim ve çalışma süreçlerinin dijitalleşmesi olarak tanımlanabileceğini dile getirdi.
Endüstri 4.0 ile endüstriyel üretimde tüm birimlerin birbirleriyle haberleşerek büyük verilere gerçek zamanlı ulaşabilmesinin ve optimum değerler sağlanmasının hedeflendiğini belirten Oal, "Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan dijital fabrikalar sayesinde de birbiriyle açık bir internet ağı üzerinden iletişime geçen tesislerde, üretimde minimum hata ve maksimum verimlilik sağlanacak. Tüm dünyanın gündeminde olan Endüstri 4.0 ile pazar gereksinimleri hızlı, verimli ve esnek hale getirilerek, hızla gelişen teknolojiyle bir sanayi reformu gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.
Oal, bu yıl Endüstri 4.0 temalı WIN Eurasia Automation Fuarında Siemens'in Endüstri 4.0 çözüm ortağı olarak yer aldığını anımsatarak, Dijital Kurumsal Platform çerçevesinde Endüstri 4.0 ile ilişkili çok çeşitli ürünler sunduklarını söyledi.
Almanya Amberg’deki fabrikalarının, aynı tesiste çok sayıda farklı ürün üretebilme esnekliğine örnek olduğunun altını çizen Oal, Endüstri 4.0’ın getirdiği kavramların firmalara da maliyet olarak ciddi avantajlar sağlayacağını ifade etti.
Oal, akıllı ürünler ve uzaktan müdahale edilebilir sistemlerin üretim süreçlerine yüksek seviyede esneklik sağladığını vurgulayarak, müşteri istekleri doğrultusunda düşük maliyetlerle özelleştirilebilen ürünler üretilmesinin de yolunun açıldığını kaydetti.
Endüstri 4.0’la yeni ürünlerin pazara sunulma süresinin yüzde 25 ile yüzde 50 arasında azaldığını belirten Oal, "Mühendislik giderlerinin yüzde 30'a kadar düşmesi, yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu sağlanması öngörülüyor." ifadesini kullandı.