Enerjide yüzde 49 tasarruf ettiler

Alman ista, ısı pay ölçer sistemlerini kullanarak en yüksek tasarruf oranına ulaşan 10 müşterisine sertifika verdi. ista kullanan apartmanlar arasında yüzde 49 oranında enerji tasarrufu sağlayanlar var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji verimliliği alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan ve 2008 yılında Türkiye pazarına giren Alman ista, ısı pay ölçer sistemlerini kullanarak en yüksek tasarruf oranına ulaşan 10 müşterisini sertifika ile ödüllendirdi. En yüksek tasarruf oranı yüzde 49 olarak gerçekleşti.

Geçen kış ista ısı pay ölçer taktıran apartmanların tasarruf oranı yüzde 35 ile 49 arasında değişiyor. Bu da yakıt faturalarının yarı yarıya azalması anlamına geliyor.

ista Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, "Geçen kış, ista ısı pay ölçer cihazı taktıran aileler, önemli oranda doğalgaz tasarrufu yaptılar. Hem istedikleri kadar ısındılar hem de ısındıkları kadar ödediler. Biz de en yüksek tasarruf oranını yakalayan müşterilerimizi ödüllendirmek için sertifika gönderdik" dedi.

Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılma zorunluluğu bulunan ısı pay ölçer sistemleri ile dairede bulunan her radyatörün tükettiği enerji miktarı saptanabiliyor. Sistemde, herhangi bir tadilata gerek kalmadan küçük cihazlar radyatörlere monte ediliyor. Böylece faturalandırma, tüketilen enerjinin daire ya da metrekare başına bölünmesi yerine radyatörün kullanımına bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Konut sakinleri termostatik vanalar sayesinde odaların sıcaklıklarını istedikleri konuma ayarlayabiliyor. Kullanılmayan odalarda minimum seviyeye getirilen sıcaklık, faturaya enerji tasarrufu olarak yansıyor. Apartman sakinleri arasında şikayete ve tartışmaya neden olan sıcaklık sorunu da ortadan kalkıyor. Herkes evindeki ısı düzeyini kendi ayarlayabiliyor.

Tüketim, ista'nın geliştirdiği bir program sayesinde uzaktan okuma yoluyla belirleniyor. ista her ay, dairelerin aylık tüketim raporunu hazırlayarak site yönetimine gönderiyor. Site yönetimi de bu raporlara göre yakıt bedelini tahsil ediyor.

İşte sertifika verilen apartmanlar ve tasarruf oranları

1 - Başakşehir B 4 Blok  (Başakşehir) - %49 tasarruf
2 - Betakent Sitesi C Blok (Kadıköy) -  %49 tasarruf
3 - Mimaroba 216 A-B Blok(Büyükçekmece) -  %46 tasarruf
4 - Neval Apartmanı (Beşiktaş) -  %41 tasarruf
5 - Çaykaralılar 187 Ada F 13 Blok (Esenyurt) -  %38 tasarruf
6 - Boztepe Apartmanı (Kadıköy) - %38 tasarruf
7 - Emre Apartmanı (Güngören) -  %38 tasarruf
8 - Osman Bey Apartmanı (Kadıköy) - %36 tasarruf
9 - Can Apartmanı (Kadıköy) - %35 tasarruf
10 - Atılım Sitesi A Blok (Kadıköy) - %35 tasarruf

 

Bu konularda ilginizi çekebilir