Enko Elektronik, dünyanın devlerine çözüm ortağı oldu

ABD’li Cummins’in İngiltere dışındaki tek onaylı elektronik tedarikçisi olan Enko Elektronik, Mercedes, Arçelik, Lansinoh gibi farklı sektörlerdeki dev firmalara, geliştirdiği Ar-Ge projeleriyle katkıda bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Arzu ALP

İZMİR - Enko Elektronik’in, çocuk sağlığı konusunda dünya markası olan Lansinoh için geliştirdiği iki yeni süt pompası ekim ayında dünya pazarına sunulacak. İzmir, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Enko Elektronik, Ar-Ge projeleri ile dünya devlerinin çözüm ortağı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Jeneratör, beyaz eşya, otomotiv başta olmak üzere farklı sektörlere yönelik Ar-Ge projeleri ve tasarım üreten firma dünyanın en büyük dizel motor üreticilerinden ABD’li Cummins’in İngiltere dışındaki tek onaylı elektronik tedarikçisi konumunda. Enko Elektronik, yenilenebilir enerji ve hibrit araçlar konusunda da oldukça iddialı Ar-Ge projeleri üzerinde çalışıyor. “Ar-Ge olmadan marka olmaz” diyen Enko Elektronik Genel Müdürü Sinan Kazazoğlu, Mercedes’ten, Arçelik’e, Cummins’ten Lansinoh gibi farklı sektörlerdeki dev firmaların çözüm ortağı olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi. Anne ve çocuk sağlığı ürünlerinin özellikle süt pompası pazarının hızla büyüdüğünü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklendiğini hatırlatan Kazazoğlu, “Anne ve çocuk sağlığı konusunda dünya markası olan Lansinoh’un çözüm ortağı olduk. Süt pompalarının Ar-Ge ve tasarımlarını biz yapıyoruz. Lansinoh firması Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızın yanında 10 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika kurdu. Biz Ar-Ge ve tasarımlarını yapıyoruz, onlar da üretimini yapıp dünyaya satıyor. Şu anda iki yeni süt pompası üzerinde test çalışmalarımız devam ediyor. Daha çok çalışan annelere yönelik, daha sessiz, daha hızlı ve daha verimli iki yeni model ekim ayında dünya pazarına sunulacak” bilgilerini verdi.

30 yıllık Ar-Ge geçmişi var

Enko Elektronik’in 1982 yılında iki ortaklı olarak kurulduğunu, 1996 yılında da aile şirketine dönüştüğünü anlatan Kazazoğlu, şu anda iki oğlunun da şirketin Ar-Ge departmanında çalıştığını ifade etti. Kazazoğlu, 128 kişiye istihdam sağladıklarını, bunların 22’sinin Ar-Ge servisinde çalıştığını ve 30 yıldır Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Kazazoğlu, çamaşır makinelerinin sıkma anındaki titremesini engelleyen, Türkiye’deki benzin pompalarına LCD dijital ekranı yerleştiren, dünya devi otobüs firmalarına dokunmatik takip paneli gibi önemli Ar-Ge projelerinde de imzalarının olduğunu belirtti.

Kazazoğlu, beyaz eşya konusunda Arçelik, Teka gibi Türkiye ve dünyanın önde gelen markaları için üretim ve dizayn çalışmaları da yaptıklarını dile getirdi. Beyaz eşya sektörüne ilk olarak İzmir’de faaliyet gösteren Teba’nın çözüm ortağı olarak başladıklarını hatırlatan Kazazoğlu, “Daha sonra Arçelik’in tedarikçisi olduk. Bolu’daki fabrikasında üretilen pişirici cihazların dokunmatik ocak kontrol ünitelerini yaptık” dedi.

Otomotivde de çok önemli başarılara imza attıklarını hatırlatan Kazazoğlu, 8 yıl önce Mercedes’e bir proje ile gittiklerini hatırlatarak, “ Mercedes’e, ‘otobüslerinizdeki yolcu okuma lambalarının yer aldığı panelleri dokunmatik yapalım’ dedik. Mercedes projemizi çok beğendi ve çalışmalara başladık. Man ile Isuzu’nun da aydınlatmalarını yaptık” dedi.

Hibrit araçlar ilgili çalışmalar devam ediyor

Elektrikle çalışan taşıtların her geçen gün gelişerek artmasına bağlı olarak, elektrikli araçlar için sistem geliştirmeye başladıkları bilgisini de veren Kazazoğlu, “Hibrit araçlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından önemli otomotiv firmalarıyla ortak projelerimiz var. Hibrit araçlarda motoru hareket ettiren sistemlerin kontrol devrelerini geliştirdik, bu sistemle araçlar kendi akülerini şarj edebilecek. Araca konulacak küçük bir jeneratör akü bitmek üzereyken otomatik olarak devreye girip şarj yapabilecek. Çok verimli ve çok güvenli sistemler. Ayrıca enerji sektörüyle ilgili fikirlerimiz bulunuyor. Özellikle rüzgar ve güneş olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu..

Tasarım firması olarak kuruldu

İlk önce tasarım firması olarak kurulduklarını daha sonra müşterilerinin talebi üzerine tasarladıkları ürünleri üretmeye başladıklarını belirten Enko Elektronik Genel Müdürü Sinan Kazazoğlu, “İlk ürünümüz sigorta tespit cihazıydı. Daha sonra jeneratör piyasasına girdik. Hala jeneratör kontrol devrelerini üretiyoruz ve aralarında Hindistan, Ortadoğu ve İngiltere olmak üzere 7-8 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Kazazoğlu, Jeneratörle başladıkları üretim serüvenine otomotiv ve beyaz eşya sektörünü de eklediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir