Erdemir, 5 yılda 1.5 milyar dolar yatırım planlıyor

Erdemir Grubu, yılın ilk çeyreğinde satışlarını 1,7 milyon tona yükseltirken, net kârını 432 milyon TL'ye çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır önümüzdeki 5 yılda dört alanda toplam 1.5 milyar dolar tutarında yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Pandır, Erdemir'in dünyada kar eden çok az sayıdaki çelik üreticilerinden biri olduğunu belirterek, "Bunun en önemli nedeni entegre bir tesis olmamızdan dolayı" diye konuştu.

Toplam varlıkları bakımından Türkiye'nin en büyük sanayi şirketlerinden biri olan Erdemir Grubu, 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Uzun yıllar çalıştığı otomotiv sektöründen ayrılarak 5 ay önce Türkiye'nin demir-çelik devi Erdemir'de Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geçen Ali Pandır, geride kalan 5 ayda hem sektörü ve hem de Erdemir Grubu'nu tanımaya çalışarak geçirdiğini belirterek sözlerine başladı.

Pandır, Erdemir Grubu'nun bugün 13 binden fazla çalışanı ile bünyesinde 6 şirketi barındırdığını belirterek, "Bugün Türkiye'de ham çeliğin yüzde 24'ünü, yassı çeliğin ise yüzde 65'ini Grubumuz üretiyor. 2013 yılında tüketilen yassı çeliğin yüzde 51'i yurt içi üretim ile yüzde 49'u ise ithalat ile karşılanıyor. İthal edilen her ton yassı çelik ürünü nedeniyle cari açığımız en az 100 dolar büyüyor. Temel girdilerimiz ithal olsa da, yurt içinde ürettiğimiz sıvı çelikle yapılan her bir ton yassı çelik ürünü nedeniyle cari açığın kapatılmasına katkıda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Aktif büyüklüğünün 15 milyar TL (7 milyar dolar) olan Erdemir Grubu'nun yılın ilk çeyreğinde yassı çelik satış miktarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artırarak, 1,7 milyon tona yükselttiğini ve bu dönemde grubun net karının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artarak 432 milyon TL (195 milyon dolar) olduğunu ifade eden Pandır, "Şirketimiz fiyatların sürekli değişkenlik gösterdiği bir sektörde dünyada çok az sayıdaki karlı şirketten bir durumunda. Bunun üç nedeni var. İlk ve en önemlisi entegre bir tesise sahip olmamız, ikincisi yerli bir üretici olmamız ve kapasite kullanımızın yüzde 94 gibi bir oranda olması" diye konuştu.

Yatırımlar hızla devam ediyor

Pandır, yatırımlarının da hızla devam ettiğini ifade ederek, " Yeni galvanizleme hattımızı kurma çalışmalarımız sürüyor. 115 milyon dolarlık bu yatırımla birlikte galvanizlemede 350 bin tonluk kapasite artışımız olacak vebu yatırımımızla otomotiv piyasasındaki yurtiçi payımızı artıracağız. Aynı zamanda Ege Bölgesi'ne hizmet verecek Manisa'daki yeni çelik servis merkezimizi yakın zamanda açmayı planlıyoruz" dedi.

Pandır halka açık bir şirket oldukları için yeni yatırım planları konusunda net bir açıklama yapamayacaklarını fakat, önümüzdeki 5 yıla yayılmış bir yatırım planlaması yaptıklarını da ifade ederek şunları söyledi: "5 yıllık bir hedef yatırım kararı aldık. Yılda 300 milyon dolardan toplam 1.5 milyar dolar olarak planladığımız yatırımlarımızı sırasıyla tesislerimizin ve fırınlarımızın yenilenmesi, çevreye yönelik yatırımlar, kullandığımız enerjiye yönelik yatırımlar ve katma değeri yüksek yeni ürünler çıkarmada kullanacağız."

1-420.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir