Erdemir'in ikinci çeyrek kârı 316 milyon liraya ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir'in ikinci çeyrek net kârı satış hacminde artış, TL'deki değer kaybı ve beklentilerin altında gerçekleşen hammadde maliyetlerinin getirdiği güçlü kâr marjıyla yüzde 232 artışla 316 milyon lira oldu ve beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

Şirketin KAP'a açıkladığı finansal sonuçlarına göre, ikinci çeyrek satış gelirleri ise yüzde 11 artışla 2.6 milyar lira oldu.

Reuters'ın anketine göre Erdemir'in ikinci çeyrek net kârı zayıf baz etkisi ve TL'deki değer kaybının marjlara yaptığı katkıyla yüzde 74 artışla 143 milyon lira; satış gelirleri ise 2.35 milyar lira bekleniyordu.

Burgan Yatırım Analisti Umut Öztürk, "Piyasa kötü olmasına rağmen, Erdemir'in satış hacmi çok iyi geldi. Piyasanın beklemediği bir şekilde satış hacminde yüzde 22'lik artış kaydedilmiş. Ayrıca hammadde maliyetleri beklentilerden çok düşük. Buna bağlı olarak marjlar da çok kuvvetli geldi. Yüzde 12-13 seviyelerindeki EBITDA marjının yüzde 21'e yükseldiği görülüyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının da finansallara olumlu yansıması söz konusu" dedi ve ekledi:

"Beklentilerin çok üzerinde gelen güçlü ikinci çeyrek sonuçları hisse üzerinde de etkisin gösteriyor. Kısa vadede hissede piyasa üzeri getiri bekliyoruz."

Erdemir hisseleri bu sabah yüzde 3 üzeri primle 2.24 liraya kadar yükselmesinin ardından, saat 1012'de yüzde 2.76 primle 2.23 liradan işlem görüyor.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede de, ikinci çeyrekte 2.1 milyon ton ürün satışı gerçekleştiren Erdemir'in bir önceki yıl aynı döneme yüzde 21 hacim artışı yakaladığına dikkat çekilerek; düşen hammadde fiyatları ve TL’nin dolara karşı değer kaybının da marjları olumlu etkilediği vurgulandı. İş Yatırım'ın değerlendirmesinde; "Ortalama satış fiyatları yaklaşık yüzde 10 civarında gerilemesine rağmen; güçlü satış hacmi sebebiyle satışlar yıllık bazda yüzde 11, çeyreksel bazda ise yüzde 8 artış gösterdi. 540 milyon TL'ye ulaşan FAVÖK, önceki senenin aynı döneminin iki katı oldu. FAVÖK artışının ardındaki en önemli neden, TL karşısında güçlenen doların düşen hammadde maliyetleri ile birlikle marjları olumlu etkilemesi" denildi.

Reuters verilerine göre, bu yıl ikinci çeyrek sonu itibarıyla TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı sene başına göre yüzde 7.3, geçen yıl ikinci çeyreğe göre ise yüzde 6 oldu. Erdemir'in ilk yarıdaki net kârı yüzde 148 artışla 544 milyon lira olurken; satış gelirleri de yüzde 5.5 artışla 5.05 milyar lira olarak gerçekleşti. Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre; Erdemir grubunun yılın ilk yarısında toplam yassı ürün satışları 3.3 milyon ton olurken; toplam uzun mamul satışları ise yüzde 63 artışla 876,000 olarak gerçekleşti.