Esrobotek, Van'a taşınıyor

İzmirli Esrobotek Van’da kurulması planlanan serbest bölgenin hem kurucusu hem de ilk yatırımcısı olacak. Esrobotek ve Bombardini YK Başkanı Ateş, bugün 3 ayrı yerde yaptıkları mevcut üretimlerini Van’a taşıyacaklarını anlattı. Ateş, serbest bölgenin bürokrasiye takıldığını da söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İzmir’deki Esrobotek ve Çin’deki Bombardini firmalarının yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Asena Türkoğlu Ateş, Van’da kurulması planlanan serbest bölgenin hem kurucusu hem de ilk yatırımcısı olacak. Ateş, serbest bölge kurulduktan sonra mevcut üretimlerini burada 600 bin metrekare alanda hayata geçireceği tesislere taşıyacak.

Van’da sanayinin gelişmesi için çok büyük bir potansiyel olduğunu dile getiren Van Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Asena Türkoğlu Ateş, “Biz de kentin köklü ailelerinden biri olarak elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Bu kapsamda, kurulma çalışmalarını sürdürdüğümüz serbest bölgede çok büyük bir yatırım planlarken, bir yandan da Alman ve Çinli yatırımcıları bölgeye çekmeye çalışıyoruz. Van Serbest Bölgesi için Ticaret Bakanlığı’ndan onay aldık. Milli Emlak’ın sözkonusu arazinin durumu ile ilgili raporunu bekliyoruz. Ama bürokrasi çok yavaş işliyor” diye konuştu.

Esrobotek firması olarak İzmir’de 3 ayrı yerde üretim yaptıklarını vurgulayan Ateş, “Teknolojiye dayalı üretimler konusunda çalışıyoruz. Eskiden üretim yapan bir firmayken şimdi daha çok büyük yatırımlara proje hazırlayan bir firma olduk. Bunların bazılarını endüstriyel robot üretimi, anahtar teslim dizel motor üretim hatları, hafif elektrikli ticari araç üretimi olarak sayabiliriz. Dünyada ilk dizel motorlu lüks Trike denilen 3 tekerli lüks motosikletler ile hafif ticari araçları Van’da üretmeyi planlıyoruz. TIR çekicileri ile havacılık ve savunma sanayi yüksek teknolojik ürünlerini de Van’da kurulacak serbest bölgede yapacağız. Çin’de Bombardini markası adı altında Porsche 356 speedster klasik otomobilin ilk defa elektrikli modellerini ürettik ve Guangzhou İhraç Malları Fuarı’nda sergiledik. Yoğun ilgi gören bu modelin üretimini de Türkiye’ye getireceğiz. Van’da kuracağımız tesis için arazi, bina ve üretim hatlarının taşınması 10 milyon TL’ye malolacak. Fakat böyle bir tesisi sıfırdan kurmaya kalkarsanız 40 milyon euro harcamanız lazım” dedi.

Van’ın İran, Azerbaycan, Irak, Ermenistan pazarlarına çok yakın olduğunu belirten Ateş, “Devletten destek almadan burada bir ticaret merkezi kuracağız. Bu merkez aracılığıyla 16 ülkedeki ticari temsilcilikler, ikili talep alım-satım anlaşmaları, ürettirilmek istenen malların fason üretimlerini Van’a taşıyacağız” bilgisini de verdi.

Bürokrasi serbest bölgeyi geciktiriyor

Van Serbest Bölgesi’nin Kapıköy sınır kapısında kurulacağını belirten Ateş, “Sınıra bitişik kurulacak bölgenin, karşı tarafında da İran’ın serbest bölgesi bulunacak. Biz, Ekonomi Bakanlığı’ndan onay aldık sonra yetki Ticaret Bakanlığı’na devredildi. Bakanlık bizden yatırım taleplerini ve bölgedeki arazinin durumunu gösteren bir rapor istedi. Söz konusu bölge Milli Emlak’a ait, ama bu kuruluş sınırda yer aldığı ve stratejik bölge olduğu için bize yanıt vermek istemiyor. Ticaret Bakanlığı bu bilgiyi kendisi direkt Milli Emlak’tan istese sorun aşılacak. Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu çok yardımcı oluyor, ama bürokrasiye takıldık. Bilgileri alamadığımız için fizibilite yapamıyoruz. Çinliler bile Van için bölge milletvekillerinden daha çok çalışıyor. Van stratejik bir bölge” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir