Faktoringciler, ‘ihracat’ kaslarını geliştiriyor
Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektör Başkanı Çağatay Baydar, bu ay başlayan sistemle sektörün ihracat faktoringi ve ticaretin finansmanı noktasında ağını daha geniş coğrafyalara açtığını anlattı.
ECE CEYHUN
Faktoring sektörü tedarik zinciri finansmanında işin kapsamını genişletti. Geçtiğimiz yıl tedarikçi finansmanına başlayan faktoring sektörü şimdi işi bir adım daha ileriye taşıyarak ‘sipariş’ anından itibaren finansmanı için kolları sıvadı.
İhracatçı bir firma ‘sipariş’ anından başlayarak finansmana erişim imkanına kavuşurken sisteme hem katılım bankaları dahil olabilecek hem de Dubai, Malezya, Mısır gibi ülkelerde muhabir bankacılık ağlarından garanti alınabilecek.
Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektör Başkanı Çağatay Baydar bu yıl 90 ülkeden 400 finans şirketini barındıran Dünya Faktoring Organizasyonu’nun (FCI) dönem başkanlığını da yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda FCI’ın İstanbul’da gerçekleştiren yıllık zirvesinde tedarik finansmanı zincirinde yeni uygulamalara başlama kararı aldıklarını aktaran Çağatay Baydar, “Tedarik zinciri finansmanı ürününü, sipariş aşamasından başlatarak yeniden dizayn ettik. Sisteme bir katılım bankamızda dahil olurken FCI çatısı altında bu işi daha geniş coğrafyalara yaymayı arzu ediyoruz. Artık muhabir bankacılık ağlarıyla dijital ortamda Mısır ya da Dubai’deki alıcılara garanti verilmesi mümkün” dedi. Türkiye’de ikinci defa dünya faktoring sektörünü bir konferansta bir araya getirdiklerine değinen Baydar, “Avrupa-Afrika ve Asya’daki faktoring sektörü temsilcileri Türkiye’nin ticaretine inanıyor. Dünyanın en fazla ihracat faktoringi yapan sektörü biziz. Son 11 senedir dünyanın en iyi faktoring şirketleri TEB Faktoring, Garanti Faktoring ve Yapı Kredi Faktoring olarak seçiliyor. Bugün geldiğimiz noktada Türk faktoring sektörü geliştirdiği ürünlerle dünya faktoring sektörünü yönlendiren ülke konumuna geldi. Faktoringin geleceğini konuştuk yeni ürünler dizayn ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Fatura sistemini görmeye geldiler
Çağatay Baydar, faktoring sektörünün yine geçen sene geliştirdiği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi’nin de yurtdışında dikkatle izlendiğini ve Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan bazı ülkelerin gelip yerinde incelediğini anlattı. “Bu sistemi tanımak istiyorlar” diyen Baydar, “Faktoring sektörü ticaretin içinde olan, kılcal damar görevi gören hatta ticareti tetikleyen bir sektör. En küçük işletmelere bile hizmet verilir. Dolayısıyla bizim attığımız adımlar dikkatle izleniyor” diye konuştu. 2017 senesinde dünya faktoring sektöründe hacim yüzde 3 büyüdü ve 3.1 trilyon dolara çıktı. Rakamın bu seneyi 3.5 trilyon dolar ile tamamlaması beklenirken FCI Başkanı Baydar, 2019 yılı tahminini “4 trilyon dolara yaklaşması işten bile değil” sözleriyle özetledi. Oransal olarak bakıldığında ise dünya ticaretinin yüzde 4’ü faktoringden geçiyor. İhracat faktoringi ise global ölçekte 700 milyar dolara geldi. Bu rakam bir önceki seneye göre yüzde 10’luk bir artışı ifade ediyor. Baydar, “dünya faktoring sektörünü sadece tahsilat ve finasman aracı olarak değil bir risk yönetim aracı olarak da kullanıyor. En çok da Avrupa kıtasında kullanıyor. Avrupa dünya faktoring hacminin yüzde 67’sini yapıyor” açıklamasını yaptı.
600 bin firmaya dokundu
Türkiye’de ise bu yılın ilk 6 ayda büyüme yüzde 30’u buldu. Yaz aylarında yaşanan durgunluğun etkisi ise yıllık bazda büyümeye yansıyacak. Baydar, sektörün yılı toplamda yüzde 10’luk büyümeyle kapatmasını ve hacmin 160 milyar TL’ye gelmesini bekliyor. Baydar, “Hacim yüzde 10 artmakla birlikte müşteri sayısı hızla artıyor. Müşteri sayısı geçen yıl 90 bindi. 130 bin gibi müşteri sayısına ulaştık. Toplamda ise 600 bin firmaya dokunduk. Aktif toplamımız ise 45 milyar TL’ye geldi” bilgisini verdi.