Faruk Güllüoğlu, 3 farklı konseptle büyümeye geçti
Faruk Güllüoğlu İstanbul, Faruk Güllüoğlu Gelenekselve Kübban konseptleri ile farklı hizmetler sunmayabaşladıklarını anlatan Faruk Güllü, mağaza sayılarını bu yıl sonunda 70’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi
TAYLAN BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Baklavacılıkta önde gelen markalardan birisi olan Faruk Güllüoğlu, 2010 yılında başladığı mağazalaşma çalışmalarını çeşitlendiriyor. Mağazalarında 3 farklı konsept geliştiren Faruk Güllüoğlu, ‘Faruk Güllüoğlu İstanbul’ ile kafe ve restoranı bir arada sunuyor. ‘Faruk Güllüoğlu Geleneksel’ konseptinde ise baklava, lokum, helva, börek, poğaça çeşitleri ile tüketicilerin karşısına çıkılıyor. Kübban’da da geleneksel Antep mutfağının lezzetli örnekleri müşterilere sunuluyor.
1993 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ilk imalat ve satış yerleri ile birlikte Faruk Güllüoğlu markası altında faaliyet göstermeye başladıklarını ifade eden Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, elde ettikleri başarı ile birlikte Türkiye’de de büyüme kararı aldıklarını belirtti. Özellikle 2014 yılını Faruk Güllüoğlu için atılım ve büyüme yılı olarak belirlediklerini vurgulayan Güllü, “2014 yılında Ramazan ayında açtığımız 2 yeni mağazamızla birlikte İstanbul ve Antalya’da toplam 52 mağaza, yurtdışında da 3 mağazayla birlikte toplam 55 mağaza büyüklüğüne ulaştık. Geçtiğimiz yılı 42 mağaza ile kapatmıştık. Bu yıl sonunda ise 70 mağazaya ulaşıp daha fazla müşteriye kendi lezzetlerimizi tattırabilmeyi gönülden arzu ediyoruz” diye konuştu.
Hedef, 2 bin ton baklava üretip 100 milyon TL ciroya ulaşmak
1871’de başlayan baklavacılık serüveninde asırlık lezzeti daha fazla insana tattırma gayesiyle yola çıktıklarını dile getiren Güllü, 2012’de 650 kişiye istihdam sağlarken şu anda bin kişiyi aşkın bir istihdam sağlar hale geldiklerini anlattı. İstanbul’daki ana fabrikalarının yanı sıra Antalya, Estonya ve Bakü’de de üretim yaptıklarını söyleyen Güllü, geçtiğimiz yıl bin 200 ton baklava üretimi yaptıklarını, bu yılki hedefl erinin de 2 bin ton olduğunu kaydetti. Güllü, “2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 55’lik büyümeyle toplam 70 milyon TL’yi aşkın ciro gerçekleştirdik. 2014 yılında ise ciromuzun 100 milyon TL’yi aşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
25 ülkeye ihracat yapıyor 6 ayda 1000 franchise talebi aldı
Günümüzde 25 ülkeye yüzde 20’si baklava olmak üzere toplam 350 ton ürün ihraç ettiklerini ifade eden Güllü, stratejilerini şu sözlerle anlattı:
“İhracat yaptığımız ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Balkanlar, Uzak Doğu ülkeleri ve Rusya geliyor. İhracat yaptığımız ülkeler arasında en büyük pay Avrupa ülkelerinde olsa da Rusya, Çin ve Güney Kore gibi pazarlarda da ihracatta önemli bir noktadayız. Tüm bu çalışmalarımızın karşılığı olarak ihracatta 2012 yılını yaklaşık 3 milyon dolar, 2013 yılını ise yaklaşık 3.5 milyon dolarlık satış başarısı ile kapattık. 2014 yılında ise ihracatta yüzde 20’lik bir artış hedefl iyoruz. Bu paralelde ihracat gelirimiz 4 milyon TL’yi geçecek. Hızlı büyüme stratejisinde franchise ile yayılma kararı verdik. Tam 6 ay gibi kısa bir sürede 1000’e yakın talep aldık. Elbette ince eleyip sık dokuduk. Şu an için Türkiye’de 9’u kendi mağazamız ve 43’ü franchise olmak üzere toplam 52 mağazalık büyüklüğe eriştik.”
Dünya piyasalarında gıda sektöründe tutunabilmek için önce markalaşmak gerektiğinin altını çizen Güllü, baklavaya sahip çıkmak ve iç piyasaya yönelik üretimleri dış piyasaya da yönlendirmek zorunda olduklarını belirtti. Güllü, “Ne yazık ki Türkiye olarak bir Türk tatlısı olan baklavaya yeterince sahip çıkamıyoruz. Dünya tatlı piyasasında isim yapabilmemiz için, daha çok pay alabilmek için, markalar çıkarmak ve ülke tanıtımına yüzde 100 katkı sağlamak için baklavaya gerçekten ulusal bir sistem ve programla sahip çıkmak zorundayız” dedi.
Baklava üreticileri Gaziantep'e gidiyor
Son aylarda fıstık fiyatlarında yaşanan artışın gerçeği yansıtmadığını söyleyen Güllü, “Fiyat stokçu simsarlar yüzünden yükseldi” dedi. Büyük baklava üreticileri olarak fıstık fiyatını düşürmek için Gaziantep’e gitmeye hazırlandıklarını ifade eden Güllü, bu ziyarette konuyu ele alacaklarını, baklavalık fıstığın kilosunun 80 liraya kadar çıkmasının tatlıcıları bayram öncesi zora soktuğunu, normalde fıstığın kilogramının 40 lira olması gerektiğini kaydetti. Fıstık fiyatındaki artışa karşın vatandaşı mağdur etmemek adına maliyeti üreticilerin kendi ceplerinde karşıladığını dile getiren Güllü, Ramazan Bayramı’nda baklavaya zam olmayacağını ifade etti. Güllü, “Sadece fıstıktaki artışın bize maliyeti 400 bin lirayı buldu” diye konuştu.
Hindistan cevizi ile zamlara meydan okuyor
Geleneksel güllaç ve baklava lezzetinin yanı sıra yenilikçi ürünleriyle de büyük beğeni topladıklarını dile getiren Güllü, "Faruk Güllüoğlu olarak Ramazan'a özel bol Hindistan cevizi ile sarılı baklava yufk alarını Hindistan cevizi sütü ile şerbetleyerek hazırladığımız yepyeni baklavamız ‘Hindistan Cevizli Padişah Sarma’yı müşterilerimizi sunuyoruz. Hindistan cevizli baklava ile fahiş fıstık fiyatlarına da meydan okuyoruz” dedi.