FIFA’nın futbol sahalarını Türk firma döşeyecek

Lastik geri dönüşümü alanında faaliyet gösteren Gazisan’ın ürettiği sbr kauçuk granüllerle dünya futbolunun kurallarına “zemin” hazırlayacak. Şirket, bu kapsamda dünya üzerinde FIFA standartlarına uygun futbol sahalarını döşemeye talip

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÖNE GÜLİSTAN TOR

GAZİANTEP - İki genç girişimci Ali Hazır ve Uğur Ali Gözübüyük'ün kurduğu Gazisan Geri Kazanım, faaliyetlerine 5 ay önce başlamasına karşın İsviçre’den dünyanın farklı noktalarına açılmayı hedefliyor. Sektöre hızlı bir giriş yapan şirket, futbolun en üst düzey yönetim organı olan FIFA’nın standartlarına uygun dünya üzerindeki stadları döşemeye hazırlanıyor. 

Faaliyetleri hakkında bilgi veren Gazisan Kauçuk Granül Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır, hurda araç lastiklerinin ayrıştırılıp farklı boyutlarda parçalanmasıyla granül haline getirilen ürünlerinin profesyonel futbol sahaları, kauçuk zemin, tenis kortları, voleybol sahaları, oyun parkları, koşu ve yürüyüş alanlarında kullanıldığını belirtti. Kaliteyi ön planda tuttuklarını vurgulayan Hazır, “Granülde Türkiye’nin en kaliteli firması olmayı hedefl iyoruz. Ürünümüzün iki tane ana kullanım alanı var. Bunlar kauçuk karo uygulamaları ve profesyonel futbol sahaları” dedi. 
“FIFA onaylı laboratuvarlarda sertifika aldık” 

FIFA’nın başlattığı teşvik uygulamaları kapsamında artık organik çim kaplı futbol sahaları döneminin geride kalacağını söyleyen Hazır, “FIFA, sentetik çimi destekleyen bir proje tasarladı. Sahalarda hangi tip malzemelerin kullanılacağı da belirlendi. Bu kapsamda bizim ürünümüz de söz konusu standartlara uygun halı ve yan malzemelerle bir araya gelerek profesyonel sentetik futbol sahalarının organik sahalarla aynı özelliklerde olmasını sağlıyor. Bu yüzden FIFA'nın ürünümüzün kalitesine önem vereceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı. FIFA ile görüşmelere başladıklarını açıklayan Hazır, “Ürünlerimizi Avrupa’daki FIFA onaylı laboratuvarlarda yaptırdığımız analizler sonucu sertifika anlamında ispatladık. FIFA standartlarınauygun granül üretiyoruz. Analizlerimize belirli aralıklarla devam edeceğiz” diye konuştu. 

Organik ve inorganik lastik toplama ekipleri kurdu 

Lastik geri dönüşüm sektöründe Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen uzmanları ile çalıştıklarına dikkat çeken Hazır, “Sektörün en iyilerinden danışmanlık hizmeti aldık. Makine siparişlerini vermeden önce ortağımla beraber sektörle ilgili fuarları gezdik. Geçtiğimiz yıl İtalya ve Almanya’daki üretici firmalarla görüştük. Üretime 2013'te başlayacaktık ancak acele etmemeye karar verdik. Her makine ile ilgili en verimli noktayı bulmaya, farklı makinelerin en verimli noktalarını birleştirerek bir sistem oluşturmaya çalıştık. İtalyan bir firmanın ürünün aksamını, Alman bir firmanın ürünün de aksamını değiştirerek makinelerden en iyi verimi elde etmeye çalıştık. Fizibilite çalışmaları 1 yıl sürdü. 5 aydır da üretim yapıyoruz” dedi. 

Gaziantep ve çevre illerden hammadde temini için organik ve inorganik lastik toplama ekipleri oluşturduklarını anlatan Hazır, ayrıca lastik alanında ve yakın sektörlerde çalışan kişilerle de hammadde temini konusunda anlaşmalar yaptıklarını, inorganik ekiplerle ülkenin her yerinden lastik aldıklarını açıkladı. Gaziantep’te bu işi yapan tek firma olduklarını savunan Hazır, lastik geri dönüşümünün kamyon ve otobüs lastiklerinden sağlandığını anlattı. Hazır, “Bu sektörde en zor olan binek araçlarının geri dönüşümü. Türkiye’de binek araçlarının geri dönüşümünü yapan üç firmadan biriyiz. Bunun için geliştirdiğimiz teknolojiyi kullanıyoruz. Bu sistem ile yüzde 100’e yakın bir oranda başarı sağlayarak üretim gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

Yıllık 30 bin ton işleme kapasitesine sahip 

Hedeflerine değinen Hazır, kauçuk karo zemin üretmeyi planladıklarını vurguladı. “Sektöre yenilik getirecek projelerimiz var” açıklamasını yapan Hazır, “Öncelikli pazarımız Ortadoğu ülkeleri. Yıllık 30 bin ton işleme kapasitemiz var. Ürünümüzün en önemli özelliği mukavemeti. Bir çelikten, demirden daha güçlü. Bizim ürünümüz bükülen, kırılan, eriyen bir ürün değil. Ayrıca belediyelerle de çalışmaya başlayacağız. Dört ana renkte kauçuk zemin üretmeyi planlıyoruz. 2 bin metrekaresi kapalı, 5 bin metrekarelik açık alandaki tesisimizde üretim yapıyoruz. Ayrıca yalnızca granül halinde değil toz halinde de üretim yapıyoruz” dedi.

FIFA ile görüşmeler başladı

Gazisan Kauçuk Granül Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır, “FIFA, dünya çapında başlattığı bir teşvik uygulamasıyla futbol sahalarında organik çimi artık kaldırmak istiyor. Bu kapsamda sentetik çimi destekleyecek bir proje başlatıldı. Hangi tip ve özelliklerden oluşan malzemeler kullanılırsa sentetik sahaların organik sahalarla aynı özelliği taşıyacağı belirlendi. Bizim ürünümüz de bu standartlara uygun. Biz bu konuda FIFA ile irtibat kurmaya başladık” dedi.

Öncelikli pazarı Ortadoğu ülkeleri 

Şirket, kısa sürede yakaladığı ivmenin ardından ürün çeşitlerini de artırmayı hedefl iyor. Bu kapsamda kauçuk karo zemin üretmeyi planlayan Gazisan Geri Kazanım, bir yandan da yurtdışı çalışmalarına odaklandı. Firmanın öncelikli pazarı ise Ortadoğu ülkeleri. Ayrıca Gazisan’ın önümüzdeki sürece ilişkin hedefleri arasında belediyelere yönelik projeler de yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir