GAMA Güç Sistemleri, yönünü Afrika'ya çevirdi
Global enerji pazarında küçülme yaşandığını belirten GAMA Güç Sistemleri CEO'su Eroğlu, yönlerini Afrika pazarına çevirdiklerini söyledi.
GAMA Holding'in iştiraki GAMA Güç Sistemleri'nin CEO'su Özgür Umut Eroğlu, Avrupa dahil bazı bölgelerde yeni enerji yatırımlarının olmaması, Rusya ile yaşanan sorunlar ve bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle iş hacimlerini geliştirmek için büyüme trendinde olan Afrika ve Uzakdoğu Asya'nın yanı sıra İran pazarlarına yöneleceklerini söyledi.
Eroğlu yaptığı açıklamada, "Global olarak son 7-8 yılda pazarda müthiş bir küçülme var. 2008 yılında başlayan ekonomik krizle birlikte pazar küçülmeye başladı ve bu küçülme hiç durmadı. Yani arada bir ekonomi sanki düzeliyormuş gibi oluyor ama enerji sektöründeki daralma durmadı" diyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Afrika, Avrupa, CIS ülkeleri, Rusya, Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasında 2008'de imzalanan sözleşme miktarı yaklaşık 40,000 MW; 2015'te ise 16,000 MW düzeyinde. Yani pazar üçte bire düşmüş. Aldığımız işlerin neredeyse yarısını son 2.5-3 senede aldık. Pazarda payımız yüzde 4'lerden yüzde 12'lere çıkarttık."
Eroğlu, enerji santrallerinin anahtar teslim inşasını yapan ve bugüne kadar yaklaşık 6 milyar dolarlık iş alan GAMA Güç Sistemleri'nin şu anda imzalanmış 10 sözleşme ile dünyada bu işi yapan firmalar arasında ilk 10'a girdiğini bildirdi.
Türkiye'de yatırım potansiyeli düştü
Sektörün geleceğine dair kaygıları olduğunu, Avrupa'da enerjiyle ilgili hiçbir yeni yatırım planını göremediklerini, Türkiye'de 30,000 MW'lik lisans başvurusu olmasına rağmen yeni yatırım potansiyelinin ciddi şekilde düştüğünü kaydeden Eroğlu, şunları söyledi:
"Avrupa'nın yanı sıra Rusya'da, CIS'ta da göremiyoruz. Ortadoğu'da bir-iki ülkede, Kuveyt'te, Suudi Arabistan'da yatırımlar devam ediyor. Mısır'da potansiyel var ama siyasi nedenlerden dolayı biz Türk firması olarak oraya giremedik, ciddi bir pazar kaybımız oldu. Irak iyi bir pazar. İş olan ülkelerde halen güvenlik ve para problemi var."
"İş hacmini genişletmek anlamında Sahra-altı ülkeler olan Afrika'ya irdeliyoruz" diyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Mozambik'te şirket kurduk'
"Orada Gana, Nijerya, Fildişi Sahili, Senegal, Angola, Mozambik, Kenya ve Güney Afrika belirlediğimiz hedef ülkeler. Oralarda projeleri yakından takip ediyoruz. Bu 16,000 MW'lik projenin geçtiğimiz sene olan 10,000 MW'si Ortadoğu'da, yaklaşık 3,000 MW'si Afrika'da olmuş. Afrika'daki yatırımın giderek artacağını düşünüyoruz. Orada yapılanmalar kuruyoruz. Mozambik'e bir şirket kurduk."
"Bir diğer pazar da Uzakdoğu Asya, orada da Endonezya, Filipinler, Malezya, Vietnam şu anda cazip gözüküyor. Endonezya başta olmak üzere girişimlerimiz başladı."
Eroğlu, inşaat sektöründen otel, alış-veriş merkezi dahil Türk firmalarının son dönemde İran'a yöneldiğini, kendilerinin de burada iş yapmak istediğini kaydederek, "Biz de İran'a gittik-geldik. İran'da birtakım müteahhitlik firmalarıyla işbirliği anlaşmaları imzaladık. İran'a ilgimiz sürekli olacak" dedi.
Yönelik batılı ülkelerin yaptırımlarının kalkmasının hemen ardından dünya pazarlarına açılan İran, yeni yatırımlar açısından en cazip pazarlardan biri olarak kabul ediliyor.
Eroğlu, Türkiye'de yakın vadede çok fazla gaz santrali projesi olmayacağını düşündüklerini, daha çok kömür projesi olmasını beklediklerini kaydederek, kamunun gündeminde bulunan Afşin-Elbistan, Konya-Karaman gibi kömür projelerini takip ettiklerini bildirdi.