'Gardaş'ın milli gemisine talip oldu

Kerim Ülker'in haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Türk savunma sanayisi 2017 yılında yüzde 3.7 büyüme göstererek 1.74 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Son birkaç yılda ulaştığı bu rakamda sadece kara araçları değil, deniz de büyük paya sahip. Bu konuda bir dönem Balyoz davalarında yargılanmış bir isim olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Özden Örnek’in emeği büyük. Nisan ayında kaybettiğimiz Özden Örnek’in başlattığı Milli Gemi yani Milgem Projesi yavaş yavaş meyvelerini de veriyor. Ada sınıfı korvetlerin 3 tanesi tamamlandı. Dördüncü gemi Kınalıada ise 2020 yılında denizle buluşacak. Böylece daha önce 10 ülkede üretilen bu korvetler listesine Türkiye’de eklenmiş oldu.

4 farklı proje sundu

Denizde Özden Örnek’in bu projedeki hedefi şimdilerde sınırlarını zorluyor. Kendi savaş gemisini üretmek isteyen Azerbaycan bu konuda önemli bir görüşmeye sahne oldu. Türk tersanecilik şirketi Dearsan, Azerbaycan Deniz Kuvvetleri ile ortaklaşa dört savaş gemisi inşa etmeyi planlıyor. Bu bağlamda, Bakü’de hükümet yetkilileriyle görüşmeye başlayan Dearsan, dört farklı proje sundu. Dearsan’ın yöneticisi Servet Bilgin, Azerbaycan basınına “Bir anlaşmaya varılırsa, Azerbaycan'daki gemilerin ortak yapımına geçeceğiz” diyor. Gemiler, anlaşma sağlanırsa Hazar Denizi'nin coğrafi özelliklerini ve bölge ülkelerinin güç dengesini göz önünde bulundurarak inşa edilecek.

20 yıl sonra anlaşma sağlandı

Hazar Denizi enerji zengini bir bölge. Ağustos ayında Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülke İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın liderleri bir araya geldi. Kazakistan’daki bu buluşmada liderler tartışmalı iç denizin hukuki statüsüyle ilgili 20 seneden fazladır devam eden ihtilaf konusunda anlaşmaya vardı. Ancak yine de ülkelerin politikası değişebiliyor. Azerbaycan hazırlığını Türkiye ile yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir