Gazze'nin en büyük hastanesini yapan Aker AŞ inşaatı durdurdu

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle Batı Şeria ve Gazze’nin en büyük hastanesini yapan Aker A.Ş, İsrail'in kara harekatını başlatmasının ardından güvenlik gerekçesiyle inşaata ara verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Melih KOCAGİL

İSTANBUL - Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze'de  Aker A.Ş'ye yaptırılan Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin inşaatı İsrail'in saldırıları nedeniyle durdu. 10 bloktan oluşan, 150 yataklı hastane tamamlandığında Batı Şeria’nın ve Gazze’nin en büyük hastanesi olacaktı. 

DEİK Türk - İsrail İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Güvendiren, inşaatın tamamen durduğunu açıkladı. Güvendiren,"İlişkilerin tekrar düzelmesi zaman alacak" diye konuştu. Yapımına 2011 yılında başlanan TİKA tarafından finanse edilen Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi Gazze’nin güneyinde 33 bin 800 metrekarelik bir alana yapılıyordu. 34 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak ve 10 bloktan oluşacak hastane  170 Gazzeliye iş imkânı sağlıyordu. Güvendiren, "Hastane inşaatı güvenlik gerekçesiyle tamamen durdu. İlişkilerin eski seviyeye gelmesi zaman alacak" ifadelerini kullandı.

Basında yer alan  ticari ilişkilerin çok etkilenmediği haberlerine katılmadığını söyleyen Güvendiren," 5 milyar dolar ticaret hacmi varken bu rakamı daha da artırmayı düşünüyorduk. Otomotiv sektöründe önemli yatırımlar planlanıyordu" ifadelerini kullandı. Türkiye'de yatırım yapan sadece bir İsrail şirketi olduğuna dikkat çeken Güvendiren, Türkiye'nin  ise İsrail'de  ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faliyet gösterdiğine dikkat çekti.

Güvendiren, demir-çelik ürünleri ve otomotiv parçaları sattığını kaydetti. Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 2012 yılının ilk çeyreğinde 555 milyon dolar iken  iken, bu  yılın ilk çeyreğinde bu rakam 612 milyona ulaştı. İsrail’in Türkiye’ye ihracatı ise 2012 yılının ilk çeyreğinde 448 milyon dolar iken iken, bu yıl bu rakam 475 milyon dolara yükseldi.

Filistin'deki en büyük projeydi
 
Projenin  ilerleyen dönemde 450-500 kişiye istihdam sağlaması planlanıyordu. Aker İnşaat Gazze'de inşaat yapan tek yabancı firma konumundaydı. Hastane bittiğinde Türk ve Filistinli doktorlar bir arada çalışması planlanıyordu. Hastanenin denetimi Gazze’de bulunan İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde olacağı açıklanmıştı.

İsrail’in izni ile Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ne inşaat malzemesinin yanısıra tıbbi malzemelerin de götürülmesi hedeflenmişti. Hastane, Türkiye’nin Filistin topraklarında finanse ettiği en büyük proje olarak biliniyor.