"Global pazarda markalaşma hedefiyle Turquality'ye başvurduk"

Markalaşma çalışmalarına önem veren Başyazıcı Grubu, Turquality başvurusu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Bamen markası ile iplik sektöründe faaliyet gösteren Başyazıcı Grubu, global pazarda markalaşma hedefiyle Turquality başvurusu yaptı. Markalaşma çalışmalarına önem verdiklerinin altını çizen Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Başyazıcıoğlu, "Turkuality marka destek programında yer almak için başvurumuzu yaptık. Bu program sayesinde global marka konumuna gelmek istiyoruz. Rekabet koşullarının hızla arttığı ve şirketlerin daha fazla ihracat ve üretim için çaba sarf ettiği dönemde Turquality programı, güçlü global yerli markaları geliştirmeyi hedefliyor. Bu programda yer alarak, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve IS0 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin kurulmasını planlıyoruz" diye konuştu.

Denim üretiminde ring ipliği ve openend ipliğin yoğun kullanıldığını aktaran Başyazıcıoğlu, yeni dönemde üretim hatlarına denim ipliği kapasitelerini artıracak yatırımlar planladıklarını söyledi. Başyazıcıoğlu, "Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Boyama esnasında iplikte alev geciktiricilik işlemi ile ilgili denemeler yapıyoruz. Ayrıca, denim sektöründe kullanılan yüksek elastikiyetli ham ve boyalı iplikleri pazara sunduk" bilgisini verdi. İnovatif ürünlerini global pazarda marka bilinirliği yüksek tekstil firmalarına gönderdiklerini belirten Başyazıcıoğlu, yelpazelerinde 100’ün üzerinde ürünün bulunduğunu söyledi.

"Bu yıl ihracat pazarlarımıza Çin'i eklemeyi hedefliyoruz"

Bu yıl satışlarını yüzde 5 artırmayı hedeflediklerini kaydeden Murat Başyazıcıoğlu, "2015 yılında, 3 bin 704 ton boyalı ve 8.3 milyon kilogram ham iplik ürettik ve 102 milyon TL ciroya ulaştık. 2004 yılından bu yana ihracat yapıyoruz. Bugün itibarıyla 28 ülkeye ürün gönderiyoruz. Her yıl yeni bir ülkeyi ihracat pazarlarımıza eklemeyi hedefl edik. 2015’te Finlandiya’ya ihracata başladık. Bu yıl ise Çin’e ihracat planlıyoruz" açıklamasını yaptı. Üretimin yüzde 31’ini ihraç ettiklerini aktaran Başyazıcıoğlu, cironun ise yüzde 36’sını ihracattan elde ettiklerini sözlerine ekledi.

Sektör sorunlarına da değinen Başyazıcıoğlu, hammadde konusunda yurtdışına büyük oranda bağımlı kalındığının altını çizdi. Başyazıcıoğlu, "Buna bağlı olarak kur farklılıkları kazançlarımızı aşağıya çekiyor. Sektör, istihdam bakımından oldukça büyük bir potansiyele sahip. Fakat, hammadde ve üretim maliyetlerinin yüksekliği rekabet gücümüzü düşürüyor. İplik sektöründe, beyaz eşya ve otomotiv sektörü ile kıyaslandığında çok gelişmiş firma bulunmuyor. Kıyaslama yapabileceğimiz, yeni şeyler öğrenebileceğimiz firma sayısı az. Onlarda paylaşıma açık değil" şeklinde konuştu. Öte yandan bakanlıkların sektöre bakış açısı ve desteklerinin yeterli olmadığını söyleyen Başyazıcıoğlu, "bakanlıkların, teşvik edici ve çözüm konusunda destek veren faaliyetlerde bulunmaları gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir