Güven Makine, 'Bloway' ile pazar payını artıracak

Güven Makine Mühendislik San. Tic.Ltd.Şti Ceo'su Muammer Mutlu, "Türkiye'de ilk 110 mm çaplı, geniş ağızlı kavanoz üretimi için tam otomatik şişirme makinesini 'Bloway' markası ile ürettik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

KAYSERİ - Üç mühendis arkadaşın ortak girişimiyle 2000 yılında kurulan ve yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile geçtiğimiz dönemde ses getiren 'Corobo 'markasıyla  40 metreye kadar çıkabilen otomatik depolama sistemi üreten Güven Makine, ürün gamına eklediği yüzde 64'e varan enerji tasarruflu 'Blooway' markalı otomatik şişirme makinesi ile de pazardan olumlu dönüş alma niyetinde. 

PET şişirme makineleri üretimi ile ilgili 3 yıldır çalıştıklarını, bu alanda Türkiye'de ilk 110 mm çaplı,geniş ağızlı kavanoz üretimi için tam otomatik şişirme makinesi üretmeyi başardıklarını ifade eden Mutlu, "PET şişirme makinesi alanında çalışmalar yapmış ve proses konusunda bilgisi olan bir firma ile tanıştık.Sektörle ilgili bir takım bilgiler edindik.Devamında sektörü biraz daha araştırarak etüd çalışması yapmaya başladık.Kullanıcılar ile görüştük, sektör ihtiyaçlarını gözlemledik. Çeşitli veriler ışığında sektörde büyük boşluklar olduğunu gördük. Örneğin PET kavanoz imalatı yapan firmalar, çoğunlukla yerli üretim manuel makineler ile Çin menşeili çok ucuz ve kalite sorunlu makinelerle üretim yapıyorlar. Bir diğer örnek; proseste kullanılan ısıtma fırınlarının yüksek enerji arfiyatı. Şişirmede kullanılan havanın egzoz olarak ortama verilmesi bir başka enerji kayıp noktası. Bu da ciddi bir  iş gücü ve enerji kaybını oluşturuyor. Bütün bunları değerlendirdikten sonra GMM olarak 25 yılı aşan makinecilik tecrübemiz ile "bu sektöre neler verebiliriz" diye düşündük ve hedeflerimizi belirleyerek bu alanda proje ve imalatımıza başladık.110 mm ağızlı kavanoz üretiminde kullanılan,4-5 litrelik kavanoz üretiminde kullanılmak üzere otomatik makinemizi üreterek yağ firmasına teslim ettik ve kullanılmaya başlandı. Şişirme makinelerinde birkaç önemli proses var ve prosesler sırasında kullanılan elemanların üretimi ve makinenin kalitesini yüksek oranda etkileyebiliyor. Bu malzemelerin en iyilerini kullandık ve bu bize avantaj sağladı" dedi.

Ürettikleri ürünlerde yüzde 64'e varan elektrik, yüzde 42'ye varan hava sarfiyatında tasarruf sağladıklarını aktaran Mutlu , "Makine üretim felsefemiz, müşterilerimizin daha düşük maliyette ürün elde etmesi . Teknolojimizi bu yönde geliştirme çabalarımız artarak devam edecek. Bu anlamda TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerinden faydalanıyoruz. Ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Beklentileri karşılayarak müşterilerimizin ürün maliyetlerini düşürüp, rekabet güçlerini artırmaya çalışıyoruz.Daha verimli ve kaliteli makine yapmak hedefi ile PET şişirme makineleri imalatına başladık. Sonuç olarak bir fark oluşturduk diye düşünüyorum Öncelikle, makinemizin imalatında kullandığımız bütün ürünler Siemens, Festo, Seitz, Neugart, INA,SKF vb. Avrupa menşeili ve kendi kategorisinde tartışılmayacak üstünlükte malzemeler kullanarak kaliteden taviz vermedik. Makine yazılımı ise bünyemizde bulunan bilgisayar ve elektronik mühendisleri tarafından yazıldı. İnternet üzerinde bağlantı ile her ihtiyaç duyulduğunda teknik destek sağlayabilecek donanımımız mevcut.Makinelerimizde kullanılan fırın tasarımını Alman firmalar ile geliştirerek ciddi oranda bir enerji tasarrufu sağlamış durumdayız. Hava sarfiyatında da bunabenzer bir tasarruf sağladık. Eğer rakam verecek olursak ürettiğimiz makinelerde elektrik sarfiyatında yüzde 64'e ve hava sarfiyatında yüzde 42'ye varan bir tasarruf sağlamış durumdayız. Ayrıca, kavanoz ağız dediğimiz 110 mm çaplı geniş ağızlı kavanoz üretim makinemiz, Türkiye'de ilk olarak tam otomatik üretilmiş bir makinedir .Şişirme makinelerimizi su, yağ ve gıda sektörlerinin ihtiyacı olan, 0,5-1,5 lt, 5-10 lt, 12-19 lt ve kavanoz ağız aralıklarında olarak 4 ana çeşitte üretiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir