Hartur, turizmde e-ticaret yatırımlarına odaklandı

Dünyadaki muadil sistemlerle yarışabilecek bir alt yapıya sahip olan biletdukkani.com’un yaklaşık üç yılda hazırlandığını aktaran Hartur Acenta Müdürü Kadir Tanrısever, sitenin 20 Nisan’da devreye alındığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek Seval

ELAZIĞ- Hartur Seyahat Acentesi’nin 1988 yılından beri Elazığ’da faaliyet gösterdiklerini dile getiren Kadir Tanrısever, kuruluşlarının ilk yıllarında uçak bileti satışı, Hac ve Umre organizasyonları ile müşterilerine hizmet verdiklerini söyledi. Değişen şartlar ve sektörel trendleri takip ederek, müşterilerine her zaman yeni hizmetler sunduklarını açıklayan Tanrısever, “Dünya e-ticaret ortalaması gayri safi milli hasılanın yüzde 2’si iken, Türkiye’de yüzde 0,75 civarlarında bulunmaktadır. Biz de, 2016 ve 2017 yılında biletdukkani.com’un, Türkiye’nin en çok tercih edilen uçak bileti satış sitelerinden biri olması için yatırım ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sitemiz dünyadaki muadil sistemlerle yarışabilecek bir alt yapıyla üç senede hazırlandı ve devreye alındı. 81 vilayette tüm internet mecralarında ve ulusal kanallarda reklamlarla sektöre gireceğiz. 2017 yılında da online otel rezervasyonu sitemiz için çalışmalarımıza başlayacağız” şeklinde bilgi verdi. Yine 2017 yılında Elazığ’da 100 odalı 4 yıldızlı bir otel yatırımı başlatmayı planladıklarını belirten Tanrısever, 2016 yılına kadar yaptıkları yatırımlardan beklenilen karlılığa ulaştıklarını ve bundan sonraki dönemlerde Türkiye’nin beklenen huzurlu günlere kavuşacağını temenni ederek, yatırımlarını ve çalışmalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.  Türkiye’nin bilişim vadisi olan Gebze Bilişim Vadisi’nden de yer talebinde bulunduklarını söyleyen Tanrısever, “Yazılım geliştirme ekiplerimizin burada yer almasını planlıyoruz ve ilk etapta yaklaşık 5 milyon TL’lik bir bütçe yatırımı öngörüyoruz” şeklinde bilgi verdi.

“Turizm terör nedeniyle durakladı”

Tatil, kültür turları, uçak bileti ve turizm taşımacılığı hizmetlerinde 2015 yılında yüzde 30’luk bir artış sağladıklarını ileten Tanrısever, terör nedeniyle ülke genelinde tur hareketliliğinin azaldığına işaret etti. Ayrıca 2015 yılında mevcut araç ve otobüs filolarına yeni araçlar ekleyerek kapasitelerini ve hizmet ağlarını geliştirdiklerine değinen Tanrısever, terörün bitmesi durumunda tur faaliyetlerinin artacağı inancı ve temennisiyle çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti. Tanrısever sözlerine şöyle devam etti: “Elazığ etrafı sularla çevrili bir yarımada gibidir. Bu sebeple diğer doğu illerinden ayrı bir iklime sahiptir. Özellikle Hazar Gölü, denizi aratmayan bir yapıdadır. Kültür turları, inanç turizmi, dalgıçlık, bağ bozumu, gastro turizm ve festivaller gibi alternatif turizm imkânlarının bulunduğu Elazığ; Hazarbaba Kayak Merkezi ile kış turizmi imkânı da sunarak kayakçıların gözde merkezleri arasına girmeyi başarmıştır. Golan Kaplıcaları ile termal turizm imkânı da sunan Elazığ; doğunun turizm cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ayrıca Elazığ, musikisi ile de ayrı ve önemli bir yere sahiptir. Elazığ, geleneksel Kürsübaşı müzik ve eğlence programıyla misafirlerin ilgi ve beğenisini kazanmaktadır.”

“Tanıtımlar yeterli değil”

Elazığ’ın turistik değerlerinin yeterince tanıtılmaması sebebiyle beklenen ziyaretçi sayısının yakalanamadığının altını çizen Tanrısever, turizmin Elazığ’da yeni gelişmekte olan bir sektör olması sebebiyle de kalifiye personel bulmakta zorluk çektiklerini anlattı. Yasaların caydırıcılığının olmaması kaçak turların arttığı bilgisini veren Tanrısever, “Bir seyahat acentesi ile birlikte gezi faaliyetlerini gerçekleştirmesi gerektiğini bildiği halde kamu kurumları dahi kendi başına tur organizasyonu yapıyor ve dolayısıyla kaçak tur düzenlemiş oluyorlar. Böylece bizim yapmamız gereken işleri başkaları yaparken bizler de bu durumda yapmış olduğumuz yatırımların karşılığı alınamamaktayız. Kaçak turizm faaliyetlerinin önüne geçilebilmesi için gerekli caydırıcı yasaların oluşturulması sektörümüz için elzem olmuştur” şeklinde konuştu.

Elazığ’da yoğun ağırlıkla iç turizm hareketliliği gözlendiğini dile getiren Tanrısever, turistik destinasyon olma şartlarının tamamlayıcı etkenlerinden olan konaklama işletmeleri bakımından Elazığ’da 2015 ve 2016 yıllarında tamamlanan otel yatırımlarının ihtiyacın fazlasına cevap verebilecek kapasiteye ulaştığına vurgu yaptı. Tarihi eserlerin restorasyon ve bakımlarının hızla yapıldığı Elazığ’ın, adeta hızla turizme hazırlandığı görüşünü paylaşan Tanrısever, “Türkiye’nin ve Dünya’nın herhangi bir yerinden ziyaretçilerin rahatlıkla ulaşabileceği uluslararası bir havalimanına sahip olması turizm açısından Elazığ için çok önemli bir imkândır. Acentemiz, gelen turistlerin buradaki ulaşım, rehberlik ve organizasyonlarını sağlayabilecek altyapı ve tecrübeye sahiptir. Elazığ, misafirperverliği, insanlarının sıcakkanlılığı, coğrafi yapısı, tarihi eserleri, lezzetli yemekleri, müziği ve kültürel yapısı ile ziyaretçilerine çok şey vaat etmektedir” şeklinde bilgi verdi.