Hasçelik Kablo, Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor

Hasçelik Grup CEO'su Necmettin Baktır, 20 yeni ürün için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Enerji sektörüne yüksek kapasiteyle kablo üreten Hasçelik Kablo'nun ürünleri 50 ülkede kullanılıyor. İç pazara yönelik yüksek gerilim kablosu üretimi için tip testlerini 2017 yılında tamamlamayı planlayan firma, alüminyum iletken kablo ile Avrupa'da pazarını büyütüyor. Ar-Ge'ye ağırlık veren bir şirket yapısına sahip olduklarını söyleyen Hasçelik Grup CEO'su Necmettin Baktır, 20 yeni ürün için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Baktır, bu faaliyetlerin daha düzenli yürütülmesi için ‘Ar-Ge Merkezi' kurma kararı aldıklarını vurguladı. Ar-Ge merkezi için başvuruda bulunacaklarını söyleyen Baktır, "Kayseri'nin ikinci Ar-Ge merkezini kuracağız" dedi.

Ar-Ge merkezi kurmak için zorunlu kılınan mühendis sayısının 15'e düşmesi ile dosyaları yeniden düzenlediklerini kaydeden Necmettin Baktır, "Şu anda insan kaynakları ile ilgili çalışmalarımız var. Bizdeki beyaz yakalı sayısı yaklaşık 150. Bunun içinde 30'dan fazla mühendisimiz var. Her fabrikamızda yılda iki tane yenilikçi ürün zaten çıkarıyoruz. Ar-Ge'si devam eden 20'ye yakın ürünümüz bulunuyor. Sadece Ar-Ge merkezi ile ilgili resmi ve yasal prosedürü tamamlayacağız" diye konuştu.

Ayrıca, bugün itibarıyla başladıkları ve 2017 yılı sonuna kadar devam etmesini planladıkları 150 milyon liralık yatırımlarının bulunduğunu kaydeden Baktır, "Söz konusunu yatırımın bir kısmını devreye aldık. Bu yıl sonuna kadar siparişini verdiğimiz makine ekipmanları var. Her fabrikamızda, hem standart hem de özellikli kablolar üretiyoruz. Yatırımlarımızı mümkün olduğu kadar katma değerli ürün imalatına yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda teknolojik ürünlere odaklandık" açıklamasını yaptı. Orta vadede farklı sektörlere de yatırım yapabileceklerini aktaran "Kablo kısmında 14 bin metrekarelik ek tesisi bu yılın ekim ayında tamamladık. Bunun yanı sıra yurt dışında kablo alanında yeni bir tesis kurma hazırlığımız devam ediyor" bilgisini verdi.

"Alüminyum iletken kablo ile yatırım maliyetini düşürüyoruz"

Öte yandan ürettikleri alüminyum iletken kablo ile müşterilerinin enerji yatırımlarında maliyeti kayda değer oranda düşürdüklerini ifade eden Baktır, ürünü bakır iletken kabloya muadil ürettiklerini belirtti. Baktır, "Türkiye, Almanya'dan esinlenerek, enerjiye dayalı altyapı yatırımlarında bakır iletkenli kabloları yoğun kullanıyor. Biz ise yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda izoleli alüminyum iletken kablo ürettik. Alüminyum iletken kablo ile bakır iletkene göre fiyat avantajı sağladık" ifadelerini kullandı. Fiyat farkını hem ürünün özgül ağırlığından hem de hammadde fiyatından dolayı sağladıklarını belirten Baktır, şöyle devam etti: "1 kW enerjiyi bir noktadan başka bir noktaya taşırken bakır iletkenle maliyet, alüminyum iletkene göre daha pahalı. Biz yatırımcının maliyetinin azalmasına ve bakırın ithalat yoluyla temin edilmesinden dolayı, dövizin yurtiçinde kalmasına katkı sunuyoruz" diye konuştu.

Ortadoğu'da orta vadede işbirliği ile bir yapılanma sürecine girmek istediklerini dile getiren Necmettin Baktır, " Bugün itibarıyla 50 ülkeye ihracat yapıyoruz ve cironun yarısını buradan elde ediyoruz. Türkiye'nin Avrupa'dan sonra en önemli ticari partneri Irak'tı. Düşen petrol fiyatları, iç kargaşalar Ortadoğu ülkelerini olumsuz etkiledi. Orta vadede bu bölgedeki ülkelerin Türkiye ile yeniden stratejik iş birliğine gideceğine inanıyorum" diye konuştu.

Necmettin Baktır'dan NOTLAR

- Ar-Ge faaliyetlerinin daha düzenli yürütülmesi için ‘Ar-Ge Merkezi' kurma kararı aldık. Ar-Ge merkezi için başvuruda bulunduk. Kayseri'nin ikinci Ar-Ge merkezini şirketimizde kuracağız.

- Ar-Ge faaliyetleri ile her fabrikamızda yılda iki tane yenilikçi ürün imal ediyoruz. Bugün itibarıyla Ar-Ge'si devam eden 20'ye yakın ürünümüz bulunuyor.

- Bu yıl içinde başladığımız ve 2017 yılı sonuna kadar devam etmesini planladığımız 150 milyon liralık yatırımımız bulunuyor. Söz konusunu yatırımın bir kısmını devreye aldık.

- Alüminyum iletken kablo ile bakır iletkene göre fiyat avantajı sunuyoruz. Fiyat farkını hem ürünün özgül ağırlığından hem de hammadde fiyatından dolayı sağlıyoruz.

- Bugün itibarıyla 50 ülkeye ihracat yapıyoruz ve cironun yarısını buradan elde ediyoruz.