Havalimanlarını -40 derecede de +55'te de inşa ediyorlar

Dünyanın her yerinde havalimanı yapımı ve işletmesine talip olan Limak, şu anda Rusya'daki Habarovsk’ta -40 derecede, Kuveyt'te gölgede +55 derecede havalimanı inşaatlarını yükseltiyor. Firmanın gözü yenilenecek Avrupa havalimanlarında… (Hakan Güldağ)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAKAN GÜLDAĞ

Türkiye'nin havalimanı inşası ve işletmeciliğinde global oyuncusu olan Limak, Habarovsk'ta -40 derecede, Kuveyt'te gölgede 55 derecede inşaat yapıyor. Limak'ın Havalimanı İşletmelerinden Sorumlu Genel Müdürü Haldun Fırat Köktürk, "Dünyanın her yerinde havalimanı yapımı ve işletmesi işine talibiz. 2019'da dünya genelinde 20'ye yakın havalimanını gözlüyoruz" dedi.

Gazetecilerle bir araya gelen Haldun Fırat Köktürk, havacılıkta ciddi birikim ve deneyime sahip olduklarını, inşaat ve mühendislikte global arenada Türkler olarak önemli mesafe kat ettiklerini anlattı. Köktürk, "Şu anda Habarovsk'ta eksi 40 derecede, Kuveyt'te gölgede 55 derecede inşaat yapıyoruz" diyen Köktürk, "Dünyanın her yerinde havalimanı yapımı ve işletmesi işine talibiz" diye konuştu.

Yeni dönemde ilgi Avrupa ve Hindistan'a

"Rusya'da, Afrika'da, Doğu Avrupa'da, Orta Doğu'da havaalanı işindeyiz. İki kere devrim olan Mısır'da bile işi bırakmadık. Yakın geçmişte Japonya, Amerika, Fransa ve daha birçok noktada havaalanlarıyla ilgilendik. İlgimiz halen sıcak" diyerek, "Yeni dönemde bazı Avrupa ülkeleri ve Hindistan'la da ilgiliyiz. Açıkçası geldiğimiz noktada bizler birçok projeyi gözlerken, ülke idarelerinin de bizi takip edip, davet ettiğini görüyoruz. Bu durum grubumuz ve Türkiye adına oldukça gurur verici" şeklinde konuştu.

Londra'nın yatırımı 'İstanbul doğru hamle' dedirtti

Köktürk, "Sadece Avrupa'da havacılık 4.5 milyon kişiye istihdam yaratıyor. Ekonomiye katkısı 248 milyar euro. Avrupa havalimanlarının çok ciddi yatırıma ihtiyacı var. Bu işlerin içinde olmak istiyoruz. Ayrıca yapılacak yatırımlar 2035'e kadar 2 milyon ilave istihdam sağlayacak. Avrupa bu yatırımları tamamlayamazsa öngörülen yıllık kaybı 98 milyar euro" dedi.

Büyütme ve yenileme yatırımları yerine sıfırdan yapılan yatırımların maliyetinin çok daha düşük olduğunu belirten Köktürk, bu noktada İstanbul'da yapılan yeni havalimanının Türkiye için oldukça stratejik ve doğru bir hamle olduğunu ifade etti. Köktürk karşılaştırmalı da bir örnek verdi: "İngilizler Londra'da Heathrow havalimanını büyütecek. 14 milyar sterlinlik yatırım yapacaklar. Onayı çıktı. Bu yatırımın İngiltere ekonomisine 187 milyar sterlin katkısı olacağını hesaplıyorlar. İlave olarak da 180 bin kişilik istihdam sağlayacak. Sadece bu yatırıma bakıldığında bile İstanbul Havalimanı'nın önemi anlaşılabiliyor."

Köktürk, grup olarak hedeflerini ise "5 yıl sonra havalimanı inşaat ve işletme işinde dünyanın tüm idareleri tarafından tercih edilen şirket olmak" şeklinde belirtti.

Kuveyt'i 6 değil 4 yılda bitirecek

4.5 milyar dolarla Türk müteahhitlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş olan Kuveyt Uluslararası Havalimanının ikinci terminalinde inşaatın önemli aşamaya geldiğini anlatan Köktürk, 6 yıl olarak öngörülen süreyi 4 yılda tamamlayarak işi teslim edeceklerini söyledi. Köktürk, projede işletmeye de talip olduklarını bildirdi. Bu dev projenin kendileri için adeta bir Ar-Ge laboratuvarı olduğunu söyleyen Köktürk, çatısından 600 tonluk vinçlerine inşaatta üst seviyede işlere imza attıklarını anlattı.

Havacılık sektörü dünyanın iki katı büyüyor

"Dünyada havacılık sektörü 2007-2017 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde yüzde 67 büyüme kaydetti" diyen Haldun Fırat Köktürk, dünya büyümesinin yüzde 3.7 olduğu 2018 yılında sektörün büyümesinin yüzde 8 olduğuna işaret etti. Ekonomik büyümeye (GDP) göre kıyaslandığında havacılığın dünyanın 2 katı, Avrupa'nın ise 3.5 katı büyüdüğünü belirten Köktürk, 2019'da yüzde 6 büyüme öngörüldüğünü söyledi.

Kosova'da 780, Senegal'de 1.100 kişiye istihdam

2011'de devraldıkları ve 20 yıllık işletmesini üstlendikleri Kosova'da 2.2 milyon yolcu seviyesine geldiklerini anlatan Haldun Fırat Köktürk, ülke nüfusundan fazla yolcuyu uçurduklarını söyledi. Köktürk, yeni yatırımla birlikte hedeflerinin bu sayıyı 4 milyona çıkarmak olduğunu açıkladı. Köktürk ayrıca, Kosova'da kule hariç tüm işlerin kendileri tarafından üstlenildiğini belirterek, havalimanında ilklere imza attıklarını, ülkede birçok sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını anlattı ve "İş yaptığımız coğrafyalarda muhakkak iz bırakmak istiyoruz" dedi. Köktürk, işletmesini üstlendikleri Kosova'da 780, Senegal'de ise 1.100 kişiye iş sağladıklarını da hatırlattı.

Limak'ın 'hava'lı işleri neler?

■ Limak, yapımı ve işletmesini üstlendiği 'İstanbul Havalimanı'nda yüzde 20 paya sahip.

■ Grubun şu anda uluslararası arenada yapımını ve işletmesini üstlendiği yerler ise Kosova ve Senegal.

■ Kosova'daki Adem Jashari Uluslararası Havalimanı'nda yüzde 90 hissesi var.

■ Senegal Dakar Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı'nda yüzde 33'lük hisse gruba ait.

■ Mısır'da Kahire Uluslararası Havalimanı ikinci terminalinin inşaatını yapan Limak, teknik işletmeyi sürdürüyor.

■ Grup Kuveyt'te Uluslararası Havalimanı ikinci terminalinin tamamının inşaatını yapıyor.

■ Rusya'da Chelyabinsk Havalimanı iç hatlar terminalini ortağı Marashstroy ile birlikte inşa ediyor.

■ Yine Rusya'da Habarovsk havaalanı iç hatlar terminalinde de inşaatı Limak grubu Rusya'daki ortağıyla birlikte yürütüyor.

■ Grup, yapımını üstlendiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki yüzde 40 hissesini 2014 sonunda sattı.

■ Rusya'da Rostov ile Volgograd şehirlerinde havalimanı terminal inşaatlarını teslim etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir