HAVELSAN hedef büyüttü

Türkiye'de savunma sanayisinin pazar büyüklüğünün yaklaşık 6 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ancak teknolojik seviye potansiyelinin çok daha fazla olduğunu belirten HAVELSAN Genel Müdürü Atalay, uluslararası pazarlara odaklanacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, önümüzdeki dönemde şirketin en önemli önceliklerden birinin uluslararası pazarlara açılmak olduğunu ifade ederek, satışlarının üçte birini yurt dışına yapmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Atalay, yaptığı açıklamada, yazılım yoğun sistem alanlarında faaliyet gösteren şirketin ihracat hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk ekonomisi açısından ihracatta gelinen noktadan daha ileriye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, bu durumun savunma sanayisi açısından daha da elzem olduğunu söyledi.

Türkiye'de savunma sanayisinin pazar büyüklüğünün yaklaşık 6 milyar dolar, ihracatın ise 1-1,5 milyar dolar arasında seyrettiğine işaret eden Atalay, fakat gelinen teknolojik seviye itibarıyla potansiyelin bunun çok üzerinde olduğunu dile getirdi. 

Devletin ve ilgili kuruluşların savunma sanayisi alanında bugüne kadar onlarca milyar dolar yatırım yaptığına, uçaktan tanka, pek çok silah sistemine uzanan teknolojik kabiliyetlerin milli olarak geliştirildiğine dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:

"Bu kadar büyük yatırım sonucu oluşmuş bunca yüksek teknoloji için 5-6 milyar dolarlık bir pazar tatminkar değil. Bu teknolojik seviyemizi hem sürdürebilmek hem de ileriye götürebilmek için daha büyük pazar potansiyeline ihtiyacımız var. Türkiye pazarının çok daha büyümesi beklenmiyor. O zaman bu açık nereden karşılanacak, tabi ki uluslararası pazarlardan karşılanacak. Şirket olarak bu yönde bir takım hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizin bu sene neresindeyiz dersek geçen sene planladığımızın civarındayız diyebiliriz. Ama esas hedefimiz satışlarımızın üçte birini uluslararası pazarlardan sağlamak. Bütün planlarımız önümdeki dönemde bu noktaya gelmek ve bunu sürekli kılmak. HAVELSAN'ın ve bütün savunma sanayisinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının buna bağlı olduğunu düşünüyoruz."

Geliştirdikleri ürünlerin uluslararası satışı için alıcı konumdaki ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerin dostane olması gerektiğine değinen Atalay, aksi halde ürünün kalitesi, teknolojisi, fiyatı ne olursa olsun bu yönde ticaret yapmanın mümkün olmadığını belirtti.

'10 ülkede ürünlerimiz çalışıyor'

Ahmet Hamdi Atalay, şu anda 10 ülkede HAVELSAN ürünlerinin çalıştığını ifade etti. Atalay, bu ülkeler arasında Güney Kore, Türk cumhuriyetleri, Gürcistan, Pakistan, Malezya, Katar ve Suudi Arabistan'ın yer aldığını söyledi. Bundan sonrası için biraz daha stratejik odaklı hareket etmeyi hedeflediklerini anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Kuzey Afrika pazarını hedeflemek üzere Cezayir odaklı, Türk cumhuriyetlerini hedeflemek üzere Kazakistan odaklı, Körfez ülkelerini hedeflemek üzere Katar ve Suudi Arabistan odaklı, Asya-Pasifik ülkelerini hedeflemek üzere Pakistan odaklı bir ihracat stratejimiz var.

Simülatörlerin içindeki en yüksek teknolojilerden bir tanesi görüntü üreticileri. Bunların içinde görüntü üreticisi dediğimiz bir teknoloji var. Bunu da dünyada üreten bir kaç firma var. Bütün simülatör üreticileri de ihtiyaçlarını bu firmalardan karşılıyor. Çok stratejik bir kararla bu görüntü üreticilerinden biri olan Amerikalı Quantum3D firmasını, bizim için bir tedarikçi konumundaki bir teknoloji firmasını satın aldık. Böylece bir Türk şirketi olarak HAVELSAN'ın giremediği pazarlara 100'de yüz sermayeli HAVELSAN'a ait olan bu şirketle girmeyi hedefliyoruz. Bu bize Amerika kıtasındaki pazarlar için çok önemli fırsat yaratacaktır."