Hektaş, tarım Ar-Ge merkezi kuracak
Hektaş, 1200 metrekare alan üzerine tarım Ar-Ge merkezi kuracak. 25 personelin görev yapacağı tesiste ürün kalitesi ve verimini artırmaya yönelik faaliyetler yürütülecek.
Hektaş, Gebze Organize Sanayi Bölgesi içinde bitki koruma, bitki besleme, tohum ıslahı ve hayvan sağlığı alanlarında proje üretmek üzere Ar-Ge merkezi kuracak. Şirketin, 1200 metrekare alan üzerine kurulması planlanan tesis için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yaptığı başvuru kabul edildi.
Tarım ve hayvancılık alanında uzman 25 kişilik Ar-Ge personelinin görev alacağı merkezde mevcut ürünler geliştirilirken, yeni formülasyonlar üzerinde de çalışılacak.
Hektaş, Ar-Ge merkezi ile tarım alanında üniversite-sanayi işbirliğini etkinleştirmeyi, yeni ürün ve üretim metotları geliştirmeyi, rekabet gücünü artırmayı ve dışa bağımlılığı en aza indirecek faaliyetlerde bulunmayı hedefliyor.
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Hektaş'ın faaliyetlerine ilişkin "Türkiye tarımında dışa bağımlılığı en aza indirmek amacıyla, yerli ve milli tarımın gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. OYAK şirketlerinde yakaladığımız gelişim ivmesi Hektaş'ta da memnuniyet verici bir şekilde ilerliyor. Ar-Ge merkezimizde, Türkiye topraklarının daha verimli hale gelmesi için teknolojiyi tarıma entegre ederek tohum ve gübre alanında yaptığımız çalışmaları uygulama imkanına kavuşacağız" ifadelerini kullandı.
Ar-Ge çalışmalarını şirketin odak noktası olarak gördüklerini belirten Hektaş Genel Müdürü Levent Ortakçıer ise, "Eski ekonomi düzeninde tarımda güç, finansman sahiplerinin elindeydi. Fakat bugün güç, bilgiyi kontrol edenlerin eline geçti. Uluslararası kuruluşların yaptığı araştırmalar, Türkiye'de 1 hektar alandan elde edilen ürün miktarının çok düşük olduğunu gösteriyor. Örneğin Hollanda 1 hektar alanda 9.2 ton buğday üretirken, bizde bu rakam 2.4 ton. Hayvancılıkta da benzer pozisyondayız; 5.5 milyon ineğimiz var ve 16.9 milyon ton süt üretiyoruz. Fakat Almanya'ya baktığımızda 4.3 milyon inekle 32.7 milyon ton süt üretiliyor. Bu verim farkını ortadan kaldıracak en önemli şey bilim ve aklı tarım sektörüne katmak. Havza bazlı üretim planlamasının yanı sıra her bölgenin ihtiyacına göre çalışmak, toprak yapısına göre tarım yapmak gerekiyor. Daha etkin ve daha verimli olabilmek için Ar-Ge merkezi ile ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı, milli tarıma katkı sağlamayı hedefliyoruz"şeklinde konuştu.