Hidrolik giyotin makinası üretti, Ar-Ge merkezi oldu

Türkiye’nin en büyük makine üreticilerinden Baykal, Ar-Ge Merkezi kimliğine kavuştu. Türkiye’nin ilk Abkant presi ve ilk Hidrolik giyotin makasını üreten şirket son 20 yıldır kendi özkaynakları ile Ar-Ge yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Makine sektöründe 64 yıldır faaliyet gösteren Baykal Makine, Ar-Ge Merkezi olma hedefine ulaşarak, Bursa’nın 23’üncü Ar-Ge Merkezi unvanını aldı. Ortalama 600 personel ile 3 ana tesiste ve toplamda 70 bin metrekare alanda yıllık 5 bin makine üretim kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Baykal Makine Yönetim Kurulu Başkanı Sulhi Baykal, ürünlerin yüzde 80- 85’ini ihraç ettiklerini vurguladı. Firmanın 64 yıllık geçmişi boyunca kendi öz kaynakları ile sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’nin ilk Abkant Presi ve ilk Hidrolik Giyotin Makası gibi birçok ilke imza attığını ifade eden Baykal, “1994 yılında Hollanda Kersten firması ile kurulan B&K B.V. şirketi ile Ar-Ge faaliyetlerine başlayan ve 5746 No’lu Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde geçtiğimiz aylarda başvurusunu yapan Baykal Makine, 16 Ekim 2014 tarihi itibari ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın’ca Ar-Ge Merkezi Sertifikası’nı aldı. Türkiye’nin en büyük makine üreticilerinden biri olan Baykal, sürdürülebilir bir gelişme için Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin vazgeçilmez bir gereklilik olduğuna inanıyor ve politikalarını bu yönde sürdürüyor” dedi. 

Patent-faydalı model sayısını artıracak 

Sulhi Baykal, 42 araştırmacı, 15 teknisyen ve 4 destek personeli olmak üzere toplam 61 çalışanla yaklaşık 550 metrekarelik bir alanda hizmet veren Baykal Makine Ar- Ge Merkezi’nde sac işleme makineleri sektöründe hizmet vermek üzere yenilikçi ve özgün tasarımlar gerçekleştirileceğini, ayrıca TEYDEB projeleri yürütüleceğini vurguladı. Temel hedefl erinden ilkini yurtdışına bağlı ve yüksek maliyetli teknolojilerin yerli kaynaklarla üretilmesinin sağlanması konusunda Ar-Ge faaliyetleri yapmak olduğunun altını çizen Baykal, enerji ve diğer kaynakları verimli kullanan, doğal çevrenin korunmasına katkı sağlayan, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinin de diğer önemli hedefl eri arasında bulunduğunu aktardı. Baykal, Ar- Ge Merkezi’nde özgün tasarımlar gerçekleştirerek, patent-faydalı model sayısını artırmak istediklerine de değindi. Başta Bursa’dakiler olmak üzere ülke genelindeki üniversitelerle kazan-kazan ilkesine uygun işbirliği projeleri geliştireceklerini anlatan Baykal, bu kapsamda son sınıf öğrencilerinin yarı zamanlı istihdam edilmesi ve yürütülen Ar-Ge projelerine katkılarının sağlanması çerçevesinde, öğrencilerin sanayinin iş yapma yöntemleri konusunda bilgilenmelerinin sağlanacağını aktardı.

110 ülkeye ihracat yapıyor

Firma, 90’ı aşkın bayi kanalı ile 5 kıtada 110’dan fazla ülkeye ürün gönderiyor. Baykal Makine, 2013 yılındaki 44 milyon dolar ihracat rakamıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 ihracatçı listesinde 443’üncü sırada yer aldı.