Hintli Mahindra, Avrupa’daki ayak izini Hisarlar'la büyütecek

Tarım makineleri alanında Hintli Mahindra & Mahindra, Türkiye’yi küresel üretim üssü yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tülay TAŞKIN - Soner CAVKAYTAR

ESKİŞEHİR - Dünyanın en büyük traktör üreticisi Hint Mahindra & Mahindra (M&M Ltd), Hisarlar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ’nin yüzde 75.1’ini almasının ardından Eskişehir’de incelemelerde bulundu. DÜNYA, Tavşanlı ilçesindeki tesisleri gezen M&M Tarım Makineleri Bölüm Başkanı Rajesh Jejurikar’ın ziyaretini izledi. Jejurikar, “Hisarlar ile geliştirdiğimiz ortaklıkla Avrupa’daki ayak izimizi genişleteceğiz” dedi. M&M Tarım Makinaları’nın 75.1 hisse almasının ardından Hisarlar’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) hissesi 18.7’e yükselirken, şirketin yüzde 6.2’lik bölümü ise kurucu Türker ailesinde kaldı. Hisse devir sürecinin 3 aylık zaman içinde tamamlanması bekleniyor. Ortaklık, Türkiye’nin İkinci Büyük 500 Firması arasında yer alan Hisarlar AŞ’yi kapsarken, grup bünyesindeki Turkar, Hisbim, Hisnak, Senkron, TZ gibi şirketleri kapsamıyor.

Mahindra & Mahindra Ltd. Tarım Makinaları Bölüm Başkanı Rajesh Jejurikar yaptığı açıklamada pazar lideri Hisarlar ile yapılan ortaklığın gurur verici olduğunu belirterek, “Ortaklığımız Türkiye ve Avrupa’daki ayak izimizi genişletmemize yardımcı olacak ve bu ortaklık sonucunda Türkiye’ de çeşitli tarım makinaları alanında küresel bir üretim üssü haline geleceğiz. Özellikle Hisarlar’ın dünya çapındaki bazı ürünlerini, tüm dünyada tüketiciyle hemen buluşturmak için heyecan duyuyoruz” diye konuştu. EBRD Türkiye Genel Müdürü Jean-Patrick Marquet ise Hisarlar’ın hissedarı olarak M&M ile ortaklık yapmaktan memnuniyet duyduklarını kaydederek, “EBRD bu ortaklığın gücüne inanıyor. Bu ortaklık, Türkiye’de tarım makinaları sektörüne yenilik ve bilgi birikimi getiren Hisarlar’ı bir sonraki seviyeye taşıyacak” dedi.

3 üretim tesisinde 865 kişilik istihdam

Hisarlar AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Türker’de DÜNYA’nın sorularını yanıtlayarak, “Hintli Mahindra için Türkiye, Rusya ve Avrupa pazarı önemli. Hisarlar, Turquality desteğini almış bir Türk markasıdır. Yeni ortaklık burada üretim yaptığı sürece bu desteklerden yararlanmaya devam edecek. Hisarlar burada üretim yapıyor, vergisini buraya ödüyor, kaynağını dışarı götürmüyor” diye konuştu. Hisarlar'ın 3 üretim tesisinde 865 kişilik istihdamı, olduğunu söyleyen Türker, şunları ekledi: “Türkiye’de traktör başına düşen alet sayısı 3 iken, Avrupa’da bu sayı 8’. Tarımsal mekanizasyonda geriyiz ancak bu sayının artması gerek.. Biz her yıl yüzde 30-35 büyüme gerçekleştiriyorduk. Bu büyümeyi özsermaye yetersizliğinden dolayı finansal kaynaklarla yapıyorduk. Yaptığımız işten elde ettiğimiz kardan daha fazla bir finansal maliyetle boğuşmak zorunda kalıyorduk. Bu da özsermaye yetersizliğinin artmasına neden oluyor. Mahindra ile 2016 şubat ayından bu yana görüşmeleri sürdürüyorduk. Mayıs ayında masaya oturduk. Mahindra Avrupa pazarına açılabilmek için 6 yıldır Türkiye’de araştırma yapıyordu. Hisarlar’ın Türkiye tarım makinaları pazarında yüzde 60’lık pazar payıyla lider olması, Ar-Ge merkezi yle Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan firmalardan olması, Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan 16’ncı firma olması, Turquality desteği, IRIS sertifikası olması ve geniş bir bayi ağına sahip olmasıdır. Tabii ki bütün bunlar Hisarlar’ı çekici kılıyor.” Türker, şu anda yürüttükleri 20’nin üzerinde Ar-Ge projesi olduğunu belirterek, “Bu sermaye girişi sonrası bu çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak. Şu anda tarım makinaları alanında ürün gamımızda 30’un üzerinde ürünümüz var. Bunu 60’ın üzerine taşıyacağız” dedi.

Mahindra Grubu 20 farklı sektörde 17,8 milyar dolarlık ciroya sahip

Mahindra Grubu, 1945 yılında kurulmuş ve 20 farklı sektörde 17.8 milyar dolarlık küresel ciroya sahip. Hindistan’daki traktör, otomotiv, ticari araçlar, bilgi teknolojisi, finansal hizmetler ve devre mülk alanlarında faaliyet gösteriyor. 13 milyar dolar piyasa değerine sahip ve ülkenin en büyük 10 sanayi kuruluşundan biri olan Mahindra, ayrıca, havacılık, tarım, komponentler, ticari araçlar, danışmanlık hizmetleri, savunma, enerji, sanayi ekipmanları, lojistik, gayrimenkul, çelik ve iki tekerlekli araç üretimi yapan Mahindra’nın 6 kıtada 200 bin çalışanı bulunuyor. Bombay ve Lüksemburg borsalarında işlem gören şirketin Londra Borsası’nda işlem görmek üzere başvurusu bulunuyor. Yılda 200 bin adet traktör üreten şirket, bugüne kadar 2.5 milyon adet traktör sattı.

Mahindra’nın son yıllardaki satın almaları

■ 2007 Punjab Traktör şirketi Swaraj markası

■ 2009 Tech Mahindra Satyam Computer şirketinin çoğunluk hisseleri

■ 2011 Ssanyong Motor şirketine ait çoğunluk hisseleri

■ 2015 OCAK Peugeot Motorsikletleri’nin %51’İ

■ 2015 EKİM Mitsubishi Tarım Makineleri’nin %33’ü

■ 2016 TEMMUZ Sampo Rosenlew Oy şirketinin %35’İ

Bu konularda ilginizi çekebilir