Hintli Mahindra Türk çiftçilere konuşan tarım makinesi yapacak

Hisarlar’ın yüzde 77’sini satın alan Hintli dev Mahindra Türkiye’yi bölgesel üs olarak belirledi. Hisarlar CEO’su Jagan Kurian, bundan sonraki süreçte daha inovatif ürünlerle ürün gamını genişletmeyi planladıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Hisarlar CEO’su Jagan Kurian tarımda dijitalleşmenin hızla hayata geçtiğini, birbiriyle konuşan tarım makineleri geliştirme yolunda çalıştıklarını açıkladı. Şirket bu amaçla yeni araştırma geliştirme yatırımları planlıyor. Kurian, Türkiye’yi bölgede merkez haline getirerek global pazarlar için Türkiye’den yeni ürünler geliştireceklerini söyledi. Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, geçtiğimiz yıl tarım makineleri üreticisi Hisarlar’ın yüzde 77.2’sini satın almıştı. Dev firma daha sonra Türkiye’nin en büyük traktör firmalarından Erkunt Traktör’ü de bünyesine kattı. Satınalma sonrası ilk kez DÜNYA’ya konuşan Hisarlar CEO’su Jagan Kurian, Türkiye’yi çok stratejik bir pazar olarak gördüklerini söyledi. “Hem yerel pazar için hem de ihracat imkanları açısından Türkiye bizim için çok önemli” diyen Kurian, Hisarlar’ın Türkiye tarım sektöründe çok bilinen bir marka olduğunu, bundan sonraki süreçte daha inovatif ürünlerle ürün gamını genişletmeyi planladıklarını anlattı.

Türkiye’de var olan Ar-Ge merkezlerinde 18 mühendisin çalıştığını söyleyen Kurian, “Teknoloji hızla değişiyor. Birbirine bağlı cihazların önemi giderek artıyor. Artık makinelerin birbiriyle konuştuğu yeni bir aşamaya geçtik. Hisarlar olarak işte bu ürünleri üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Küçük tarlalarda nasıl dijitalleşeceğiz?

Türkiye pazarının çok güçlü bir pazar olduğunu, global çapta en büyük 4’üncü tarım ürünleri üreticisi olduğunu vurgulayarak çiftçilerin de artık hassas tarım olarak adlandırılan daha spesifik üretim stiline yöneldiğini anlattı. Bir tarlanın tamamı için aynı gübreyi kullanmamak, spesifik sorunlar için spesifik çözümlere yönelmek gibi... Kurian’a göre Türkiye’deki tarım sektörünün ulaşması gereken yer de bu hassas tarım tarım teknikleri.

Peki bir dezavantaj olarak dev topraklardansa bölünmüş tarlaların ağırlıkta olduğu sektörde Mahindra’nın nasıl çözüm önerileri var? Kurian, Hindistan’ın da en büyük sorunun bu olduğunu belirterek, “Dijitalleşmenin küçük tarlalarda nasıl mümkün olacağına odaklanmış durumdayız. Kendi evimizde de sorun bu olduğu için odaklandığımız alan da bu” dedi. Çiftçilerin dijitalleşmeye hazır olup olmadıklarına dair sorumuza ise Kurian, belirli bir kesimin bu bilinçte olduğunu, eğitimlerle bu bilinci geliştirmeye çalıştıkları yanıtını verdi.

İhracatta hedef İran ve ABD

Hisarlar CEO’su Jagan Kurian şirketi ihracatta da güçlü bir konuma getirmeyi planlıyor. Bu yıl ilk ihracat çalışmaları başlamış. Kurian ilk aşamada hedefl edikleri pazarların İran, ABD ve Kuzey Afrika ülkeleri olduğunu açıkladı. Yeni ürünlerin ürün gamına eklenmesi ile Hisarlar’ın gücünün artacağını vurulayan Kurian bir yönetici olarak Türkiye’deki en önemli avantajının ‘işe odaklı’ bir ekibe sahip olması olduğunu da ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir