IFC ve Girişim Fabrikası fintech sektörünü buluşturdu

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası’nın katılımıyla Türkiye’de girişimcilik ekosistemini desteklemek üzere Fintech çalıştayı ve ikinci "İnovasyon Pazarı" düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, bugün ikincisini düzenlediği etkinlikte yatırımcı finansman kuruluşların temsilcilerini ve fintech alanındaki start-up şirketlerini bir araya getirdi. Gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında Türkiye’de fintech sektörüdeki gelişmeler, güçlükler ve fırsatlar tartışıldı.

IFC evsahipliğinde düzenlenen etkinliğe Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası, Borsa İstanbul ve Türkiye’de finansal teknolojiler alanında lider bankaların temsilcileri katıldı. Katılımcılar, finansal teknolojinin geleneksel bankacılık modelleri üzerindeki etkilerini ve fintech girişimlerinin büyümesinin önündeki en büyük engel olan finansmana erişim probleminin nasıl aşılabileceğini tartıştı. Yuvarlak masa toplantısının ardından düzenlenen ‘İnovasyon Pazarı’ buluşmasında 12 fintech girişimcisi, potansiyel yatırımcı şirketlerin temsilcileriyle bir araya gelerek fikirlerini sunma ve iş geliştirme imkanı buldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan IFC Türkiye Ülke Müdürü Aisha Williams şunları söyledi: "Günümüzde yükselen iş maliyetleri ve katma değeri az üretim nedeniyle, Türkiye’nin rekabetçi gücü azalıyor. Bu ortamda teknoloji ve inovasyon büyümeyi sağlayacak ayrıştırıcı faktörler olarak öne çıkıyor. Türkiye son derece dinamik bir özel sektöre sahip. Düzenlediğimiz bu tür etkinliklerin Türkiye’deki doğal girişimcilik ruhunu destekleyeceğine; kaynak, know-how ve eğitim sunarak iş geliştirme fırsatlarını cesaretlendireceğine ve Türk özel sektörünün gelişimine katkıda bulunacağına inanıyoruz."

Etkinliğin açılışında düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yapan Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü ve FinTech İstanbul Kurucu Ortaklarından İhsan Elgin: "Dünyadaki bir takım gelişmeler büyük şirketlerin farklı kanallar kullanarak girişimlere sistematik şekilde ulaştığını gösteriyor. Şirketlerle çalışmak ve onların desteğini almak günümüzde startup’lar için girişim sermayesi yatırımı almaktan bile daha değerli hale geldi. Türkiye’de de benzer bir durum söz konusu, büyük şirketlerimizin girişimci işbirliğini artırmak ve rekabet avantajı sağlayabilmek adına farklı çalışmalar yürütmekte olduğunu görüyoruz. Start-up şirketler bir ülke ekonomisi için lokomotif rolü taşır ve inovatif çözümler arayan kurumlar için de önemli avantajlar sağlarlar. Startuplar bu kurumların inovasyon sıkıntısı için çıkış noktasıdır. IFC’nin ev sahipliğinde düzenlemiş olduğumuz bu ikinci toplantımızda bu kez FinTech (Finansal Teknolojiler) alanındaki önde gelen girişimcileri yine ülkemizin önde gelen kurumlarıyla buluşturduk. Tüm tarafların yararlandığını düşünüyor ve bu buluşmanın sonucunda bir çok işbirliğinin doğmasını umuyorum. " dedi.

IFC, bu yıl ikincisini düzenlediği etkinlik ile inovasyonu ve KOBi’lerin gelişimini teşvik ederek istihdamın artmasına katkıda bulunmayı hedefledi. Geçtiğimiz yıl IFC’nin ilkini düzenlediği ‘İnovasyon Pazarı’nda sağlık, akıllı enerji ve endüstriyel veri yönetimi alanlarına odaklanılmış ve bu etkinliğin sonucu olarak iki yeni iş ortaklığının oluşması sağlanmıştı. Bu seneki etkinlikte özellikle finansal teknoloji alanına odaklanıldı. Küresel bazda halen KOBİ’lerin önündeki en büyük engel finansmana erişim olmaya devam ediyor. IFC, 2010 yılından bu yana Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki finansal teknoloji şirketlerine toplam 160 milyon dolar finansman sağlamıştır.