IoT girişimi Trio Mobil ihracat atağına kalktı

Araçları uzaktan takip edip, arıza riskiyle ilgili uyaran ürünler tasarlayan 2 Türk genci, IoT ürünleriyle dünya devlerinin arasından sıyrılmayı başardı. Şimdi birçok makinenin takibini yapan ürünleri olan Trio Mobil, bu yıl ihracat atağına kalktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Araçtaki bazı göstergeleri uzaktan takip ederek, arıza riskiyle ilgili uyarma fikriyle yola çıkan 2 genç mühendis, bugün 15 milyon TL ciroluk şirket yarattı. Mekatronik mühendisi Nevzat Ataklı ve arkadaşı Barış Özdemir, daha nesnelerin interneti kavramı dillere pelesenk olmamışken çalışmalarına başlamıştı.

Nevzat Ataklı’nın evinin salonunda hayata geçen şirket, ‘garaj’ girişimi bakış açısıyla ürünler tasarlayarak ticarete atılmış. İlk olarak iş makinaları için uzaktan arıza kontrolü yapan ve bu sisteme entegre çalışan bir araç takip sistemi geliştiren şirket için ticaretin ilk yılı, yüklü bir alacağı tahsil edememeleriyle birlikte hiç parlak geçmemiş. Yine de yılmayan ekip, rekabetin yoğun olduğu bir alan olan araç takip sistemlerinde IoT ürünleriyle sıyrılmayı başardı. Takip ve ölçüm teknolojilerine odaklanan bir IoT şirketi Trio MobilŞirket, son 5 yılda yatırım almadan büyümüş. Araçlar başta olmak üzere birçok makinayı online olarak takip edip ölçümlerini yapıyor. Bir aracın hızı, yaptığı kilometre, tükettiği yakıt, riskli sürüş durumları gibi parametreleri 7/24 ölçümleyerek, bulut tabanlı sistemine kaydediyor. Son 5 yılda euro bazında yüzde 868 ciro büyümesiyle bu yıl ‘Deloitte Fast 50’ listesinde 9’uncu sırada yer aldı. Trio Mobil, aynı zamanda listede yer alan tek IoT şirketi oldu. Bu yılın başında ihracat ekibi kuran şirket, 2018’i ihracat yılı olarak belirlemiş. Şu anda 15 ülkede partner ve distribütörleri olan şirket, Hindistan’dan Dubai’ye İngiltere’den Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a ihracat yapmayı hedefliyor.

Geçen yılı 10.7 milyon TL’lik ciro ile kapatan şirket, bu yıl 15 milyon TL ciro yapmayı öngörüyor. Bu yılın başında Ak Portför Girişim Sermayesi, büyük bir yatırımla şirketin yüzde 30’una ortak oldu. Bu yatırımla Trio Mobil ekibi ikiye katlayarak 100 kişiye ulaştı. Kurulduğu günden beri yaptığı 3 farklı proje için TÜBİ- TAK’tan Ar-Ge desteği alan şirket, 2016 Bilişim 500 Listesi’de yerli donanım üreticileri kategorisinde 22. sırada yer aldı.

Fuarlarda yoğun ilgi

Önümüzdeki 5 yıl içinde işleri büyütüp Türkiye’nin, uluslararası alanda tanınan prestijli bir teknoloji markası olmayı hedeflediklerini söyleyen Trio Mobil Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ataklı, inovasyona dayalı Ar-Ge faaliyetleriyle 2020’de IoT alanında bölgesel lider olmayı planladıklarını kaydetti. 2018 ve 2019’da araç takip sistemlerinin cirolarındaki payının yüzde 50’nin altına düşmesini hedeflediklerini ifade eden Ataklı, “Aktif takip ettiğimiz araç sayısının yıl sonunda 100 bini bulmasını bekliyoruz. 2020 hedefimiz ise 1 milyon araç” dedi. Hem Avrupa’da hem Orta Ortadoğu’da Cebit, IoT World Congress, Gitex gibi bir çok fuara katıldıklarını söyleyen Ataklı, ürünlerinin yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.

Sensörlerle ilgili uzmanlık geliştirdi

Bugüne kadar araç takip sistemleri, ekonomik ve güvenli sürüş asistanı, nesne takip cihazları gibi ürünler geliştirdiklerini dile getiren Ataklı, “Ürünlerimizin donanım ve yazılım tasarımları ile üretimini Türk mühendislerimizle ve kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. Nesnelerin interneti tek odağımız. Bu alanın içinde filolar ve tesislerin yönetimi de odak alanlarımızda. Bir çok haberleşme teknolojisi üzerine Ar- Ge yapıyoruz, farklı sensörlerle ilgili uzmanlığımız var” diye konuştu.

Ar-Ge'ye 1 milyon dolar harcayacak

Yaklaşık 20 kişilik bir AR-GE ekibine sahip olduklarını aktaran Ataklı, şunları söyledi: “2018 yılı için Ar-Ge bütçemiz 1 Milyon Dolar civarında. IoT milyarlarca dolarlık fırsatı beraberinde getiriyor. 2018’de yeni ürün lansmanları yapaacağız. Son teknolojiler ile geliştirilmiş ürün hedefl erimiz var ve bu ürünlere cesurca yatırım yapıyoruz. 2020 yılı sonrasında 100 milyon dolarlık beni heyecanlandıran bir ciro hedefimiz var. Bu cironun çoğunun da abonelikten gelmesini amaçlıyorum. Kalite standartlarımız ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 27001 kalite sertifikasyonları ile belgelendi."