İşçiler istedi, işveren tatbikat yaptı

İşverenlerin iş güvenliği talebi arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde gübre üretimi yapan Seto şirketinde çalışanlar, işverenden iş güvenliği tatbikatı yapılmasını istedi. Bunun üzerine işletmede iş güvenliği tatbikatı yapıldı. Senaryoya göre; yüksekten düşen işçiye yapılacak ilk müdahale ve çalışanların böyle durumlarda yapması gerekenler tatbikatla çalışanlara anlatıldı.

Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan facianın ardından işverenler ve işçiler iş yerlerinde iş güvenliği önlemlerine daha fazla ilgi göstermeye başladı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Seto’da çalışanlar, iş yerinde iş güvenliği tatbikatı yapılmasını istedi, işveren de gerçekleştirdi. 
Türkiye’de suda eriyen gübre üretiminde yüzde 10 pazar payına sahip 19 çalışanı bulunan Seto Gübre Üretim işletmesindeki işçilerin talebinin ardından, şirket sahibi Mehmet Ali Gönen, anlaşmış olduğu iş güvenliği şirketinin tatbikat düzenlenmesine karar verdi. Senaryo gereği, iş yerinde yüksekten düşen bir işçiye yapılacak ilk müdahale ve sonrasında yapılması gereken davranışlar uygulamalı olarak anlatıldı. İşyerinde bir işçinin yüksekten düştüğü haberinin gelmesinin ardından, iş yerinde yaralıya ilk müdahale edecek görevli çağrıldı, daha sonra ise hemen ambulans istendi. İşyeri ilk yardım ekibi, işçilere, yaralıya nasıl müdahale edileceğini gösterdi. Ambulansın gelmesi üzerine 112 Acil ekipleri yaralıya müdahalede bulundu. İlk yardım ekipleri yaptıkları müdahalenin ardından yaralıyı ambulansla hastaneye götürerek tatbikatı da sonlandırdı. 
Tatbikatı düzenleyen Özel Ankara İş Sağlılığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık Mühendislik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ümit Sedat Bayram da işverenlerden iş güvenliği eğitim taleplerinin arttığını vurguladı. Çalışanların iş güvenliği bilincinin artmasıyla iş kazalarında da azalacağını belirten Bayram, işverenlerin işyerlerinde mutlaka risk analizi yaptırmaları gerektiğine dikkat çekti.