Işıklar, Irak'ta 4 milyon dolar ciroya ulaştı

Geçtiğimiz yıl 10 milyon liralık yatırımla Erbil’de faaliyete geçen ambalaj üreticisi Işıklar Paper Sack, 4 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Şirket pazarın yüzde 20’sini elinde tutuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 

ERBİL - Geçtiğimiz yıl yoğun olarak çimento torbası ihraç ettiği Irak’a 10 milyon dolarlık yatırım ile fabrika kuran Işıklar Ambalaj, ilk yılda üretim ve organizasyon konularında geliştirilme yapmayı planlarken, yıl sonunda 4 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı. 

Türkiye’nin ilk Kraft ambalaj fabrikası olan Işıklar Ambalaj, Irak’ta da aynı unvanın sahibi oldu. 10 milyon dolarlık yatırım ile Erbil’de inşa edilen Işıklar Paper Sack Co Ltd. 2013 yılının ikinci çeyreği itibariyle hizmet vermeye başladı. Işıklar Grubu 2013 yılında toplam bin 200 çalışana ve 740 milyon liralık ciroya ulaştı. 

Talep artmaya devam edecek 

Öncelikli olarak çimento torbası üretimi yapmalarının nedenini pazara göre hareket etme olarak belirten Işıklar Ambalaj Genel Müdürü Volkan Girişken, “Irak’ta devlete ait birçok çimento fabrikası bulunuyor. Ancak bunlar bugüne kadar verimli bir çalışma gösterememiş. Devlet zaman içinde bu fabrikaları girişimcilere devretmeye karar veriyor ve böylece daha verimli bir üretim gerçekleşiyor. Aynı zamanda yeni fabrikalar da kuruluyor. Böylece üretmiş olduğumuz çimento torbalarına talep de artıyor. Söz konusu talep, zaman içinde artmaya devam edecektir” açıklamasında bulundu. Çimento sektörüyle birlikte inşaat sektörüne yönelik yapı kimyasalları alanındaki üretimlerin de arttığını söyleyen Volkan Girişken, un ve süt tozu gibi gıdaya yönelik, yem ve tohum gibi tarıma yönelik Kraft torbaları da gelecek yıllarda Irak’ta da üretebileceklerinin altını çizdi. Halihazırda yılda 80 milyon adet Kraft torba üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Girişken, pazarın gelişimi göz önünde bulundurulduğunda, 3 yılda 240 milyon adet üretim kapasitesine çıkacaklarını vurguladı. 

Dünya devi de pazarı fark etti 

Pazarın büyüklüğünü değerlendiren Volkan Girişken, Irak’ta kağıt ambalaj üreticisi olarak iki firma olduğu bilgisini verdi. Girişken, rakiplerinin ise dünyanın en büyük kağıt ambalaj üreticisi konumunda olduğunu vurguladı. 

İstihdamı 350 kişiye yükselecek 

Rakiplerinin Işıklar Ambalaj’dan sonra bölgeye geldiğini söyleyen Girişken, Türkiyeli bir grup olarak dünya devlerinden önce davranıp, bu yatırımı yapmış olmalarının vizyonlarını ortaya koyduğunu ifade etti. 

Bugün, Irak pazarının yüzde 20’sine ulaştıklarını kaydeden Girişken, bu oranın yıl sonunda yaptıkları anlaşmalarla birlikte 2- 2.5 kat artacağını bildirdi. Üç vardiya üretimin yapıldığı Erbil’de 70 kişiye iş imkanı sunduklarını belirten Volkan Girişken, planlanan büyüklüğe ulaşılmasıyla birlikte istihdam edilecek kişi sayısında da 2 kat artış ile 150 kişiye ulaşmayı hedefl ediklerini aktardı. Işıklar Ambalaj’ın Türkiye’de çalışan sayısı ise hali hazırda 190'a ulaşmış durumda. Toplam 260 çalışanı bulunan 

Işıklar Ambalaj Grubu’nun hedefleri gerçekleştiği takdirde bu rakam 350 kişiye yükselecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir