İsviçreli milyarderden ikinci satın alma Ankaralı şirketin tek patronu oldu

Dünya Gazetesi - Kerim Ülker

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük diş implantı üreticisi olan İsviçreli Straumann Holding, Türkiye’deki varlığını güçlendiriyor. Geçen yıl Ankara merkezli Batıgrup Dental Diş Ürünleri adlı şirketin yüzde 70’ini bünyesine katan İsviçreli dev, bir yılın ardından bir başka Ankaralı diş şirketinden yüzde 50 hisse alımı yapıyor. Straumann Holding, 2015’te Türk ortağı ile kurduğu Zinedent İmplant Üretim A.Ş.’nin tek sahibi oluyor. 3 yıl önce Zinedent, yüzde 50’şer hissedarlıkla Cüneyt Baştimur Straumann Holding ile birlikte kurulmuştu. Anlaşma sağlanırsa, İsviçreli dev, Cüneyt Baştimur’un sahibi olduğu yüzde 50 hisseyi daha alacak ve Zinedent’in tamamını kontrol edecek.

2.6 milyar dolar serveti var

Straumann Holding, dünyanın en büyük diş implantı üreticisi. 1954 yılında kurulan şirketin hisseleri İsviçre Borsası’nda işlem görüyor. Şirketin ana sahibi ise kurucu olan Straumann Ailesi. Şu anda holdingin başında Thomas Straumann bulunuyor. Thomas Straumann’ın serveti 2.6 milyar doları buluyor.

İsrail’in kurulduğu otelin sahibi

Thomas Straumann her ne kadar diş sanayisinde önemli bir isim olarak bilinse de dünya tarihine yön veren bir yapının da sahibi: İsviçre’nin Basel kentinde bulunan 5 yıldızlı Grand Hotel Les Trois Rois yani Üç Krallar Oteli… 1681 yılında kurulan otel, dünyanın en eski turizm işletmelerinden biri. Napolyon, II. Elizabeth, Pablo Picasso, Thomas Mann gibi birçok ünlü ismi ağırlayan otel, İsrail devletinin kuruluş kararının alındığı ve 1897’deki ilk Siyonist kongresinin yapıldığı yer olarak biliniyor. Bir dönem satışa çıkan oteli Rixos’un patronu Fettah Tamince almak istediğini açıklamıştı.