İtalyan markalar ile flörtte

2020 için 1 milyar TL ciro hedefi koyan Orka Holding’in kapısını İtalyanlar çalıyor. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, global lüks markaların danışmanlarının geldiğini, bazı markalar ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bünyesinde Damat, Tween ve D’S gibi markaları bulunduran ve daha önce New York merkezli yatırım şirketi Investcorp ile ortaklık anlaşması imzalayan Orka Holding, yeni bir satın alma için görüşmelerini sürdürüyor. Şirketin 2014 performansı ve 2015 hedefleri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, geçmişte aynı kulvarda yer almayı hayal bile edemeyecekleri, İtalyan lüks markaların kendilerine onları satınalmaları yönünde teklifler ile geldiklerini söyledi. Orakçıoğlu, “Global lüks bir markayı satın almamız veya gelen teklifler doğrultusunda çeşitli projelerde ortak çalışmalar gerçekleştirmemiz sürpriz olmaz. Elimizde 11 markanın dosyası var. Satınalma ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Ya üçüncü jenarasyon ya da finansman sıkıntıları nedeni ile geliyorlar. Satın alma yönünde bir karar sürpriz olmaz” diye konuştu. Damat markası ile 1986 yılında kurulan Orka Group, iki sene önce Gucci’nin de yatırımcıları arasında yer alan Investcorp ile yüzde 22’lik azınlık yatırımı konusunda anlaşma imzalamıştı. 

2020’de 1 milyar TL ciro hedefliyor 

Orka Holding, 2014’ü 300 mlyon TL ciro ile kapatmıştı. 2015’te yüzde 30’dan fazla büyümeyi işaret eden Orakçıoğlu, 400 milyon TL ciro hedefl ediklerini anlattı. Son bir yılda 15 milyon TL fabrika, 5 milyon TL IT, 5 milyon TL değişim ve dönüşüm ve 25 milyon TL’de mağaza yatırımı yaptıklarını dile getiren Orakçıoğlu, bu yatırımların nedeninin 2020 için koydukları 1 milyar TL ciro hedefi olduğunu söyledi. Orakçıoğlu, “2014 te grup ciromuz 300 milyon TL. 2015 ciro hedefimiz 400 milyon TL. Yurtdışı mağazalar ve mercek altına aldığımız Rusya ve Ortadoğu’da protokolleri imzalanmış birçok mağaza açılacak. Bunlar arasında Katar, Yemen, Dubai, Umman Rusya, Almanya, Avusturya, Romanya, İspanya, Polonya, Kazakistan, İran Mısır ve Güney Afrika yer alacak” dedi. Orka Holding’in halihazırda 180’i yurtiçi olmak üzere 230 mağazası bulunuyor. Grup, bu yıl yurtiçinde 27, yurtdışında 23 mağaza açacarak toplamda 280 mağazaya ulaşacak. Grubun 15 milyon TL yatırım ile hayata geçirdiği fabrika da önemli oranda istihdam da gerçekleşecek. Şu an 2 bin kişinin istihdam edildiği grupta istihdam sayısı 2 bin 700’e yükselecek ve bunun 400’ü Giresun’daki yeni fabrikada gerçekleşecek. 

Rusya’daki krizi fırsata çevirecek 

Süleyman Orakçıoğlu, e-ticarette’de önemli başarılara imza attıklarını söyledi. 2014’te bu alanda yüzde 110 büyüme gösterdiklerini anlatan Orakçıoğlu, 2015’te yüzde 100 büyüme hedeflediklerini söyledi. Orakçıoğlu, büyümede kriz dönemlerinin önemli fırsatlar sunduğunu, 2008 krizinde de benzer nedenler ile 2.5 kat büyüdüklerini anlattı. Şu an aynı durumun Rusya’da yaşandığını işaret eden Orakçıoğlu, “Rusya’da da aynı yöntemi uygulamaya karar verdik. Şu an ülkede AVM kiraları metrekare başına 250-300 dolar ile dünya ortalamasının çok üzerinde. Onlar dengeye oturacak. Bayi ve franchise’ların bu krizi atlatabileceğini düşünmüyoruz. Kendi yatırımımızı kendimiz yaptığımız için yine avantajlıyız. Bu değişimi bir fırsat olarak görüyoruz” şeklinde konuştu. Şu an Rusya’da 5 mağazası olan Grup, bu sayıyı 2 yıl içinde 20’ye çıkarmak istiyor.

Yurtdışının payı yüzde 50’ye çıkacak

Orka Holding’in satışlarında yurtdışının payı şu an ülkeden çıkış fiyatına göre yüzde 18, yurtdışındaki fiyatlara göre ise yüzde 35 civarında. Süleyman Orakçıoğlu, bir diğer hedeflerinin de ülkeden çıkış fiyatına göre bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak olduğunu dile getirdi. Şirket karlılıkta da oldukça yüksek seviyelerde. Orakçıoğlu’nun verdiği bilgilere göre sektörlerinde yüzde 5 ile 8 arasında olan EBİTDA oranının kendilerinde yüzde 12 seviyesinde.

Bu konularda ilginizi çekebilir