Jacobs Üniversitesi, Türk şirketlere lider yetiştirecek

Türkiye’yi odak noktasına alan Alman Jacops Üniversitesi, uluslararası çalışan yerli şirketlere üst düzey yönetici yetiştirmek için girişimlerde bulunmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN - BREMEN

Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşların yanı sıra Çin’den Brezilya’ya kadar birçok ülkeye ve global şirketlere yönetici adayı yetiştiren Jacops Üniversitesi, hedefine Türk şirketleri aldı. Almanya'nın Bremen şehrinde kurulu üniversite, Türkiye'deki büyük ölçekli şirketlerle üst düzey görüşmeler yapmaya başladı.

Uluslararası pazarlara açılan Türk şirketlere yönetici adayı öğrenciler göndermeyi veya bu şirketler için eğitilmek üzere öğrenci almayı planladıklarını söyleyen Jacops Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Katja Windt, DÜNYA gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Global liderler yetiştirdiklerini ve öğrencilerinin 100’den fazla farklı milletten oluştuğunu belirten Windt, üniversitelerinin yüzde 75 oranında yabancı kökenli öğrencilerden oluştuğu bilgisini verdi. Windt, bu oran içindeki Türk sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

katja-windt-001.jpg

Bu amaçla Nisan ayı sonunda Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve çok sayıda şirket CEO’su ile görüşmeler yaptığını aktaran Windt, Temmuz - Ağustos aylarında ikinci bir ziyaret daha yaparak görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi. “Türkiye şirketlere işbirliği yapmak istiyoruz” diyen Windt, şimdiye kadar 6 şirketten olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi.

Bu yıl itibariyle önümüzdeki dönem için Türkiye’den 6 yeni öğrenci kaydı yapıldığı bilgisini paylaşan Windt, Türk konsolosluğu ile sürekli temas halinde olduklarını ve destek aldıklarını aktardı.

Türkiye’de şirketlerin yanı sıra üniversitelerle de işbirliğine açık olduklarını belirten Prof. Dr. Windt, şu anda Boğaziçi Üniversitesi ile ‘çeşitlilik’ alanında ortak çalışmalar yürüttüklerini, Abdullah Gül Üniversitesi ile de görüşme halinde oldukları söyledi.

jacops55.jpg

Neden Türkiye?

Jacobs Üniversitesi’nin geleceğin liderlerini yetiştiren programlara sahip olduğunu ve bu programları şirketlerle iş birliği halinde yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Katja Windt, Türkiye’ye odaklanma nedenini şu sözlerle anlattı: 

“Türkiye büyüyen ve Avrupa için çok çekici bir pazar, endüstrisi hızla gelişiyor. Türkiye’nin nüfusu genç ve önümüzdeki 10 yıllarda böyle olmaya devam edecek. Türkiye son yıllarda birçok sektörde büyük ilerlemeler kaydetti. Gelecekte de Türkiye pazarı bizim için çok değerli bir yerde olacak.

jacops5.jpg

Biz Türkiye ile birlikte Rusya, Brezilya gibi dünyada önemli ticari gücü olan ülkeleri de önemsiyoruz. Ama Türkiye ticari bir aktarma merkezi. Bu konumu düşünüldüğünde bizim için özel bir yere sahip.

Ayrıca, Alman ve Türk şirketleri arasındaki ilişkiler uzun yıllardır devam ediyor ve hızla gelişmeyi sürdürüyor. Almanya’da çok fazla Türk yaşıyor. Birçok Türk şirketi faaliyetlerini Almanya’da da sürdürüyor. O nedenle işbirliği konusunda talep geldiğinde geri çevirmeyiz. Öğrencilerimiz Türkiye’deki şirketlerde staj yapabilir, Türk şirketler yönetici yetiştirmek üzere bize öğrenci gönderebilir.”

graduation2011_group_mettle.jpg

Öğrenciler henüz okuldayken “kapışılıyor”

Jacobs Üniversitesi’nin dünya genelinde iş ağını geniş ve etkin tutmak için özel bir çaba sarf ettiğini belirten Prof. Dr. Katja Windt, dünyanın önde gelen şirketlerinde mezunlarının yönetici olarak görev aldıklarını belirtti.

“Jacobs Üniversitesi’nde atlanmaması gereken bir nokta da buradan 3 yıl içerisinde mezun olan öğrencilerin iş bulma oranının yüzde 92 olması” diyen Windt, Microsoft’un her yıl okulu ziyarete gelerek öğrencilerle iş anlaşması yaptığını aktardı.

jacops1.jpg

Bu gibi bağlantıların öğrenciler henüz eğitim alırken iş dünyasında yer bulmasına yardımcı olduğunu vurgulayan Windt, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Yalnızca Microsoft değil, dünyanın birçok alanda önde gelen şirketi her yıl kampüse gelerek parlak öğrencilerimizi keşfediyor. Böylece, henüz teorik alanda eğitim alan öğrencilerimiz, pratik iş yaşamıyla da erkenden tanışma fırsatı buluyorlar. Daha okula başlanan ilk dönemden itibaren şirketlerde staj yapmaya başlıyorlar.”

dr-gohr1-001.jpg“Koşulsuz olarak herkesi kabul ediyoruz”

Uluslararası bir kurum olan Jacobs Üniversitesi, dünyanın neresinden gelirse gelsin her başvuruyu olumlu değerlendiriyor. Üniversite, isteyen öğrencileri bir yıllık hazırlık döneminden geçiriyor.

Hazırlık sınıfı ve mastır programlarından sorumlu Jacobs Üniversitesi Lisans Programları Müdürü Dr. Antonia Gohr, üniversitenin hazırlık sınıfına gelen bütün başvuruları koşulsuz olarak kabul ettiklerini söyledi. 1 yıllık hazırlık döneminde öncelikle öğrencilere akademik düzeyde İngilizce öğrettiklerini aktaran Gohr, bu zaman zarfında öğrencilerin yeteneklerini görüp ilgili bölümlere yönelmelerini sağladıklarını söyledi.

Hazırlık sınıfından itibaren öğrencilerine profesör düzeyinde danışmanlar atadıklarını belirten Gohr, hazırlık dönemi ücretini 23 bin euro olarak aktardı. Bu ücretin burs olarak da farklı yöntemlerle alınabileceği bilgisini veren Gohr, Jacobs Üniversitesi’nin araştırma odaklı olduğunu ve 350’den fazla alanda araştırma çalışmaları yapıldığını vurguladı.

jacops.jpg

Gohr, “Öğrenciler burada sadece ihtisaslaşmaya başladıklarında değil, okula başladıkları ilk günden itibaren araştırmalara başlıyor. Bu açıdan üniversitemiz eşsiz” dedi.

alibargu(1)-001.jpg

 

Ali Bargu’nun Jacops’tan Oxford’a yolculuğu

Ali Bargu, bu yıl Jacops Üniversitesi’nden mezun olan Türk kökenli öğrencilerden biri.

Entegre Sosyal Bilimler bölümünü bitiren Bargu, Oxford Üniversitesi’nden doktora yapmak için kabul aldı.

Almanya’da doğup büyüyen Bargu, 70’li yıllarda iş gücü olarak Adana’dan Almanya’ya gelen bir dedenin torunu ve ailenin ilk üniversite mezunu bireyi.

Vodafone Vakfı bursuyla Jacops Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Bargu, Birleşmiş Milletlerin (BM), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi uluslararası kuruluşlarda “Politika Analisti“ olarak çalışmak istiyor.