Kangal’da üretim %71 arttı, Soma’ya tarım da götürecek

Enerji yatırımına gittikleri yerlere tarım faaliyetlerini de taşıyacaklarını söyleyen Konya Şeker Başkanı Recep Konuk, “Biz enerji işini biliyoruz, devraldığımız Kangal’da 18 ayda üretim yüzde 71 arttı” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Soma B Termik Santral’i ihalesini almalarının ardından devir sonrası 5.6 milyar TL cirolarının 1 milyar TL artacağını söyledi. “Kangal Santralinde 18 ayda üretimi yüzde 71 artırdık, biz bu işi biliyoruz” diyen Konuk, enerji yatırımı için gittikleri her yerde tarım faaliyetleri de yapacaklarını söyledi. 

Konya Şeker, haberi yapılması çok zor kuruluşlardan biri, çünkü yatırımları saymakla bitmiyor... Pankobirlik Genel Başkanı, Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk önceki akşam İstanbul’da basınla bir araya gelip bu yatırımları anlattı. Konuk, “3 yıl önce sizinle buluştuğumuzda et-süt entegre tesisimiz, ham yağ fabrikamız, patates nişastası fabrikamız, unlu mamuller, bisküvi, kek ve gofret üretim tesislerimiz, çuval fabrikamız, PVC ve korige üretim tesislerimiz, enjeksiyon ve streç film üretim tesislerimiz, organik gübre ve sıvı karbondioksit üretim tesislerimiz, ilaç şekeri üretim tesisimiz, doku kültürü laboratuvarımız yoktu. Şimdi ise hepsi var. Bunların dışında otoprodüktör olarak Çumra’da elektrik üretiyorduk ancak elektrik üreticisi olarak bir santralimiz yoktu, şimdi o da var” diye başladı söze. 

Konya Şeker, 900 bin pancar üreticisinin ortak şirketi. Türk çiftçisinin girişimci yüzü olan kuruluş geçtiğimiz dönemde Kangal Termik Santrali’ni özelleştirme ihalesi ile alarak enerji sektöründe de önemli bir adım attı. Recep Konuk son olarak ihalesini kazandıkları Soma Termik B Santrali ile bu adımı güçlendireceklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Biz enerji işini biliyoruz. Otoprodüktör lisansı sayesinde termik santralde hafızamız 61 yıl önceye dayanıyor. Kangal’da 18 ayda bizim yönetimimizde üretim yüzde 71 arttı. 294 kadrolu eleman zorunluluğu varken biz istihdamı 450’ye çıkardık. Yeni 50 milyon tonluk rezerv bulduk ve verimliliği küçük dokunuşlarla yüzde 31 artırdık.” Kangal Termik Santralinin 457, Soma’nın ise 980 MW kurulu gücü bulunuyor.” 

İlk rüzgar türbinini dikti 

685.5 milyon dolarla aldıkları Soma Termik ihalesinin devir süreçlerinin 10 ayda tamamlanmasını beklediklerini anlatan Konuk, “300 milyon dolar da yatırım planlıyoruz. Çevreyi de gözeterek enerjide varolmaya çalışacağız. Enerji ile gittiğimiz illere tarım faaliyetlerimizi de taşıyacağız. Tarım ana işimiz olmaya devam edecek” dedi. Konuk, bu yatırımın finansmanı ile ilgili ise, “Hem kredi ile bu yatırımın finansmanına yönelik hem de kurumun finans kaynağı oluşturma konusunda farklı seçeneklerimiz mevcut. Hangisi veya hangileri kurumumuz açısından avantajlı olacaksa o seçenek üzerinden ilerleyeceğiz” bilgisi verdi. Sivas Kangal ihalesi öncesi Seyitömer Termik Santrali’ne, Yatağan’a ve Tunçbilek’e de talip olduklarını hatırlatan Konuk, bundan sonra da özelleştirmelere ilgilerinin süreceğini söyledi. Recep Konuk rüzgar ve güneş enerjisi ile de ilgi olduklarını hatta ilk rüzgar türbininin direğini diktiklerini açıkladı. Konuk, Türkiye’nin çok ciddi linyit rezervlerinin keşfedildiğini, nükleerden büyük bir güç üretebilecek 5 bin megawatt’lık santral kurulabileceğini, bununla da ilgilendiklerini belirtti.

Sirke ve pekmez üretecek, salamda agresif reklam yapacak 

• Konya Şeker’in 2023’te dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri olma hedefi var. Bu hedef e yurtiçinde satın almalar üzerinde çalışıyoruz. 
• Karminsiz salam üretiyoruz. Artık yeni yasaya göre reklamlarda kim ne katkı maddesi kullanıyor bunu söyleyebiliyoruz. Kimin eksiği varsa ifade edeceğiz. Bundan tüketici faydalanacak. 
• Üzüm bağları için Konya’da müthiş bir altyapımız var. Hedefimiz gerçek fruktoz üretmek. İtalya da yeni başladı buna. Sirke ve üzüm pekmezi bunun altyapısı, bu yıl raflarda olacak. 
• Bulgur üretimi için de çalışmalara başladık. 
• Torku’da gerçek şeker pancar şekeri kullanıyor olmamız tüketici tarafından takdir edildi. Talebe yetişemiyoruz, iç talep öyle güçlü ki ihracata mal veremiyoruz. Her gün yeni makine sipariş ediyoruz. 
• Yem fabrikamızda üretilen yemi çalışanımız yemek zorunda yoksa işten atılır. İnsanların yiyebileceği kadar sağlıklı yemler üretiyoruz. 
• Damla sulama üreten fabrikamız Panplast’ta 2007’den beri fiyatlara zam yapmadık. Çiftçimiz hızla bilinçleniyor, artık anız yakan yok.

34 fabrika yaptım ceketimi alır çıkarım 

Daha önce bir pancar üreticisi olan Recep Konuk, Konya Şeker’in yönetiminde Türk tarımına model olabilecek bir kuruluşa imza attı. Son 10 yılda tarım ve gıdada öz kaynakla yaklaşık 1,6 milyar dolarlık yatırıma imza attıklarını anlatan Konuk, “34 fabrikaya imza attım, şirkette benim bir tek ceketim var, alır çıkarım” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir