Katarlılar Digiturk için gün sayıyor

Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, “beIN Media Group ile anlaşmaya varıldı. Katarlı şirket Digiturk’ün yüzde 100’ünü alıyor“ dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN 

BERLİN - Katarlı beIN Media Group, Digiturk’ün yüzde 100'ünü almak için gün sayıyor. Satışta son imzaların yaklaşık 2 aylık bir süreçte tamamlanacağı tahmin ediliyor. Bu arada Digiturk’te de hummalı bir çalışma var. Şirket danışmanlık şirketi McKenzie ile yeni yol haritasını çiziyor. Yaz sonu gibi yeni ortaklık yapısı ve yenilenmiş stratejisi ile yol almaya başlayacak. 

Beşiktaş’ın şampiyonluğu, Euroleague Final Four karşılaşmaları ve Fenerbahçe’nin basketboldaki Avrupa ikinciliği derken sporla dolu bir haftasonu yaşadık. Final Four karşılaşmaları için gittiğimiz Berlin’de Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, şirketin 3 yıl önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğini hatırlattı. 

Yüzde 100’ü Katarlılara 

Bilindiği gibi yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ait olan Digiturk’ün yüzde 53.3'ü Çukurova Grubu’na, yüzde 46.7’si de ABD’li Providence Equity Partner’a aitti. Büyük ortak Çukurova Grubu ile ABD’li Providence, hisselerin satışıyla ilgili Katarlı beIN Media Group’la el sıkıştı. Yapılan anlaşma gereği Katarlı grup Digiturk hisselerinin yüzde 100’ünü satın alacak. Aynı Katarlı grup, geçtiğimiz günlerde de Miramax’ı satın alarak dünyada adından söz ettirmişti. 1 milyar doların üzerindeki bu satış anlaşmasıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Ümit Önal, Digiturk’ün satışıyla ilgili, ‘En büyük yabancı medya yatırımı’ ifadelerini kullandı. 

Fransız PSG'nin de sahibi 

Önal, satış süreciyle ilgili şunları söyledi: “Katarlı beIN Media Group ile anlaşmaya varıldı. Tüm vergi ile ilgili prosedürler tamamlandı. Aradaki pürüzler de çözüldü. Katarlı şirket Digiturk’ün yüzde 100’ünü alıyor. Dünyada içerik yatırımı yapan şirketin sahibi de futbola büyük ilgi duyuyor. Şirketin sahibi aynı zamanda Fransız spor kulübü Paris Saint- Germain’in (PSG) sahibi Nasser Al-Khelaifi” dedi. 

Yeni müjde 360 VR yayın 

Digiturk’ün ilk özel dijital TV platformu olduğuna da vurgu yapan Ümit Önal, sözü spor yayıncılığına; özellikle de futbola getirdi. Türk futboluna 15 yılda 4 milyar dolarlık kaynak sağladıklarını söyleyen Önal şöyle konuştu: “Yatırım ve inovasyona hiç ara vermedik. İlk HD, ilk 4K, ilk 3D, ilk 16:9 formatlı yayın, kaydet-izle, ileri-geri sarma gibi teknolojik yenilikleri biz kazandırdık. Şimdi yeni dönemde VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle 360 derece maç yayınını da yine izleyiciyle buluşturacağız.” 

TÜBİTAK destekli AR-GE 

Teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda da üreten bir şirket olduklarını da belirten Önal, TÜBİTAK destekli Ar-Ge çalışmalarını da şöyle paylaştı: “Bünyemizde 165 Ar-Ge personeli var. TÜBİTAK destekli projeler de dahil olmak üzere sürekli hem donanım hem yazılım geliştiriyorlar.”

Kameralar soyunma odasına da girmeli 

Ümit Önal “Yeni yayın ihalesi sektörün gerçeklerinden uzak olmamalı. Yayın ihalesinde birçok unsur düzeltilmeli. Yayın ihalesi sadece 90 dakika ile sınırlı kalmamalı. Özellikle soyunma odasına kameralar girmeli. Maç sonrası röportajlarda belirli futbolcular kamera karşısına çıkmalı. Bugün dünyanın en pahalı liglerinde bu tür düzenlemeler yapılıyor. Biz de neden olmasın” dedi.

Bilic yeniden Türkiye’ye geliyor!

Süper Lig’in bitişi ve Euroleague Final Four karşılaşmalarını geride bırakan Digiturk, şimdi tüm enerjisini EURO 2016 için harcıyor. Bu konuda farklı sürprizlerle izleyicinin karşısında olacaklarını belirten Önal, Euro 2008’de Slaven Bilic’in Hırvatistan Milli Takımı’nı çalıştırdığını hatırlattı. Digiturk, şampiyon Beşiktaş’ın da önceki sezon başında bulunan Bilic’i yeniden Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor. Önal, “Türkiye’nin Hırvatistan ile yapacağı mücadeleyi Slaven Bilic’in maç önü ve sonu yorumuyla Digitürk izleyicileri izleme fırsatı yakalayacaklar. Bizim açımızdan hem anlamlı hem de çok farklı bir deneyim olacak’’ dedi.

Yeni yayın ihalesi ne olacak?

Ümit Önal, ocak ayında Süper Lig’in yayın hakları için ihaleye çıkılması gerektiğini hatırlattı. Kendisine ‘yeni ihalede fi yat ne olur’ diye de sorduk, şunları aktardı: “Kulüpler Birliği, ‘futbol yayın ihalesini’ düzenleyebilmek için konuyu torba yasaya eklemek istiyor. Bizim için kimin yapacağı önemli değil. Şu an biz her bir sezon için TFF’ye yıllık KDV dahil 400 milyon dolar ödüyoruz. Futbola ilginin azaldığı ve gelirlerinin düştüğü bir ortamda yeni ihalede 400 milyon dolarları yakalamak kolay olmayabilir. Futbolda sadece seyirci değil sponsor ilgisi de azaldı.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir