'Kazakistan' Borusan'a ilham verdi Türkiye'de iki tesis birden kuruyor
Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Kazakistan’da müşteri memnuniyetini artıran iş makinaları için ‘Komponent Revizyon Merkezi’nin benzerlerini İstanbul ve Ankara’da hayata geçiriyor. Yeni kurulacak iki CRC, yılsonunda müşterilere hizmet verecek.
FERHAT POLAT
KARAGANDA - Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Kazakistan Komponent Revizyon Merkezi ile son dönemde önemli bir başarı grafiği yakalamış durumda. Geçtiğimiz yıl CAT sertifikası alan Kazakistan’daki bu merkez, Caterpillar tarafından dünyanın en iyi tesislerinden biri seçildi. Borusan Makina, Kazakistan’da yakaladığı başarıyı Türkiye’ye taşıma amacında. Bu hedef doğrultusunda, Kazakistan Komponent Revizyon Merkezi’nin benzerleri Ankara’da ve İstanbul’da da hayata geçiriliyor. CRC olarak adlandırılan bu merkezler, başta iş makinalarının komple bakım, yenileme çalışmaları olmak üzere birçok alanda müşterilere hizmet verecek.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, Kazakistan’daki başarı hikayesini anlatmak için gazetecilere Karaganda bölgesinde bulunan Kazakistan Komponent Revizyon Merkezi’ni gezdirdi. Borusan CAT’in faaliyetleriyle ilgili sunum yapan Günaydın, ileriye yönelik hedefleri de anlattı. Kazakistan’da bin 500 iş makinası çalıştığını ve Borusan CAT olarak pazardan yüzde 12 pay aldıklarını belirten Günaydın, bu payın madencilikte ise yüzde 65’lere çıktığını söyledi.
22 lokasyonda yaklaşık 800 kişilik ekiple müşterilere hizmet verdiklerini aktaran Günaydın, Kazakistan başarısında en önemli payın Komponent Revizyon Merkezi’nin olduğunu kaydetti.
Özgür Günaydın, 2011’de kurulan ve halen Avrupa, Asya ve Afrika’daki tek Komponent Revizyon Merkezi olarak faaliyetlerini sürdüren tesisin 2016 yılında CAT sertifikası aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Kazakistan’daki Komponent Revizyon Merkezi, müşterilere komple bir çözüm tesisi olarak hizmet sunuyor. Burada motor, şanzıman gibi komponent revizyonları, bunların rektifiyeleri ve komple makina revizyonları yapılıyor. Bu hizmetlerle müşterilerin revizyon masrafları asgari düzeye inerken, kalite ve hız yükseliyor. Merkezde geliştirdiğimiz uygulamalar da Caterpillar tarafından ‘en iyi uygulama’ programı kapsamında dünyanın başka bölgelerinde kullanıma sunuluyor. Sadece makinalara değil, insana yaptığımız yatırımlarla Kazakistan’da özellikle son iki yılda önemli bir başarı yakaladık. Çekirdekten yetişen çalışma arkadaşlarımız ve doğru iş süreçleri bunda önemli rol oynadı.”
OSTİM ve Gebze OSB’ye iki tesis kuruluyor
Kazakistan’da müşteri memnuniyetini artıran iş makinaları için Komponent Revizyon Merkezi’nin benzerlerini İstanbul ve Ankara’da da açacaklarını belirten Özgür Günaydın, hayata geçirecekleri operasyonel yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Halihazırda Ankara OSTİM'deki tesisimizin yanına aynı büyüklükte bir Komponent Revizyon Merkezi kuracağız. Diğer CRC merkezini ise İstanbul’da Gebze OSB’de konuşlandırıyoruz. Her iki tesisimizi de yılsonunda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu merkezler, Türkiye’deki müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tasarlanıyor. Pek tabi ki bu bir yolculuk. Kazakistan’daki gibi bir yapı belli bir süreç alacaktır. İlk etapta toplam 100 çalışanla yola çıkmayı düşünüyoruz. Kalifiye personel ve iş süreçleri konusunda Kazakistan tecrübemiz önemli bir katkı sağlayacak. Yeni CRC’lerle Türkiye’deki müşterilerimiz için en hızlı, en uygun ve en kaliteli çözümleri üretmiş olacağız.”
Dijitale 11 milyon dolar yatırım
2017 yılı için toplam yatırım bütçelerinin 31 milyon dolar olduğu bilgisini paylaşan Günaydın, bunun 15-20 milyon dolarlık kısmını kiralama filosuna, 11-12 milyon dolarlık kısmını da dijital yatırıma ayırdıklarını söyledi. Günaydın, dijitale büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Şu ana kadar SAP’ye 20 milyon dolara yakın para harcadık. Rusya ve Gürcistan dışında tüm tesislerimiz SAP kullanıyor. İş makinalarını an be an uydudan izleyebiliyoruz. Ne yaptığını, hangi arza kodu verdiğini, ihtiyacının ne olabileceğini… Saha analizleri için drone kullanımı, otonom yani operatörsüz kamyonlar gibi teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanmaya çalışıyoruz” dedi. Borusan Ar-Ge ile sürekli dirsek temasında olduklarını da kaydeden Günaydın, ellerindeki bazı yeni geliştirmeleri şu şekilde anlattı: “Örneğin; akıllı telefon uygulaması ile müşteri telefonu makineye tutarak istediği parçanın numarasını bize iletebilecek. Yine akıllı telefonun kamerası ile makineden gelen arıza sesi veya görüntüsü anında bizlere iletilebilecek. Bu uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. Bizim işimizde hız çok önemli. Bu tür hizmetler, önemli zaman tasarrufu sağlayacak.”
Bu yılki ciro hedefi 950 milyon dolar
Borusan Grubu olarak 2016’yı 4.3 milyar dolar ciro ile kapattıklarını belirten Özgür Günaydın, genel ciroda kendi şirketlerinin de içinde bulunduğu distribütörlüğün 2.2 milyar dolar payı olduğunu söyledi. Günaydın, distribütörlük tarafında Borusan Makina olarak ise geçen yıl 850 milyon dolar civarında ciro elde ettiklerini söyledi. Bu yıl Borusan Makina olarak 900-950 milyon dolar civarında ciro beklediklerini açıklayan Özgür Günaydın, ayrıntılarını ise şöyle paylaştı: “Bunun 500-550 milyon dolarını Türkiye’den sağlayacağız. Yaklaşık olarak; 200 milyon doları Kazakistan’dan, 100 milyon doları Rusya’dan, 70-80 milyon doları Kırgızistan’dan ve 10’ar milyon doları da Azerbaycan ile Gürcistan operasyonlarımızdan gelir.”
Rakamlarla Borusan CAT:
2016 ciro: 850 milyon $
2017 ciro hedefi: 950 milyon $
2017 yatırım: 31 milyon $
Türkiye’de pazar payı: Yüzde 26 ($), yüzde 17 (Adet)
Faaliyet gösterdiği bölgeler: Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Uzak Doğu Rusya.
Çalışan sayısı: 2.369 (1.096 Türk)