Kıbrıs'ta çözüm için liderler bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis ile ara bölgede bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Lefkoşa'daki ara bölgede görüştü.

İki lider, görüşme öncesi ara bölgede bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarını ziyaret etti. Liderler burada komite üyeleriyle görüşerek çalışmaları hakkında bilgi aldı. 

Daha sonra Akıncı ve Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde, ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ve diğer yetkililer hazır bulundu. 

'İlerlemeler olumlu'

BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'inden görüşme sonrası yapılan yazılı açıklamada, liderlerin müzakerelerin başlangıcından bu yana  gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili genel değerlendirmede bulunduğu ve 2016 yılında gerçekleştirilecek olan müzakerelere yönelik yol gösterici bir hazırlık yapıldığı kaydedildi.  

Liderlerin müzakerelerde sağlanan ilerlemeden memnuniyet duyduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Liderler, önlerinde duran ve yapılması gereken işin zor olduğunun bilincindedir. İki lider, müzakerelerdeki olumlu ilerlemeyi 7, 14 ve 29 Ocak tarihlerindeki görüşmelerde sürdürme kararlılığındadır. Liderler Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün bölgenin geriye kalanı için de örnek teşkil edeceğini göz önünde bulundurarak, 2016'nın Kıbrıs'a ve ötesine barış, güvenlik  ve refah getirmesini umuyor." 

Kıbrıs'ta yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında en son 15 Aralık'ta bir araya gelen liderlerin bir sonraki görüşmesi 7 Ocak'ta yapılacak. Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrasında yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.