KOBİ'ler sırada, en çok ürün ABD'ye gittigidiyor!
Gittigidiyor, çatı şirketi eBay’in desteği ile 1 ay önce KOBİ’ler için e-ihracatın kapısını açacak bir proje başlattı. Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı yeni projenin ayrıntılarını DÜNYA'ya anlattı.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
E-ihracat Türkiye'nin KOBİ'leri için müthiş bir fırsat penceresi. Bu pencereden bakabilen üreticiler için, boyutları ne olursa olsun, yepyeni bir rekabet ortamı oluşuyor, bakamayanlar için ise çok uzun bir gelecek öngörülmüyor. Bu farklı ve zorlu yolda KOBİ'lere deyim yerindeyse yol yordam öğretip, destek olmak ise Gittigidiyor gibi "internet AVM'lerine" düşüyor. eBay'in verdiği güçle Türkiye'deki KOBİ'lere e-ihracat yolunda destek olmayı stratejik hedef olarak belirleyen Gittigidiyor bir ay önce başlattığı projesi ile 5 bin Made In Turkey ürünü global vitrine çıkarttı. Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, Türk KOBİ'lerin ürünlerine en çok talebin ABD'den geldiğini söyledi.
3 bin 500 TL yatırım ile satış başlıyor
Kantarcı, Türkiye'de 8 farklı ilde eğitim ofisleri açtıklarını, bu illerdeki ticaret ofisleri üzerinden buldukları KOBİ'lere birebir eğitimler verdiklerini anlattı. Her türlü firma eğitim alabiliyor, herhangi bir ölçek ya da sektör kısıtlaması yok. Geleceğim e -Ticaret ofisleri, e-ticarete geçişi kolaylaştırıyor. Gittigidiyor KOBİ araştırmasına göre bir şirketin bir online platform üzerinden satış yapması için 3 bin 500 TL gibi bir yatırım yapması gerekiyor. Kantarcı, e-ticarette büyüdükçe yatırımın da paralel olarak artması gerektiğini vurguladı.
Gittigidiyor'da bugün 100 bin satıcı var. Bu satıcıların yarıya yakını KOBİ ölçeğinde. Kantarcı, dijital dünya tarafında KOBİ'lerin büyümesinin tüm ekonominin büyümesini sağladığını belirterek projelerini şöyle anlattı:
"Asıl hedef Türkiye'de üretilen ürünlerin yurtdışındaki alıcılarla e-ticaret üzerinden buluşabilmesi. Ekonomimizin çıkışı da burada. Biz de bu yolda çok önemli bir projeyi başlattık. İhracatın çok ayağı var. Ürünü zamanında yollamanız, iade varsa o süreci zamanında yapmanız, depo yönetimi gerekiyor. Bizim projemiz ise bütün bu aşamaları kendiliğinden gerçekleştiriyor. eBay bünyesinde Türk ürünleri için bir mağaza açtık. Bu mağazada Türk markaları ürünlerini satışa sunuyor. Derimod girdi ilk olarak, birçok KOBİ ürünlerini dahil ediyor.
Bir yatak firması ile, spor kulüpleri ile görüşüyoruz. Mobilya, ev tekstili geliyor. Biz ürünü alıyor Almanya'daki Hans'ın kapısına kadar götürüyoruz. Bütün operasyonu biz yönetiyoruz. Adetler biraz daha arttığında bunun tanıtımını da yapacağız.
Almanya'daki bir Türk, galatasaray.org'a girdiğinde ben hemen ona eBay'in sitesindeki ürünün tanıtımını yapacağım. Asıl o zaman satış artacak. O noktadan sonra belirli teşvikleri de alabileceğiz, konuşuluyor Ankara'da. 2019 sonuna kadar hedefimiz 200 firma. Ben bunu aşacağımıza inanıyorum. Bu yıl sonuna kadar 30'u buluruz diye düşünüyoruz. Hiçbir maddi kazancımız yok, tamamen eBay Türkiye'nin destek projesi bu..."
Türkiye'den internet üzerinden yatak, ördek düdüğü gibi çok farklı ürünlerin ihraç edildiğini anlatan Kantarcı, e-ihracat anlamında Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli olduğuna inanıyor. 193 ülkede 77 milyon aktif alıcının dahil olduğu eBay platformunun Türkiye'nin KOBİ'lerini e-ihracata yöneltme konusunda başlattığı bu projenin hızla büyüyeceğini düşünen Kantarcı, şimdilik ilk 1 ayda 5 bin ürünün Türkiye'den e-ihracat listesinde yer aldığını ve en büyük talebin ABD'den geldiğini açıkladı. İkinci sırada Almanya var. eBay, e-ihracat için ortalama yüzde 10 alıyor. "Bir sonraki görüşmemizde satıştaki ürün adedinin 5 binden 750 bine çıktığını söyleyeceğiz muhtemelen, çok hızlı büyüyecek bir alan bu" diyen Kantarcı, sisteme entegre olmanın ilk ve en önemli aşama olduğunu, şirketlerde bu yönde hevesin hızla arttığını gözlemlediğini aktardı.
KOBİ'miz artık Filipinli KOBİ'yle rekabet edecek
Kantarcı 2019'un önemli bir yıl olduğunu çünkü rekabetin yapısının değişeceğini söyledi. Amazon'un da rekabete girmesi ile Türkiye'de e-ticaretin hızlı bir büyüme içine gireceği öngörülüyor. e-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 5-6'ya çıkmasının beklendiğini aktaran Kantarcı'ya göre bu üreticiler arasındaki rekabeti de zorlaştıracak: "Eskiden KOBİ'lerimiz aynı mahalledeki ya da civardaki KOBİ ile rekabet ederdi. Artık Filipinli KOBİ de burada mal satmaya başlayacak. Rekabet zorlaşacak. Başarılı KOBİ'ler dijitalleşmek zorunda. E-ticarete özen gösteren herkes için tartışmasız en iyi kanal e-ticaret haline geliyor, bunu net biçimde görüyoruz. Bizim KOBİ'lerimiz için de böyle olacak."
Alışverişte azalma yok
Öget Kantarcı son dönemde internette alım adedinde bir azalma olmadığını ancak alım tutarının düştüğünü belirterek, "Alım gücünde bir düşüş gözlemliyoruz ama alışverişte azalma yok" dedi.