Kocaman Balıkçılık ihracat cirosunu yüzde 27 artıracak

DÜNYA GAZETESİ - ÖMER FARUK MAVİ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER FARUK MAVİ

BALIKESİR - Merkezi Bandırma'da bulunan ve su ürünleri pazarında 26 farklı hammaddeden, 52 çeşit ürün üreten Kocaman Balıkçılık, 35 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ülkemizde var olan; göl gümüşü, tatlı su ıstakozu, deniz patlıcanı, mavi yengeç, karides, karadeniz alası, kurbağa ve salyangoz gibi ürünleri yurtdışında pazar oluşturarak ihracat gerçekleştiren firma, 2017 yılında toplam 3 bin 450 ton ürün ihraç etti. Kocaman ailesi olarak ticari faaliyetlerinin Cumhuriyet yıllarına dayandığını ve ilk ihracatı 1981 yılında Yunanistan'a gerçekleştirdiklerini dile getiren Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, 2017 yılında, Avrupa ülkelerine 10 milyon 700 bin dolar, Uzakdoğu ülkelerine 9 milyon 300 bin dolar, ABD ve Kuzey Amerika'ya 980 bin dolar satış yaptıklarını ifade etti. Japonya'ya Karadeniz alası, Fransa'ya kara salyangozu, Uzakdoğu'ya deniz hıyarı, ABD'ye marine hamsi, İspanya'ya karides, İtalya ve Fransa'ya kurabağa ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Kocaman, "Yunanistan'a ilk taze balık ihracatı yaptığımızda belirlediğimiz hedef pazar tüm dünyaydı. İhracat departmanımız bugün de bu hedef doğrultusunda, bizim için en efektif ülkeleri belirleyerek ihracat ağımızı genişletmeye devam ediyor. Uzakdoğu'dan ABD'ye kadar 35 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Hammadde kabul kapasitelerinin; 500 ton kurbağa, bin 500 ton canlı salyangoz, 500 ton karides, 2 bin ton göl gümüşü, 2 bin ton deniz salyangozu, bin ton Karadeniz alası, 500 ton deniz patlıcanı, bin ton hamsi, 300 ton sübye ahtapot, 100 ton canlı kerevit olduğunu açıklayan Osman Kocaman, "İhraç ettiğimiz ürünlerde müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda hızlıca pozisyon alıp doğru ürünleri müşterilerimize sunarken, iç piyasa için ise dünya piyasalarından edindiğimiz tücrübelerle son kullanıcı için en doğru ürünleri, en doğru ambalajlarla sunuyoruz. 2019 yılı içerisinde yenmeye hazır ürünler için yeni bir tesis hayata geçirmeye planlıyoruz" dedi.

"İç piyasada akla gelen ilk isim olmak istiyoruz"

Firma cirolarının yüzde 90'ını ihraç ürünlerden elde ettiklerini kaydeden Kocaman, "Ülkemizin gıda dahil birçok ürünü dış pazardan ithal etmek durumunda kaldığı bir ortamda, yurt kaynaklarını en verimli biçimde ekonomiye kazandırıyoruz. Oluşturduğumuz ihracat potansiyeli ve döviz girdisiyle yerel bir şirket olarak gururlanıyor, bu misyon ile yatırımlara devam ediyoruz" açıklamasında bulundu. İç pazarda ulusal marketler kanalı ile yer aldıklarını bildiren Osman Kocaman,"Gelecek dönem hedeflerimiz arasında, iç piyasada işlenmiş su ürünleri alanında tüketicinin aklına gelen ilk isim olmak ve Türkiye'de 5-6 kilogram ile dünya ortalamasının çok altında olan su ürünleri tüketiminin, yukarıya taşınmasında pay sahibi olmak var" şeklinde konuştu.

"Balık fiyatlarının daha ekonomik hale gelmesi gerekiyor"

Canlı balık stokları üzerinde büyük bir av baskısı olduğunu, bu durumun dengelenmesi adına büyük av tekneleri için uluslararası sularda avcılığın teşvik edilmesi gerekliliğine değinen Yönetim Kurulu Başkanı Kocaman şöyle devam etti: "Daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için kişi başı balık tüketimini artırmalıyız. Bunun için de fiyatların daha ekonomik hale gelmesi gerekiyor ve bunun yolu da balık kaynaklarını korumak, sürdürülebilir avcılığı sağlamaktan geçiyor. Kısıtlı av mevsimi sebebiyle taze balığa ulaşmak ancak belirli mevsimlerde mümkün oluyor, taze olarak işlenmiş su ürünleri ile bu zaman kısıtını ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca restoranlarda deniz ürünleri gittiçe daha pahalı hale geldiğinden pratik ev içi çözümler sunmaya odaklandık"

Bu konularda ilginizi çekebilir