Köfteci Ramiz gurbetçiyle başlayacak

Türkiye'nin 27 ilinde 136 şubesi bulunan Köfteci Ramiz, yurdışındaki ilk şubesini de bu yılsonu Almanya'da açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Bugün, 27 ilde 136 şubesi bulunan Köfteci Ramiz, yıl sonu itibarı ile yurtdışına açılıyor. Eylül’e Almanya’nın Köln kentinde ilk yurtdışı şubesini açacak olan şirket, önümüzdeki yıl 5 şubeye ulaşacak. Markanın üçüncü kuşak temsilcilerinden Ramiz Köfte Yönetim Kurulu Üyesi Ramiz Taşkınlar, yurtiçinde ise bu yılı 12 yeni şube ile kapatacaklarını belirterek geçen yıl hedefl erinin üzerinde yüzde 16 büyüyerek 158 milyon TL ciroya ulaştığını, bu yıl da aynı oranda büyüme beklediklerini belirtti. 

Dönerin payından yüzde 2 alacak 

Ramiz Köfte’nin yurtdışı hedefl eri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Ramiz Taşkınlar, yurtdışı açılımlarında genelde Azerbaycan ya da Irak gibi pazarların tercih edildiğini dile getirerek, kendilerinin ise Türklerin yoğun olduğu Almanya’yı tercih ettiklerini belirtti. Taşkınlar, “6 senedir bu proje üzerinde çalıştık. Eylül itibariyle Köln’den Avrupa yürüyüşümüz başlayacak. 606 metrekare alanda 700 bin euroya mal olan mağazada yerel esintiler ile birlikte Almanların damak zevkine özel ürünler de geliştirdik. Tedarik ise yine çok daha ucuz ve olan bölgeden temin edilecek. İlk beş sene içinde dönerin payından yüzde 2 almak istiyoruz. 20 kişi çalışacak. Ayda 300 bin euro gelir bekliyoruz ve 2015’e kadar da yine Almanya’da 5 şubeye ulaşmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Doğu’ya doğru genişleyecek 

Ramiz Köfte Türkiye’de de hem kendisi mağaza açarak hem de franchise vererek büyüyor. 136 mağazanın 100 tanesi franchisedan oluşuyor. Geçen yıl yüzde 10 büyüme hedefl eyen marka, bu hedefinin de üzerinde büyüme elde ederek yüzde 16’lık büyüme rakamına ulaşmış ve bu yılda benzer oranlarda büyüme bekliyor. Taşkın, bundan sonraki dönemde yurtiçinde doyum noktasına ulaşan batı illeri dışında Anadolu ağırlıklı büyüyeceklerini anlattı. 

"AB’de üretime girebiliriz" 

Ramiz Köfte’de günde 4 ton et tüketiliyor. Bu noktada yerel üreticiler ile anlaşmalar yaptıklarını dile getiren Ramiz Taşkınlar, “Üretime girmeyi Türkiye’de düşünmedik. Bu çok büyük sermaye, know-how, gerektiriyor. Ama Avrupa’da girebiliriz üretim işine. Burada bu alanda belli bir standardın olmaması büyük bir sıkıntı. Şimdilik çalıştığımız üreticiler ile devam etmek çok daha avantajlı” dedi. Yakın zamanda başlayacak olan Ramazan ayı ile ilgili de konuşan Ramiz Taşkınlar, son iki yıldır insanların evde iftar yapmaya yönlendiği için iş hacminde yüzde 30’a kadar düşüşlerin yaşandığını, bunu bertaraf etmek için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

A Plus AVM’lerde işler iyi değil 

Ramiz Köfte son dönemde sıkça bahsedilen Zorlu AVM ve Akasya AVM’de de yer alıyor. Ancak bu noktalarda değişik nedenlerle beklenen iş hacminin gerçekleşmediğinden yakınan Taşkınlar şöyle konuştu: “Zorlu 'da işler iyi değil. Yönetim çok profesyonel değil ve kiralar da çok yüksek. Akasya’da çok iyi gidiyordu yangın sonrası işler bozuldu. Gidenler geri gelmedi. Orada da yönetimin bir problemi oldu. Yangın orada olmadığı halde herkes tahliye edilince insanlar çok korktu. Food court katında çok trafik yok.”

Bu konularda ilginizi çekebilir