Kralın asansörcüsünün hedefi, Türkiye’yi yatırım üssü yapmak

Liftinstituut, yurtdışı yatırımlarını Türkiye’ye odakladı. Geçtiğimiz günlerde en başarılı asansör uygulamalarını ödüllendiren Liftinstituut Solutions’un Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, “Şehir hastaneleri, yeni havalimanı gibi dev projelere talibiz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yasemin SALİH

Türk inşaat sektöründeki hareketlilik nedeniyle ilk yurtdışı ofisini 2002’de İstanbul’da açan Hollandalı Liftinstituut, 2023 hedefl eri kapsamındaki dev kamu projelerinin peşinde. 1933’te ülkedeki asansör pazarının büyümesi üzerine Hollanda Kralı’nın talimatıyla kurulan ve tüm dünyada asansör sistemleri alanında referans kabul edilen şirket, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yüzde 40 olan pazar payını artırmak için şehir hastaneleri ve İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı gibi projelerdeki asansör ve yürüyen merdiven uygulamalarına talip olacağını açıkladı.

Şirketin denetim faaliyetlerini yürüten Liftinstituut Solutions’un Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, “Bu icra kurulu Hollanda Kralı tarafından atanan bir kurum. Türkiye’ye büyük önem veriyorlar. Geçen yıl yüzde 33 büyüdük. 2017’de hedefimiz yüzde 50 büyümek” diye konuştu.

Referandum sonrası işler açıldı

Türkiye’nin şirketin global yapılanmasında Hollanda’yı bile geçerek en hızlı büyüyen pazar olduğunu söyleyen Özcan, toplam cironun yüzde 40’ının Türkiye satışlarından geldiğinin altını çizdi. Özcan’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de geliştirilen sistemler Ortadoğu ve diğer bölgelere ihraç ediliyor. Öyle ki, şirketin 10 yılda denetlediği birçok yerli asansör markası bu referansla ihracatçı haline geldi.

Önümüzdeki süreçte hem Türkiye hem de bölgede daha aktif olacaklarını kaydeden Özcan, referandum sonrası işlerin açıldığını belirterek “Suudi Arabistan, Gürcistan gibi ülkelerden işler almaya başladık” dedi. Verdikleri hizmetin konut ve küçük projeler için pahalı kaldığını ifade eden Liftinstituut Solution yöneticisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle gözümüzü büyük kamu projelerine diktik. Sağlık kampüsleri, Ankara’daki büyük kamu yatırımları, yeni hava limanlarını takip ediyoruz. Bu yapıların asansör sistemlerine talibiz.”

"Türkiye'deki asansör güvenliği: 10 üzerinden 5"

Liftinstituut Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, Türkiye’nin asansör güvenliğinde çok parlak bir karneye sahip olmadığını ifade ederken şunları söyledi: “Mevzuata uygun olmayan asansörler var. En büyük problem bakım konusunda. Bu nedenle asansörler çok sık arızalanıyor. Yedek parçalar da çok pahalı olduğundan ihmallerle sık sık karşılaşıyoruz. Türk mevzuatına göre asansör bakımlarının her ay yapılması gerekiyor. Batı Avrupa mevzuatları ise bakım periyodunu mevcut trafiğe endekslemiş. Özellikle konutlarda durum vahim. Bir not verecek olursam Türkiye’deki konutların asansör güvenliği notu 10 üzerinden 5, büyük plazalarda ise 8.”

Türkiye ofisi şirketin gözbebeği

Liftinstituut’un her yıl uluslararası yapılan “En iyi asansör ve yürüyen merdiven uygulamaları” yarışması ilk kez Türkiye özelinde gerçekleşti. Ödül töreni için İstanbul’a gelen şirketin global CEO’su Albert-Jan Van Ommen, yarışmanın bundan sonra geleneksel hale getirileceğini belirtti. Türkiye ofisinin şirketin gözbebeği olduğunu vurgulayan Ommen, “Yakın zamanda Türkiye’yi Ortadoğu’nun yatırım merkezi haline getirmek üzere çalışıyoruz. Yakında Dubai’de de bir ofis açacağız” dedi.