Krizleri fırsata çevirdi, Ortadoğu’da yıldızı parladı

Erkek giyim markası Ette, Ortadoğu’daki sıkıntılardan kaçan markaların yerini aldı ve savaş döneminde satışlarını yüzde 50 artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Siirtli 6 erkek kardeş tarafından 1982’de yabancı markalar için fason üretim ile tekstil sektörüne giriş yapan Ette, şimdilerde kriz dönemlerini fırsata çevirerek büyüyor. Önce Ortadoğu’daki karışıklıktan kaçan markaların yerini alan şirket, bölgede en fazla satılan markalar arasına girerken,çocuk giyimde görülen iflasların ardından da bu alana girdi ve satışlarının yarısını çocuk giyimden elde etti. 6 erkek kardeşin en küçüğü olan Ette’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zamur, 10 yıldan fazla ihracata yönelik fason üretim yaptıktan sonra 1996’dan itibaren kendi markaları olan Ette'yi oluşturduklarını anlattı. 

Osman Zamur, “İhracatın kalitesi her zaman iç piyasanın üstündedir. Biz bu kaliteyi iç piyasaya sununca büyük talep gördük” dedi. Ette, 3 yıl önce çocuk giyimine de girdi. Erkek giyimin tersine bu alanda denim gibi alt grupta da üretim yaptıklarını belirten Zamur, “Çocuklar hep babası ya da annesi gibi giyinmek ister. Wennice, Bücürük gibi şirketler de iflas edince iç piyasada bu alanda bir boşluk olduğunu gördük. Erkekte yaptığımız üretimin aynısını çocuğa da uygulamaya başladık. Genelde çocuğa çocuksu ürün yapıyorlardı ve bizim bu çizginin dışına çıkmamız büyük bir talebi de beraberinde getirdi. Şu an çocuk giyim yetişkini geçmiş durumda” açıklamasında bulundu. 

Savaş bölgelerinde satışları yüzde 50 artıyor 

Şirketin ilk pazarı olan yurtdışı satışlarının yarısını oluşturuyor. Bu yılı toplamda 16 milyon TL ciro ile kapatmaya hazırlanan Ette’nin ihracattaki sırrı ise kriz dönemlerindeki atakları. Osman Zamur, bu şekilde Irak’ta en fazla bilinen ve isimle istenen marka olduklarını anlattı. Zamur, “Irak’ta savaş ortamında banka sistemi ve güvenlik sıkıntıları olunca uluslararası markalar oraya girmeyi tercih etmiyor. Bu aşamada yerel mağazalara iş düşüyor ve biz o yerel mağazalar ile çalışıyoruz. Savaş bölgelerine biraz daha rahat mal satıyoruz. Bu dönemde yüzde 50 artış oluyor satışlarımızda. Problemli ülkelere daha fazla mal satıyoruz” diye konuştu. Şimdi aynı stratejiyi Ukrayna ve Rusya’da uygulayacak Ette. Onraki hedfef pazarlar ise Balkan ülkeleri ve Afrika... 

Üretiminin 3 katı kadar da taklidi var 

Şirket bir yandan yeni pazarlara girerken bir yandan da taklit ile savaş vermeye çalışıyor. Osman Zamur özellikle Irak’ta iyi talep gören markalarının çok fazla da taklidinin olduğunu söyledi. Ülkede ürünlerinin özellikle ismi ile istenmesinin taklitçileri cezbettiğini banlatan Zamur, şöyle devam etti: “Ülkedeki birkaç toptancı Çin’de malımızı üretmeye başlamış. Çin’deki firmalar da bu talebi görünce kendileri de üretmeye başladı. Şimdi Ortadoğu’da ciddi şekilde ürünlerimzin taklidi var. Çinliler bunu fırsata çevirdi. Siyasi boşluklardan dolayı yasal işlem yapamıyoruz. Irak’ta sattığı mal kadar da taklidim var. Yıllık üretimimiz 2 milyo adetken o bölgeye toplamda 5-6 milyon adet taklit Ette ürün giriyor.”

2015’te 20 milyon TL’yi zorlayacak 

Şirket, İkitelli’de 8 bin 500 metrekare kapalı alanda 150 çalışanı ile üretim yapıyor. Daha önce perakende mağazacılığına da giren şirket, bu alanda yaşanan kira gibi sıkıntılar nedeni ile toptancılıkta kalmaya tercih etmiş. Şu anda yılda 2 milyon adet satış yapıyor ve üretim kapasitesi ise fason ile birlikte ayda 200 bin adete kadar çıkıyor. Ette’nin toptan mağazası sayısı ise 2’şer adet Merter ve Zeytinburnu’nda ve bir adette Laleli’de. Şirket, bu yılı 16 milyo TL ciro ile kapatacak. Bu satışların yarısını ihracattan elde ettiklerini dile getiren Osman Zamur, önümüzdeki yıl için büyüme hedeflerinin ise yüzde 10 olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir