Kuşgöz İzmir Vinç, kendi santralini kuruyor

Son 10 yılda 756 rüzgar türbininin montajını yapan Kuşgöz İzmir Vinç, şimdi bu hizmeti kendi rüzgar santrali için de veriyor. Ordu’daki tesisin yapımına başlayan firma, yurtdışında da rüzgar santralleri kurup işletmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

Türkiye’deki mevcut rüzgar türbinlerinin yaklaşık üçte birinin montajını yapan Kuşgöz İzmir Vinç, montaj hizmetinin ardından kendisi de rüzgar santrali kurmak için harekete geçti.

Ordu’nun Akkuş ilçesinde 13 milyon dolar maliyetle 10 MW kurulu güce sahip tesisi seneye devreye alacak olan firma, bu sektörün yeni yeni gelişmeye başladığı İran ve Gürcistan’da da benzer tesisler kurmak için çalışmalara başladı.

Sahip oldukları geniş makine ve ekipman portföyü ile 3 kıtada, 10 ülkede vinç hizmeti verdiklerini dile getiren Kuşgöz İzmir Vinç Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kuşgöz, “Uzmanlık alanlarımızdan biri de rüzgar türbinleri. 2007’den beri rüzgar türbinlerine yönelik gemiden indirme, liman sahasından boşaltma, gümrüklemesinden sonra nakliye, sahada vinçle kaldırılıp montajına kadar olan hizmetlerin bir kısmını ya da tamamını veriyoruz. Şimdiye kadar 756 tane rüzgar türbini montajı gerçekleştirdik. Türkiye’de rüzgar santrallerinin toplam kurulu gücünün 6 bin MW olduğunu düşünürsek, bu yaklaşık 2 bin türbine denk gelir. Yani Türkiye’deki rüzgar türbinlerinin yaklaşık üçte birinin montajını biz gerçekleştirdik” dedi.

Bir süredir kendi rüzgar santrallerini kurma düşünceleri olduğunu söyleyen Kuşgöz, “Zaten türbin montajı yapıyoruz. Türbin firmaları da bizim müşterilerimiz arasında. Daha önce lisans alma çalışmalarımız olmuştu ama bugüne kadar uygun bir lisans geliştirememiştik. Böyle bir fırsat çıkınca, ortağımız ile birlikte harekete geçtik. Şimdi kendi santralimizin montajını yapıyoruz. Ordu’nun Akkuş ilçesinde, 10 MW kurulu güce sahip olacak bu santrali önümüzdeki yıl devreye alacağız. Bunun için 13 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Sonrasında devamı da gelecek. Bu alanda da büyümek istiyoruz” diye konuştu.

Sırada İran ve Gürcistan var

Rüzgar enerjisi konusundaki hedefl erinin Türkiye ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Levent Kuşgöz, “Bu işi yurtdışına taşımayı düşünüyoruz. İran ve Gür- 756’sının montajını yaptı şimdi kendi santralini kuruyor Son 10 yılda 756 rüzgar türbininin montajını yapan Kuşgöz İzmir Vinç, şimdi bu hizmeti kendi rüzgar santrali için de veriyor. Ordu’daki tesisin yapımına başlayan firma, yurtdışında da rüzgar santralleri kurup işletmeyi hedefliyor. cistan’da da proje geliştireceğiz.

Oralarda, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki ilk yıllarına benzer bir durum var. Buralarda hem vinç ve taahhüt, hem enerji üretimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlar birbirlerini besleyen konular. Rüzgar santrallerinde sadece montaj hizmeti sunmak değil, yatırımcı olarak da işin içinde olmak istiyoruz. İran’da proje geliştirme aşamasındayız. Ölçüm direklerini diktik. Santral kurmak için en az bir yıl ölçüm yapmak gerekiyor. Ölçümler tamamlandıktan sonra projenin ayrıntıları netleşecek” dedi.

Dev projelerde görev aldık

Kuşgöz İzmir Vinç’i yaklaşık 25 yıl önce kardeşi İsmail Kuşgöz ile birlikte kuran Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kuşgöz ise, kendi ihtiyaçları için aldıkları 2 vinçle adım attıkları sektörde bugün yurtiçi ve yurtdışında dev projelere hizmet verir konuma ulaştıklarını dile getirdi. Rüzgar santralleri yanında başta liman inşaatları olmak üzere altyapı yatırımlarına yönelik vinç hizmetlerinde de uzmanlaştıklarını söyleyen İsmet Kuşgöz, “Liman inşaatlarında kazıkların çakılması, dalgakıranların inşa edilmesi gibi işlerde kullanılan vinçleri kiraya veriyoruz. Bu kapsamda neredeyse Türkiye’deki bütün limanlara hizmet sunduk. Ayrıca Marmaray’ın kazıklarının çakılması, Osmangazi Köprüsü’nün ayaklarının taranması, İstanbul’un 3. Havalimanı gibi dev projelerde görev aldık” diye konuştu.

Rekor; 1275 tonluk yekpare parçanın

Sanayi tesislerine de vinç kiraladıklarını anlatan Kuşgöz, “Sadece vinci operatörüyle beraber tek başına kiraya verdiğimiz projeler de var ama yüksek kapasiteli vinçler mühendislik bilgisi gerektiriyor. Bunları kuran, söken, taşıyan bir uzman ekibe sahibiz. Yükün taşınmasından yerine yerleştirilmesine kadarki tüm aşamalarda da görev alabiliyoruz. Örneğin Star Rafinerisi’nde 50 ton ile 1.200 ton arası 183 parçanın tamamen mühendisliğiyle birlikte kaldırılıp yerine yerleştirilmesi işini gerçekleştiren konsorsiyumda yer aldık. Bu parçalardan üç tanesi bin ton ve üzerindeydi. Dünyada bunu kaldırabilecek sayılı vinç var. Bizim getirdiğimiz dünyanın en büyük vinci ve kapasitesi sayesinde projeye çok büyük değer kattı. Bu proje sırasında tek parça kaldırılan bin 275 tonluk yekpare parça Türkiye rekoru” diye konuştu.

Dünyanın neresinde iş varsa orada gittik

100 ile 750 ton arası kapasiteye sahip, toplam 40 adet makineye sahip olduklarını ifade eden İsmet Kuşgöz, “Vinç kiralama hizmetini 2004’ten beri yurtdışına da veriyoruz. Türkmenistan, İsrail, Suriye, Cezayir, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Rusya ve Portekiz’de çalıştık. Nerede iş olsa oraya gidebilecek ekipman ve teknik kapasitemiz var. Önümüzdeki dönem sektörümüzle ilgili farklı taleplere daha iyi çözümler üretebilmek için insan kaynaklarına, mühendisliğe, know-how’a yönelik yatırımlara ağırlık vereceğiz. Rakiplerimizden ayrışmak istiyoruz.

Dünyada da artık böyle bir trend var. Halihazırda İzmir’de süren Star Rafinerisi’ne vinç kiralamanın yanında, işin mühendisliğini, hesaplamasını, saha planlamasını yaptığımız bir hizmet sunuyoruz. Bu proje ile büyük deneyim kazandık, şimdi uluslar arası projelere teklif veriyoruz” dedi.