Lande, Almanya’ya lojistik ve montaj merkezi kuruyor

Kabinet üretimi alanında faaliyet gösteren Lande, Almanya’nın Dortmund kenti yakınlarına bir lojistik merkezi ve montaj hattı kuracak. Müşteriyle yakınlaşacağı tesis için başlangıçta 1 milyon euro harcayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Soner CAVKAYTAR

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (EOSB) fabrikasında rack kabinet üretimi alanında faaliyet gösteren Lande, Almanya’nın Dortmund kenti yakınlarına bir lojistik merkezi ve montaj hattı kuruyor.

Lande Endüstriyel Metal Ürünler San. ve Tic AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, başlangıçta 1 milyon euroluk yatırımla kurulacak tesisle müşteriye daha yakın olmayı ve Avrupa pazarında derinlik kazanmayı hedefl ediklerini belirtti.

2012 yılında EOSB’deki 20 bin metrekarelik alanda faaliyete geçen Lande’nin 70 ülkeye ihracat yaptığını ve grubun diğer iki şirketi Lava ve Alfafonet ile birlikte 2017 yılını 26 milyon dolarlık ihracatla kapatmayı hedefl ediklerini söyleyen Kesikbaş, “Lande, server, datacenter kabinetleri ve IT sektöründe kullanılan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. Rack kabinet üretiminde günlük 20 bin adetlik üretimiyle küresel bir oyuncu haline geldi.

Pazar şartlarını iyi kullanmak, müşteriye yakın olmak, lojistik ve nakliye konusunda elde edeceğimiz avantajlar nedeniyle Avrupa’da böyle bir yatırım kararı aldık. Diğer iki şirketimiz döküm mutfak gereçleri üreticisi Lava ve fiberoptik sektöründe altyapı ve bağlantı elemanları üreticisi Alfafonet’te sektöründe 1 numara olma, yakın pazarlarda ilk 3 içinde yer alma, uzak coğrafyada mutlaka pazarda yer alma stratejisi vardır. Yurtiçinde ve yurtdışında şirket satın almalarıyla büyüme konusunda önümüze çıkan fırsatları değerlendirme anlayışına sahibiz” diye konuştu.

"200 yıllık şirketlerle rekabet ediyoruz"

Almanya’daki tesisin Lande’nin yanı sıra Lava tarafından da kullanılacağını ifade eden Kesikbaş, Lava’nın ürün çeşitliliğinin bini aştığını kaydederek, “Mutfakta kullanılan döküm ürünlerin üretiminde çok önemli başarıya ulaştık. Katalog ürünlerimizin sayısı bini geçerken, 100 ülkeye yıllık 5 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Şu anda 3 bin noktada satılan bu ürünlerin tamamı çok kısa süre öncesine kadar ithal ediliyordu. Ürünlerimizle Avrupa’da geçmişi 200 yılı aşan şirketlerle rekabet halindeyiz. Ülkemizde emaye kaplı döküm ürünlere doğal ve sağlıklı olması nedeniyle tüketicinin ilgisi artıyor. Bu alanda ülkemizde yüzde 90’lık pazar hakimiyetine ulaştık” dedi.

Stratejik ortaklarla çalışıyor

Fiberoptik alyapı malzeme ve bağlantı elemanları üreticisi Alfafonet’in 4 ülkeye ihracatın sürdüğünü ve yıllık 1.5 milyon dolarlık ihracat miktarını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Kesikbaş, “Alfafonet, Romanya telekom şirketi ve Yunanistan’da Ote’den aldığı işlerle üretimini sürdürüyor. Ayrıca Ortadoğu pazarında alınan işlerin imalatı devam ediyor. Fiberoptik pazarının tüm dünyada gelişimine devam edeceğini öngörüyor ve planlamamızı buna göre yapıyoruz” diye konuştu. Kesikbaş, her üç markada da çok ortaklı bir yapıya sahip olduklarını kaydederek, “Lande’de 6, Lava’da 5 ve Alfafonet’te 5 stratejik ortağımız var. Biz çok ortaklılığın gücüne inanıyoruz. Hissedarlar olarak paylaşmayı benimsiyor ve öneriyoruz. Çok ortaklı yapılarla daha fazla katma değer üretilebiliyor. Ortaklığın kurumsallaşmanın önünü açtığını ve şirketlerin gelişimine olumlu etkileri olduğunu düşünüyoruz” dedi.