Lazzoni, ABD’de istediğini aldı, Güney Amerika sırada

Yaklaşık 7 yıl önce ABD’ye giren ve en önemli alışveriş caddelerinde 4 mağazası bulunan Lazzoni, ülkenin güneyine inerek Miami’de mağaza açmaya hazırlanıyor. Asıl hedefte ise Miami’den Güney Amerika ülkelerine inmek var. Marka bunun için Turquality başvurusunun tamamlanmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - ABD pazarına 2009 yılında giren ve geçen süreçte 4 mağaza ile ülkede ‘ben de varım’ diyen Lazzoni, gözünü Amerika kıtasına çevirdi. Marka önce Miami’de mağaza açacak, orta vadede de buradan Güney Amerika’ya geçecek. Çizgisi, kalitesi ve satış sonrası hizmetleriyle Türkiye’de kendine önde gelen mobilya markaları arasında yer bulan Lazzoni’nin, 8 yıl önce rekabetin en yoğun olduğu ABD pazarına girmesiyle marka uluslararası arenada önemli bir mesafe kat etti. NBA’in CEO’su Adam Silver, ünlü müzisyen Chris Cornell, Universal’in patronu Ron Meyer’i müşterileri arasına katan Lazzoni’nin Amerika serüvenini Lazzoni ABD’nin kurucusu Efe Kababulut DÜNYA’ya anlattı.

Soho'daki mağazayla tanındı

Efe Kababulut, Lazzoni’nin dördüncü kuşak yöneticilerinden. 2009 yılında Chelsea’de ilk Lazzoni mağazasını açtıklarını hatırlatan Kababulut, ardından ünlü alışveriş loksyonlarında birer birer mağaza açarak bugün itibariyle 4 mağazaya ulaştıklarını söyledi. Kababulut’un verdiği bilgiye göre, bu mağazaların 3’ü franchise ile işletiliyor. ABD’de asıl sükseyi Soho’da açtıkları popup mağazaları ile sağladıklarını belirten Kababulut, “Bugün o mağazamız açık değil. Ama pop-up olduğu için zaten kapanmak üzere açılmıştı. Tanıtımımız için çok etkili oldu.

Birçok ünlü isim o mağazamızı ziyaret ederek bizimle tanışmış oldu” dedi. Şu an ABD’de büyüme odaklarının Miami olduğunu dile getiren Kababulut, Türk yatırımcı ve yerleşik sayısı açısından Miami’nin kendileri için avantaj yaratacığını, aynı zamanda Miami’de Türklere yönelik algının da yeterince olumlu olduğuna dikkat çekti. Asıl amaçlarının ise Miami’de istedikleri başarıyı yakaladıktan sonra kıtanın güneyine inmek olduğunun altını çizen Kababulut, Güney Amerika’nın mobilyada önemli bir pazar oldunu kaydetti. Turquality programına başvuran Lazzoni, yıl sonunda Turquality belgesini almayı planlıyor. Bunun ardından 2018'de Miami mağazasının açılması hedefl eniyor.

İspanyolca bilen gençler arıyor

Kababulut, şimdiden o bölgede çalışacak yöneticileri eğitmeye başladıklarını, İspanyolca konuşan gençleri araştırdıklarını söyledi. Güneyin moda algısı kuzeyden daha farklı olduğu için koleksiyonda da değişiklikler gerekecek. Ancak butik ve kişiye özel üretim becerileri olduğunu belirten Kababulut, koleksiyonlarını güneye daha hızlı adapte edebileceklerinden emin. ABD’de ciddi deneyim kazandıklarını kaydeden Efe Kababulut, şimdi modellerini tüm dünyaya adapte edebilecek hale geldiklerini söyledi. Malezya’da proje bazlı işler geliştirdiklerini hatırlatan Kababulut, özellikle Körfez bölgesinde Lazzoni Project şirketiyle önemli otel projelerinin iç tasarımlarında yer almaya başladıklarını, bölgede bu şekilde büyümeyi hedefl ediklerini ifade etti. Şirketin ana odağında ise şu an için Avrupa ülkeleri bulunmuyor.

İkinci otel 3'üncü köprüye yakın olacak

Lazzoni’nin İstanbul Sütlüce’de bir oteli bulunuyor. Amerika’ya ilk girildiği dönemde Lazzoni, ABD’de de otel açmaya yönelik bir proje geliştirmişti. “Otel için lokasyonu bile seçmiştik, ancak işler planladığımız gibi gitmedi” diyen Kababulut, özellikle kurdaki artıştan dolayı projeyi askıya aldıklarını belirtti. Ancak, Lazzoni, turizmde kötü geçen iki yıla rağmen proje geliştirmeye devam ediyor. Kababulut, “İstanbul’da ikinci otel projemizi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Üçüncü köprü ve yeni havalimanı lokasyonunda bir otel yapacağız. Şu an doğru lokasyonu arıyoruz. Amacımız 2018’den önce projeye başlamak” diye konuştu.

100 milyon TL ciro hedefliyor

Lazzoni, üretiminin tamamını Ankara’da yapıyor. 2 yıl önce Ankara’daki tesislerine önemli bir makine parkuru yaptıklarını söyleyen Efe Kababulut, son 2 yılda 10 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Lazzoni olarak bu yıl 100 milyon TL ciro hedefl ediklerini kaydeden Kababulut, “Üretimimizi yüzde 20, projeli işlerimizi de yüzde 50 artırmak istiyoruz” dedi. Türkiye’nin her zaman için Lazzoni’nin ana pazarı olduğunu belirten Kababulut, ilerleyen dönemde yurtdışının cirodaki payını yüzde 40’a çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Efe Kababulut