LC Waikiki, Mostar mağazası ile ‘dalya’ dedi

Yurtdışındaki 100’üncü mağazasını Mostar’da açan LC Waikiki 2023’te toplam 1500 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, bakir pazarlara odaklandıklarını belirterek, “Nam olsun diye Paris’e Londra’ya açacak paramız yok” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EBRU SUNGUR 

MOSTAR - Yüzde 16’lık pazar payıyla Türkiye’de hazır giyim sektörünün lider firması konumunda bulunan LC Waikiki, yurtdışında da büyüyerek global marka olma yolunda ilerliyor. Bu kapsamda özellikle yurtdışında mağazalaşma atağına kalkan şirket, yurtdışındaki 100’üncü mağazasını Bosna Hersek’in Mostar kentinde açtı.  

Şirketin yurtdışındaki büyüme planları özellikle ‘bakir pazarlar’ üzerine kuruluyor. Hedef pazarlar arasında Karadağ ve Moldova’nın yanı sıra Afrika, Çin, Hindistan ve Endonezya da var. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük bu konuda şu bilgiyi verdi: “Bir pazara perakende sektörü şekillenirken girince oyun kurucu oluyorsunuz. Örneğin 4-5 yıl sonra Çin ve Hindistan’a girmek çok zor olacak. Biz 2015’te Afrika’ya, 2016’da ise Çin’e girmeyi planlıyoruz. Avrupa ise doymuş bir pazar. Nam olsun diye Paris’te, Londra’da mağaza açacak paramız yok!”  

Vahap Küçük, “2023 vizyonumuz Avrupa’nın en başarılı 3 firmasından biri olmak” dedi. Bu kavramın içini dolduracak 7 kriter belirlediklerini anlatan Küçük, bunlardan çalışan ve tedarikçi memnuniyetinde, EBİTDA karlılığında, sosyal sorumlulukta ve ekolojik duyarlılıkta Avrupa’daki hazır giyim firmalarının üzerinde olduklarını, müşteri memnuniyetinde de yine Avrupa’da hazır giyim alanında ilk 3’te bulunduklarını söyledi. Bir diğer kriteri ise ciroda 10 milyar dolar eşiğini aşmak olarak belirlediklerini ifade eden Küçük, “Şu anda bunun yüzde 25’ini yakaladık” dedi.  

5 mağazanın üstüne merkezden para çıkmıyor 

LC Waikiki Uluslararası Mağazacılık Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım da 4 milyar doları yurtiçinden, 6 milyar doları da yurtdışından sağlanmak üzere 10 milyar dolar hedefine giden yolun özellikle yurtdışında mağazalaşmadan geçtiğini anlattı. Gökyıldırım’ın verdiği bilgilere göre, LC Waikiki’nin halen 387’si yurtiçinde, 100’ü de yurtdışında olmak üzere toplam 487 mağazası bulunuyor. Şirket 2023 yılında mağaza sayısını 500 yurtiçi ve 1000 yurtdışı olmak üzere 1500’e çıkarmayı planlıyor. Bir mağazanın bugünkü yatırım değeri 1.5 milyon dolar olarak belirtiliyor, dolayısıyla LC Waikiki yeni mağazalar için 9 yılda toplam 1.5 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Vahap Küçük, bu yatırımın finansman kaynağının ne olacağını şöyle açıkladı: “Şimdiye kadar yatırımlarımızı hep özkaynakla yaptık. LC Waikiki nakit yönetimi çok güçlü bir şirket. Yurtdışında bir ülkeye girdiğimiz zaman ilk 4-5 mağazayı merkezden yatırımla açıyoruz. Sonra o ülkedeki birimimiz kendi kazandığıyla yatırıma devam ediyor.”  

‘Fiyatlarımız 1997’nin altında’  

LC Waikiki’nin mottosu, “İyi giyinmek herkesin hakkı”… Bu motto, kalite ve müşteri memnuniyetinin yanı sıra bunları uygun fiyatla sunmayı da içeriyor. Yükselen enfl asyon ve dövizdeki oynaklığın şirketin bu duruşunu tehlikeye düşürüp düşürmediğine ilişkin soru üzerine Vahap Küçük şunları söyledi: “Enfl asyon ve döviz kaynaklı artışları fiyata yansıtmama politikamız var. Döviz riski taşımıyoruz. Hem yurtdışı mağazalarımız bu riski ortadan kaldırıyor hem de döviz borcumuz yok. Verimlilik politikalarıyla döviz ve enfl asyonu bertaraf ediyoruz. Bıçak kemiğe dayanırsa yapacak bir şey kalmaz ama şu anda fiyatlarımız 1997 fiyatlarının altında.” 

Rakamlarla LC Waikiki 

 • Ipsos KMG araştırma şirketinin her 6 ayda bir yaptığı araştırmaya göre LC Waikiki, 2004 yılından beri Türkiye hazır giyim perakende sektörünün lideri. • Türkiye’nin 72 ilinde 387, yurtdışında ise 22 ülkede 100 mağazası bulunuyor. • 2013 cirosu 2.5 milyar dolar olan şirket 2014 sonunda 2.8 milyar dolar ciro hedefl iyor. • 2013’te 114 milyon dolar olan ihracatını 2015’te 400 milyon dolara çıkarmayı planlıyor. • 2014 büyüme hedefi yüzde 25 olan LC Waikiki, yıl sonuna kadar 387 olan yurtiçi mağaza sayısını 400’e, 100 olan yurtdışı mağaza sayısını ise 120’ye çıkarmayı hedefl iyor. • Şirket Türkiye’de 19 bin, dünya çapında 22 bin 500 çalışana sahip. Çalışanların yaklaşık 12 bini kadın. Türkiye’de kadın çalışana en çok istihdam sağlayan üçüncü şirket. • Türkiye’deki pazar payı yüzde 16 olan LC Waikiki’yi takip eden 9 rakip firmanın toplam pazar payı ise yüzde 13.  

Bu konularda ilginizi çekebilir