Lila Kağıt, yeni yatırımlarla üretimini yüzde 200 artıracak

Lila Kağıt, 50 milyon liralık yatırım hamlesine hazırlanıyor. Yatırımların hayata geçmesiyle birlikte markalı ürün üretimini yüzde 200 artıracak şirket, yüzde 15’lik pazar payına ulaşmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET HANİFİ GÜLEL - TEKİRDAĞ 

Marmara Şirketler Grubu bünyesinde temizlik kağıdı sektöründe faaliyet gösteren Lila Kağıt yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bu yıl için hedeflerini yüksek tuttuklarını dile getiren Lila Kağıt Genel Müdürü Alp Öğücü, “50 milyon liralık yatırımla markalı ürün üretimini yüzde 200 artıracak yatırım gerçekleştiriyoruz” dedi. Bu yıl yaklaşık yüzde 30 büyüme hedeflediklerini dile getiren Alp Öğücü, bugün itibarıyla yurtiçi pazar paylarının yüzde 12 düzeyinde olduğunu ve önümüzdeki kısa vadede hedeflerinin öncelikle yüzde 15 pazar payına ulaşmak olduğunu dile getirdi. Marmara Şirketler Grubu bünyesinde yaklaşık 450 milyon TL cirolarının olduğunu belirten Öğücü, şunları anlattı: “Kurulu kapasitemize yeni tesis ekleyerek, ürettiğimiz kağıdı kendi markalarımızda daha fazla kullanmak için yeniden yapıyoruz.”

İhracatı, ithalatından fazla Dünyada birinci, ikinci ve üçüncü sırada olan firmalara hammadde tedariki yaptıklarını ileten Alp Öğücü, 2014’te yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını dile getirdi. Öğücü, sadece temizlik kağıtlarında değil, kağıt karton ve kırtasiye ürünleri ihracatını da kapsayan bir ihracat birinciliğinin söz konusu olduğunu söyleyerek, sektörün dışına da çıktıklarını bildirdi. Öğücü, başlıca ihracat yaptıkları ülkeler arasında İngiltere, İrlanda, Yunanistan, İsrail, Filistin, Macaristan, Ukrayna, Irak,Tunus, Fas, KKTC ve Türki Cumhuriyetlerin ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Sektör ihracatının ise tonaj değerinde yaklaşık 200 bin tonu bulduğu bilgisini veren Öğücü, şunları söyledi: “Sektöre son katılan firma konumunda yer alan Lila Kağıt, bahsi geçen ihracat rakamının yüzde 40’ını yaptı. Ayrıca, ithalattan fazla ihracat yapan firma konumunda yer alan Lila Kağıt’ın, dış ticaret fazlası bulunuyor..” Yurtiçi pazar büyüklüğünün 1.5 milyar TL olduğunu aktaran Alp Öğücü, “2007 yılında kağıt tesisimizi kurduğumuzda, yurtiçinde bobin satışlarında pazar lideri olduk. Bizim dışımızdaki üreticiler kendi markalarına odaklanmıştı. Biz ise convorting tesisi dediğimiz paketleme kısmını daha geç faaliyete koyduk. Bu nedenle ilk ürettiğimiz temizlik kağıtları yedi ay boyunca tamamıyla yurtdışına sattık. O dönemde biz piyasanın daha verimli olması için yönlendirmelerde bulunduk. Piyasada bunu iyi bir şekilde karşılayarak verimliliğini artırmaya başladı” diye konuştu. Temizlik kağıdı üretiminde tamamen endüstriyel ormanlardan yararlandıklarını aktaran Öğücü, “Banyo kullanımına uygun kokulu ve çiçek desenli Türkiye’nin ilk dört katlı ürününü ürettik ve tescil başvurusu yaptık" dedi.

Kişi başına beş kilo temizlik kağıdı tüketiyoruz

Firmalarının Ar-Ge çalışmaları, ihracatı ve yatırım faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye’nin yurtiçindeki pazar büyüklüğü hakkında değerlendirmede bulunan Alp Öğücü, hem yurtiçi pazarında hem de sektör ihracatında büyüme yaşandığına dikkat çekti. Yurtiçi tüketim artışını; ev içi tüketimde indirim marketçiliğine, ev dışı tüketimde ise turizm artışına bağlayan Öğücü, son iki yılda tüketimin kayda değer seviyede artış göstermesinde ise kilo başına verilen fiyattaki düşüşün etkisi olduğunu söyledi. Öğücü, şunları anlattı: “Son yıllarda gerek alışveriş merkezlerinin gerekse havaalanlarının artması ve burada kullanılan kağıt oranı yurtiçi tüketim artışını destekledi. Öte yandan temizlik kağıdı kullanımındaki artışa rağmen, Türkiye’de kişi başına beş kg temizlik kağıdı tüketiliyor. Türkiye’deki tüketim rakamlarının düşük olmasında, eğitim ve gelir seviyesi etkili olurken, ABD’de kişi başı 20 kg, Avrupa’da ise kişi başı 15 kg temizlik kağıdı kullanılıyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir