Limak, dışardaki en büyük işe Kuveyt’ten kredi aldı

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yapımını üstlenen Limak, iki Kuveyt bankasından 823 milyon dolarlık kredi aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yüzde 30’unu tamamladıkları Kuveyt Uluslararası Havalimanı ikinci terminal binası inşaatını, ihale tarihinden iki yıl önce bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Özdemir, iki Kuveyt bankasından sağlanan 823 milyon dolarlık finansman anlaşması imza töreninde yaptığı açıklamada, “Sabiha Gökçen bizim için çıraklık eseriydi. İstanbul Yeni Havalimanı kalfalık eseriydi, Kuveyt’teki bu havalimanı ise ustalık. Çünkü burada yaptığımız çatı sistemi çok farklı. Tüm dünyada bu işi yapanları düşünün. Kim gelir burada bu çatıyı yaparsa usta o olur. 21 rakibimizi biz bu çatıyı yaparız diyerek eledik” dedi.

Limak, Türk müteahhitlerin ülke dışında tek kalemde aldığı en büyük iş olan 4.3 milyar dolarlık Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası inşaatı için Kuveyt’in en önde gelen iki bankası National Bank of Kuwait (NBK) ve Kuwait Finance House’tan (KFH) toplam 249,2 milyon Kuveyt Dinarı (yaklaşık 823 milyon dolar) finansman sağladı.

27 Eyfel kadar çelik, 25 Empire State kadar beton
* Toplam inşaat alanı 708,000 metrekare olan yeni terminal binası 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
* Çatısı güneş panelleri ile kaplı olacak terminal binası Leed Gold sertifikası almayı hedefliyor. Böylece proje çevreye uyumlu özelliklere sahip olacak.
* Projede 27 Eyfel Kulesi kadar, yani 200 bin ton çelik kullanılacak.
* 25 Empire State binası büyüklüğünde 1.2 milyon metreküp beton kullanılacak.
* Metrekare başına 450 kg’a varan ağırlığı ile dünyadaki en ağır çatı olacak.

Finansman anlaşması sırasında sorularımızı yanıtlayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu anlaşma ile birlikte Limak’ın bir Türk müteahhitlik firması olarak Türkiye dışında üstlendiği bir projede, uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışarak önemli bir başarıyı da yakalamış olduğunu anlattı.

Özdemir, “Kuveyt’e geldiğimiz ilk günden bu yana son derece sıcak karşılandık ve kendimizi her zaman evimizde hissediyoruz. İmzaladığımız bu finansman paketi sayesinde, Kuveyt’te yürüttüğümüz havalimanı terminal projesinin daha hızlı ilerleyebilmesinin de önü açılmış olacak” dedi.

Üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabiliriz

Kuveyt’e kalıcı ve uzun vadeli baktıklarını ifade eden Özdemir, “Yatırımcı bir şirketiz ve bölgedeki diğer ülkelerdeki işlerimizi de Kuveyt’ten yönetebileceğimizi düşünüyoruz. Hatta Kuveyt’in finansman gücü ve Türk şirketlerinin iş yapabilme kabiliyetini bir araya getirerek, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabileceğimize yürekten inanıyorum. Bu konuda önemli iş fırsatları ve potansiyeli olduğunu da görüyorum. Burada yaratacağımız değerli işbirlikleri bunun da yolunu açacaktır” diye konuştu.

İhalede 21 rakibini 'çatı' farkıyla geçti

Havalimanı inşaatı konusunda bilgi veren Özdemir, “Üçüncü havalimanında çalışan herkes dünyanın her yerinde her inşaatta çalışır. Üçüncü havalimanı inşaatında en zor kısım altyapıydı. Kuveyt’te ise çatı sistemi zor. Kaseler ve petek şeklinde yapılan çatının aynı anda ilerlemesi gerekiyor. İstanbul Yeni Havalimanı terminal alanı ve yolcu kapasitesi buranın kat kat fazlası. Fakat burası çatı ve döküm teknikleri nedeniyle çok farklı. 40 yıllık proje birikimimizi burada kullanıyoruz. İhale sürecinde 21 rakibimiz vardı. Bu firmaların her biri ihale sürecinde idare ile görüşürken çatıda değişiklik istemiş. Biz bu çatıyı yaparız dedik ve hayallerine ortak olduk” ifadelerini kullandı.

Nihat Özdemir, imzalanan finansman paketinin de vereceği destekle havalimanını zamanından önce bitireceklerini, Kuveyt’in tarihinde zamanından önce bitmiş ilk işi de kendilerinin yaptığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir