Malezya’dan Türkiye’de sahte imza operasyonu

Dünyanın en büyük palm yağı üreticilerinden Malezyalı Felda Global Ventures Bhd yönetimi, Türkiye’deki şirketi Felda Gıda hakkında dolandırıcılık soruşturması açtırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Türkiye’de 2009 yılından bu yana Alfa ve Sunny markalarıyla üretimde bulunan dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Felda Global Ventures Bhd (FGV) dolandırıcılık soruşturmasıyla sarsılıyor. Malezya hükümetine ait dünya devini sarsan dolandırıcılık olayı ise Türkiye’de yaşandı. Bu yılın ortasında bazı ürünlerde stok kaybı yaşandığını belirleyen Malezyalı şirketin merkezi, adli soruşturma açılması için mahkemeye başvurdu. Yapılan stok kaybının ise 57 milyon Malezya Ringgiti yani 43 milyon lira olduğunu iddia etti. Olağan dışı stok kaybında ise Türkiye’deki üretimi sorumlu tutan Malezya yönetimi, yönetim kurulu üyelerinin de imzalarının taklit edildiğini ortaya çıkardı. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan Felda Global’in 30 Eylül’de açıkladığı 3’üncü çeyrek sonuçlarında şirketin zarar ettiği ifade edilirken, bu dolandırıcılık olayının da bu verileri olumsuz etkilediği kaydediliyor. Felda Global’in CEO’su Datuk Zakaria Arshad, daha fazla şeff afl ık ve iyi yönetim için “temizlik çabaları”- nın süreciğini ifade ederken, ileriye yönelik potansiyel bozukluklukları da düzelteceklerini ifade etti. Malezya gazetelerinde de yer alan haberde Zakaria, “Potansiyel hileli eylemler söz konusu iştirakte ortaya çıkmıştır. Bu eylemler şu anda adli denetim içerisinde” dedi. Hisseleri Malezya borsası Bursa Malaysia’da işlem gören Felda’nın Türkiye’deki operasyonlarına yönelik dolandırıcılık iddiaları değer kaybı yaşanmasına neden oldu. Şirketin hisseleri iki günde yüzde 11 ve yüzde 8 oranında sert düşüşler yaşadı.

Dubaili şirketle birlikte kurdular

7 yıl önce Dubai merkezli gıda şirketi IFFCO ile işbirliği yapan Malezyalı dev, Felda IFFCO Gıda Sanayi adlı firmayı kurdu. Yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yapan Felda IFFCO Gıda Sanayi, sıvı ve katı yağ üretimi gerçekleştiriyor. İzmir’de üretim yapan Felda IFFCO’nun 4 farklı markası bulunuyor. Bunlar arasında en fazla bilineni Alfa Bitkisel Yağları. Şirket, IFFCO, Sunny ve Felza adlı yağ markalarının da üreticisi ve sahibi.

230 milyon TL ciroyla İSO’ya 492’nci sıradan girdi

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine de giren Felda IFFCO Gıda Sanayi, geçen yıl yaptığı 230 milyon liralık ciroyla 492’nci sırada kendine yer bulmuştu. Türkiye’de hızla büyüyen Felda Global Ventures Bhd şirketi Malezya Hükümeti’ne ait. 19 bin çalışanı bulunan firmanın cirosu 3.5 milyar doların üzerinde. Çin, Endonezya, ABD gibi ülkelerde de üretimi bulunan Felda Global’in sahip olduğu arazi ise 431 bin hektar. Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi olan şirket, 2012’de halka arz edildi. O yılki dünyanın en büyük ikinci halka arz işlemini yapan Felda, Facebook’un 16 milyar dolarlık işleminin ardından 3.3 milyar dolarla bu unvanı elde etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir