Marmarabirlik'ten 147 milyon liralık satış
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, "Japonya ve Dubai gibi alternatif pazarlara ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Japonya ve Dubai gibi alternatif pazarlara ulaşmaya çalıştıklarını, 6 kıtaya ihracat yaparak Marmarabirlik'i bir dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Asa, yaptığı yazılı açıklamada, 2015-2016 iş yılının ilk 5 ayında bir önceki sezonun aynı dönemine yüzde 22 artışla 147 milyon liralık satışa ulaştıklarını belirtti.
"Marmarabirlik ürünlerinin girmediği hane, satılmadığı nokta kalmayacak" sloganıyla hareket ettiklerini vurgulayan Asa, 2016 yılının ilk çeyreğinin zeytin sektörü için sıkıntılı geçtiğini ancak yürüttükleri planlı satış politikaları sayesinde Kasım 2015'te başlayan iş yılının ilk 5 ayını başarılı tamamladıklarını aktardı.
Asa, geçen sene Türkiye ekonomisinde bir önceki yıla göre yüzde 4 büyüme gerçekleşirken Marmarabirlik'in aynı süreçte yüzde 19 büyümeye ulaştığı bilgisini vererek, şöyle devam etti:
"Marmarabirlik, son iki yıldır ulusal ve yerel zincir mağazaların raflarında daha fazla yer alıyor. Önümüzdeki süreçte yerel zincir mağazalara önem vermeye devam edeceğiz. Bunun yanı sıra ev dışı tüketim (EDT) olarak adlandırılan otel, restoran gibi yerlere yapılan satışları artırmayı amaçlıyoruz. EDT, bizim için önemli bir pazar. Günümüzde aileler dışarıda daha fazla vakit geçiriyor, ev dışında kahvaltı alışkanlıkları artıyor. Dolayısıyla EDT pazarını genişletmek amacıyla bir yandan bayi sayımızı artırırken, diğer yandan ürün portföyümüzü genişletiyoruz."
Tüketici tercihleri doğrultusunda Ar-Ge departmanlarının ürün ve ambalaj çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptığına değinen Asa, yıl sonundaki 350 milyon liralık ciro hedefine emin adımlarla ilerlediklerine dikkati çekti.
Gelecek yıllarda 50 bin ton satışla 500 milyon lira ciroya ulaşmayı hedeflediklerini, bu kapsamda küçük ambalaj üretimi için yaklaşık 10 milyon liralık yeni makine yatırımı yaptıklarını bildiren Asa, şunları kaydetti:
"Yeni yatırımlarla Marmarabirlik'in üretim kapasitesi yıllık 30-35 bin tondan 55 bin tonlara çıkacak. 2015 yılı itibarıyla Marmarabirlik'in ihracatı 6 bin tonlara ulaşmıştır. 2016 yılı sonunda ise ihracatımızı 6 bin 500 tonlara taşımayı hedefliyoruz. Tüketicilerin farklı damak tadına uygun ürünler sunmak ve bu sayede etnik pazar dışındaki ulusal market raflarında olmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Aynı zamanda yurt dışında daha önce olmadığımız pazarlarda yer alabilmek için pazar çeşitlendirmesi yapıyoruz. Japonya ve Dubai gibi alternatif pazarlara ulaşmaya çalışıyoruz. 6 kıtaya ihracat yaparak Marmarabirlik'i bir dünya markası haline getirmeyi hedefliyoruz."